Ajaj, már a vibrátor is adatokat gyűjt

Mindegy, hogy honnan jön, az információ érték. De akadnak esetek, amikor még ma is leesik az állunk, hogy kik és miért gyűjtenek adatokat. Ám a gyártó itt átlépett egy határt.

Egy kanadai, szexuális segédeszközöket gyártó vállalat kénytelen-kelletlen belement egy megállapodásba, ugyanis két ügyfelük, akik egy digitális képességekkel is rendelkező vibrátort vásároltak tőlük, csoportos pert kezdeményeztek ellenük azon az alapon, hogy a vállalat az eszköz segítségével a beleegyezésük nélkül gyűjtött róluk „különösen érzékeny” személyes adatokat.

A gyártó Standard Innovation közölte, hogy a felhasználóktól származó adatokat törlik, és a jövőben felhagynak ezzel a gyakorlattal. Emellett azt is vállalták, hogy mintegy 3 millió USA dollárnyi (mintegy 850 millió forintnyi) kártérítést fizetnek a panaszosoknak – bár azt hangsúlyozták, hogy nem rossz szándék vezette őket.

A szóban forgó eszköz a We-Vibe névre hallgat, internetkapcsolattal rendelkezik – a hozzá vásárolható We-Connect nevű alkalmazás többek között lehetőséget ad arra is, hogy egy partner távolról irányítsa a vibrátort. A két panaszos akkor kezdeményezte a pert, amikor tavaly két új-zélandi hacker bemutatta, hogy a Bluetooth és Wi-Fi kapcsolatra képes We-Vibe 4 Plus személyes adatokat küld róluk a gyártó szervereire, amikor használják a játékszert. A hackerek ezt a tavalyi hackerkonferencián, a világ talán legnagyobb ilyen szakmai rendezvényén, a DefCon-on augusztusban demonstrálták (a panaszosok ekkor figyeltek fel a problémára): a vibrátor használat közben percenként hőmérsékleti adatokat, valamint a használat intenzitását mutató információkat küldött el a Standard Innovationnek, de emellett természetesen még számtalan személyes adatot is, a használat idejét, gyakoriságát stb.

A vállalat azzal védekezett, hogy piackutatási okokból gyűjtötték a telefonos alkalmazáson keresztül ezeket az információkat, illetve azért, hogy a tapasztalatokat összegezve javíthassanak a termék minőségén. A panasz ugyanakkor arra vonatkozott, hogy a gyártó ezt az adatgyűjtést nem jelezte a vásárlóknak. Az amerikai, Illinois állambeli szövetségi bíróságon a megfigyelési törvény (Federal Wiretap Act) megszegése, valamint az adatvédelmi, illetve a fogyasztóvédelmi szabályok megsértése miatt indult a per.

De végül is peren kívüli megegyezés született, a Standard Innovation örömét fejezte ki, hogy méltányosan tudták elrendezni a problémát, és ígéretet tettek az átláthatóbb működésre. Emellett kötelezettséget vállaltak, hogy mindenkinek, aki 2016. szeptember 26. előtt vásárolt We-Vibe eszközt, kártérítést fizetnek: akik az alkalmazással együtt jutottak hozzá az vibrátorhoz, azoknak akár 10 ezer dollárt is, akik e nélkül, azoknak 199 dollárt – összesen 300 ezer vásárlóról van szó, ezeknek nagyjából harmada a telefonos alkalmazást is igénybe vette.

Azóta történt

Előzmények