Vásárra viszi szabadalmait a Kodak

Januárban adta be a már egy ideje süllyedő, fényképezőiről és a nyersanyaggyártásáról elhíresült vállalat a csődvédelmi kérelmét az Egyesült Államok bíróságán. A hétfői meghallgatáson Allan Gropper bíró rábólintott a kérelemre, ezért a cég most 1100 szabadalmát ajánlja megvételre. Sajnos a gyártó vesszőfutása nem csak az idei szezon története, a több mint százéves Kodak kitartóan küzdött az elmúlt években, még szabadalmi perekbe is belementek olyan jelenleg uralkodó cégekkel, mint az Apple vagy a HTC, de már az sem segített rajtuk, hogy nemrég egy közel egymilliárdos kölcsönt vettek fel modernizációs célokból.

A Kodak sokáig, egészen az 1970-es évekig uralta a fotós piacot, de onnantól kezdve egy fokozatosan és tartósan lefelé vezető pályára kerültek. Először az 1980-as években szenvedtek el komoly veszteségeket, amikor a számukra meghatározó amerikai piacon megjelentek az övékénél jelentősen olcsóbban árusított külföldi nyersanyagok, filmek, majd az 1990-es évekbe berobbanó digitális fényképezőgépek rombolták tovább a lehetőségeiket, mivel itt végzetesen lemaradtak. Ezt a hátrányt azóta sem tudták ledolgozni, és az egyre többet tudó kütyük, különösen az okostelefonok terjedése szakértők szerint végleg kihúzta a megújulni képtelen vállalat lába alól a szőnyeget.

Az eladósorba került portfóliók egyike 700, az LCD-alapú elektronikus keresőkre vonatkozó szabadalmat tartalmaz, míg a további 400 szabadalom a képrögzítéssel- és manipulációval, valamint különböző hálózati szolgáltatásokkal kapcsolatos technológiákat. A szabványok 2001 óta közel hárommilliárd dollár bevételt hoztak a cégnek; az utolsó mentsvárként emlegetett lépés az Apple miatt csúszik, mivel még a kilencvenes évek közepén egy, a Kodaktól kivált vállalattal karöltve dolgoztak újabb technológiák kifejlesztésén. Ennek végeredményeként született meg az eladni kívánt csomagok tartalmának nagy része – mivel ezek közül 10 hivatalosan az Apple tulajdonában van, s mivel a vállalatnak nem áll érdekében a nagy múlttal rendelkező gyártó megmentése, így addig vérezteti azt, amíg csak lehet. Mindezek tükrében a bíróság a hétfői döntés értelmében a Kodaknak adott igazat, akik a Bloombergnek adott interjúban kijelentették, hogy augusztus nyolcadikán árverést tartanak, s ha ez sikerrel zárul, akkor a cég végképp elfordul a digitális képalkotástól és fotográfiától, és a továbbiakban a nyomtatóiparban keresi a helyét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kodak

Azóta történt

Előzmények