Vietnam lesz a világ open source paradicsoma

A Gartner piackutató cég legutóbbi felmérése szerint a világ vállalatainak 85 százaléka használ nyílt forráskódú szoftvereket. Úgy tűnik, a vietnami kormány nem elégszik meg ennyivel: a távol-keleti ország hírközlési minisztériumának tervei szerint 2010. december 31-éig száz százalékban nyílt forráskódú szoftvereket kívánnak alkalmazni a kormányhivatalok számítógépein.

Az átállás fokozatosan megy végbe: először 2009. június 30-ig a hivatalok IT-részlegeinek összes gépére fel kell telepíteni a megadott csomagban szereplő nyílt forráskódú szoftvereket, s a hivatalok IT-részlegeinek minden munkatársát fel kell készíteni a szoftverek megfelelő szintű kezelésére, illetőleg legalább minden második alkalmazottnak professzionális szakértelemmel kell ismernie ezeket az alkalmazásokat.

A kiválasztott nyílt forráskódú szoftverek: az OpenOffice.org irodai programcsomag, a Mozilla Thunderbird e-mailkezelő kliense és Firefox böngészője, valamint egy vietnami gépíró program, a Unikey. A második lépésben e szoftvereket legkésőbb 2009. december 31-éig fel kell telepíteni a kormányhivatalok számítógépeinek legalább 70 százalékára, majd 2010. december 31-éig minden kormányhivatalnak a fent megjelölt nyílt forráskódú szoftvereket kell használnia munkája során.

A vietnami kormány segítséget remélve kérte a különböző IT-szervezeteket, hogy támogassák terveiket, valamint felhívta a forgalmazók figyelmét, hogy ezentúl lehetőleg csak nyílt forráskódú szoftverekkel előtelepített személyi számítógépeket forgalmazzanak az eddig népszerű feltört szoftveres verziókkal szemben.

Azóta történt

Előzmények