Figyelem! Fontos változások a webshopoknál!

Dr. Ormós Zoltán, a SZEK.org (Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért közhasznú egyesület) elnökségi tagja, internetjogász honlapjukon hívta fel a figyelmet arra, hogy a 45/2014. kormányrendelet szabályai pénteken léptek hatályba, és jelentősen megváltoztatták a webáruházak működésének jogi környezetét. Az új rendelet alapján június 13-án nulla órától új szerződési feltételeket kötelesek alkalmazni a webshopok és más e-kereskedelmi szolgáltatók az egész Európai Unió területén. Az elektronikus kereskedelmi törvény és az új Ptk. március 14-i változása után ez a kormányrendelet az utolsó nagy aktusa a szektorra vonatkozó jogszabályváltozásoknak.

A SZEK.org felhívja a webshopok, a csomagküldő cégek és általánosságban véve az interneten szerződést kötő cégek figyelmét, hogy gondoskodjanak a jogszabályi megfelelőségről.

A legfontosabb változások, melyek péntek óta hatályosak:

  • a fogyasztónak 8 munkanap helyett 14 naptári nap áll rendelkezésre arra, hogy minden következmény nélkül elálljon a vásárlástól (ez csak magánszemélyekre érvényes, cégekre nem, céges számlánál nincs elállási jog mostantól)
  • a visszaküldésre is szab már határidőt az új jogszabály, a fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszajuttatni az árut a kereskedőnek (azaz maximum a kézhezvételtől számított 28 napon belül)
  • a vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon „fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni, amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni
  • elállás esetén a vállalkozás nem köteles visszatéríteni a fogyasztónak az emelt díjú fuvarozásból eredő többletköltségeket, csak a normál fuvarozási díjat

A változások átvezetését egy hónapon belül a SZEK.org egyébként ellenőrizni fogja a Vedd a neten! Webshop Minősítőrendszerben is, és visszavonja azon kereskedők minősítését, akik nem tettek eleget az új jogszabályok előírásainak – figyelmeztetett dr. Ormós Zoltán.

Azóta történt

Előzmények