Veszélyesek a rövidített linkek

Bár hasznosak a TinyURL-hez vagy az Bitlyhez hasonló linkrövidítő szolgáltatások, egyben újabb veszélyforrást is jelentenek az internetezők számára – figyelmeztet az AVG. A rövidített URL ugyanis gyakorlatilag zsákbamacska, nem lehet tudni, hogy a hivatkozás milyen oldalra visz.

„Az a probléma a lerövidített linkekkel, hogy általában egyáltalán nem hasonlítanak az eredeti URL-re, ezért a felhasználók nem mindig tudják, mire is kattintanak. Egyszerű olyan hivatkozásokat barkácsolni így, melyek trójaiakat, kémprogramokat, rootkiteket és más rosszindulatú programokat tartalmazó oldalakra irányítják az embereket” – mondja Roger Thompson, a cseh IT-biztonsági cég kutatási vezetője.

Több tucat URL-rövidítő alkalmazás található az interneten, de vannak olyan webkettes szolgáltatások (például a legfeljebb 140 karakter hosszú üzeneteket befogadó Twitter), melyek automatikusan is elvégzik vagy legalábbis felajánlják a hivatkozások megkurtítását.

LongURL: kitömörít
LongURL: leleplezi a trükköket

Az AVG szerint a legjobb módszer ezek veszélytelenségének ellenőrzésére az általuk fejlesztett és ingyenesen letölthető LinkScanner weboldal-ellenőrző szoftver használata. Ez valós időben szkenneli a felhasználó által lekattintott linkeket, és megvizsgálja, hogy azok biztonságosak-e vagy sem.

Az automatikus megoldás kétségtelenül kényelmesebb, mint minden rövidített hivatkozást bemásolni például a LongURL-be, amely visszaalakítja azokat „tömörítetlen” hivatkozásokká. E szolgáltatás egyébként a Firefoxhoz kiegészítőként is elérhető (LongURL Mobile Expander néven), ennek telepítése után elég csak az egérmutatót a link fölé vinni, hogy megkapjuk a rövidítés feloldását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AVG

Azóta történt

Előzmények