Hatalmas riválist kaphat a YouTube a Vimeo formájában

A világjárvány alatt elképesztően sikeresnek bizonyult a Vimeo, ezért a jövőben önálló cégként működik tovább – és a YouTube-ra is egyre nagyobb veszélyt jelenthet.

A világjárvány során hatalmas növekedésnek indult a videók streamelésével foglalkozó Vimeo. A platform az alapítása után nem sokkal került az IAC tulajdonába, amely egy hatalmas holdingcég a tech és a média területén (nemrég még a randiappok világából ismert Match Group mögött is ott volt).

Az IAC most azonban úgy döntött, hogy a Vimeót 2021 második negyedévétől önálló cégként viszi tovább. Azt szeretnék, ha tőzsdén jegyzett, független vállalat lenne belőle, és tovább folytatódna a növekedése. A lépéstől remélik, hogy újabb befektetőket és tőkét sikerül bevonniuk.

A 2004-ben alapított Vimeo mindig is a YouTube egyfajta alternatívája volt, profiknak kitalált eszközökkel (a fizetős felhasználók testre szabott videolejátszót, a videók jelszavas védelmét, egyedi oldalakat, Google Analytics-integrációt és még sok mást használhatnak). A platformra feltett filmek kölcsönözhetőek és megvásárolhatóak.

A videók felfedezhetőségére azonban a YouTube-bal szemben nem koncentrál a Vimeo, az ingyenes csomagja pedig erősen korlátozott. Emiatt aztán nem is vált a YouTube igazi riválisává – eddig.

A Vimeo jelenleg 200 millió felhasználóval rendelkezik, ebből állítólag több mint 30 millió az elmúlt 7 hónapban csatlakozott. Ugyanezen időszak alatt több mint 60 millió új videót töltöttek fel a platformra, és online rendezvények millióit közvetítik itt élőben. Anjali Sud ügyvezető szerint az elmúlt 7 hónapban túlszárnyalták a korábbi 3 év összesített eredményeit is.

Ezek után nem meglepő, hogy novemberben 150 millió dolláros tőkét sikerült bevonni, amivel a Vimeo értékét már 2,75 milliárd dollárra becslik. Első körben az üzleti ügyfeleknek kedveznének újabb eszközökkel és jobb élő eseményekkel, valamint könnyebbé tennék a videók készítését. A szakértők szerint időbe telik, mire a Vimeo kinőheti magát, ám ennek során egyre komolyabb riválisa lehet a YouTube-nak.

Azóta történt

Előzmények