Több ezer rendszert törtek fel

Pár napja letartóztattak egy brit férfit, akit az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában azzal vádolnak, hogy illegálisan behatolt az amerikai kormányzat számítógépes rendszerébe, hogy onnan információkat szerezzen meg, illetve zavarokat okozzon – derül ki a tegnap nyilvánosságra hozott vádiratból.

Az iratok szerint Lauri Love két ausztrál és egy svéd társával együtt több ezer informatikai rendszerbe jutott be, köztük a Pentagon rakétavédelmi hivatala (Missile Defense Agency), a hadsereg civil célokat is kiszolgáló műszaki fejlesztő hivatala (U.S. Army Corps of Engineers), az űrkutatási hivatal (NASA), illetve a környezetvédelmi hivatal (U.S. Environmental Protection Agency) számítógépeire is. A vizsgálat szerint a bejutás után hátsó ajtókat nyitottak a rendszerekben, hogy később is újra hozzáférhessenek az adatokhoz. Love ellen ezért Nagy-Britanniában a számítógépes bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján emeltek vádat, míg az Egyesült Államokban számítógépes rendszerbe történő engedély nélküli, bűnszövetségben elkövetett behatolás miatt.

A vádakat ismertető amerikai ügyész, Paul Fishman közölte, hogy a hackelés tudomásuk szerint 2012 októberében kezdődött, és egészen a múlt hónapig folytatódott. A nyomozást megkönnyítette, hogy a támadók chaten is tartották a kapcsolatot, és szívesen dicsekedtek álnéven az eredményeikkel. A behatolók állítólag rengeteg adathoz jutottak hozzá: katonák, illetve katonai alkalmazottak személyes adataihoz, a védelmi kiadások aktáihoz, szerződési ajánlatokhoz, katonai létesítmények bontási és felszámolási terveihez stb., és mindezzel a vádirat szerint millió dolláros károkat okoztak.

A Londontól körülbelül száz kilométerre, egy faluban élő Love-ot október 25-én vették őrizetbe, de óvadék ellenében februárig szabadlábon védekezhet.

Azóta történt

Előzmények