Veszélybe kerülhet a magyar versenyképesség?

Magyarország versenyképessége kerülhet veszélybe, amenynyiben a kijelölt pénzügyminiszter megszorító intézkedései kicsit is érintik az informatikai fejlesztéseket – mondta a Napi Gazdaságnak Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. Magyarország korábban az informatika terén két-három éves lemaradásban volt az EU fejlettebb régióihoz képest, egy esetleges megszorító intézkedés nyomán tovább nőhet a különbség, pedig az ország az informatika terén nemcsak jól teljesít, de akár konkurenciát is jelenthet a tagországoknak.

Idén az információs társadalom kiépítésében az unió tagországainak fő feladata a széles sávú infrastruktúra továbbfejlesztése – mondta Erki Liikanen, az EU informatikai biztosa egy tanácskozáson. Magyarország ellátottsága e területen jelentősen meghaladja az uniós átlagot.

Idehaza az állam várhatóan az idén írja ki a harmadik generációs mobiltelefon-tendert. Kóka szerint ennek során a kormányzatnak nem kellene túl nagy kiadásokba belehajszolnia a szolgáltatókat, hogy több pénzük maradjon a jó szolgáltatás megteremtésére.

Liikanen úgy véli, 2004-ben "harcot kell indítani" a vírus- és spamgyártók ellen. A magyar informatika ebben is jól áll, a szintén az unió prioritásai közé tartozó e-közszolgáltatás kiépítésében viszont erősen elmaradt az uniós szinttől.

Azóta történt