A Wigner Fizikai Kutatóközpontban is lesznek nemzeti laboratóriumok

A kutatóközpont vezetésével indulhat el a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium, valamint ugyanitt kezdheti meg tevékenységét a Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium is.

Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium

A Wigner FK lesz a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium konzorciumvezetője, Domokos Péter szakmai vezetésével.

A Wigner FK tájékoztatása szerint a labor stratégiai céljai közé tartozik egy olyan regionális kvantumkommunikációs hálózat létrehozása, amely csatlakoztatható az Európai Unióban tervezett kvantuminternethez, feladatai fotonokon, atomokon és mesterséges atomokon alapuló hardverkomponensek fejlesztése kvantuminformatikai műveletekhez, és az ehhez szükséges laboratóriumi háttér fenntartása a nemzetközi élvonal szintjén.

Emellett céljai között szerepel a kvantumszámításban élvonalbeli tudással rendelkező, a nagy infrastruktúraként működtetett kvantumszámítógépeket felhasználóként alkalmazni tudó hazai szakértelem felépítése – olvasható a szerdai közleményben.

A laboratórium konzorciumi tagjai a Wigner FK mellett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a BME Természettudományi Kara, az ELTE Informatikai Kara és az ELTE Természettudományi Kara.

A közlemény szerint a kvantumtechnológiában elért tudományos és műszaki fejlődés eljutott egy olyan szintre, hogy a kutatási eredmények lépésről lépésre átültethetővé váltak a gyakorlatba. Ez az úgynevezett „második kvantumforradalom” hatalmas kihívást jelent mind a világ, mind Magyarország számára, ami a legjobb szakemberek összefogását igényli. A Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium ezeknek a kiváló hazai mérnököknek, fizikusoknak, matematikusoknak és informatikusoknak az összefogását tűzte ki célul, hogy „Magyarország is méltó helyet biztosítson magának a második kvantumforradalom élmezőnyében”.

Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium

Szintén a Wigner Fizikai Kutatóközpontban kezdheti meg működését a Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium, Biró Tamás szakmai vezetésével. A labor fő célja a lézeres begyújtású fúzió hatékonyságának a plazmonhatás révén történő növelése.

Mint írják, az emberiség egyik legnagyobb problémája napjainkban a hatékony és fenntartható energiatermelés. Az egyik legígéretesebb megoldási lehetőség erre a problémára a fúziós energiatermelés megvalósítása.

A Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium ultrarövid lézerimpulzussal indukált plazmonok (kollektív elektrongerjesztések) hatásait vizsgálja az inerciális fúzió technikájának fejlesztését megalapozó, úttörő módon. Az inerciális fúzió a szabályozott magfúziónak az a módja, ahol a fúziós anyagot nagyenergiájú, jelen esetben lézernyalábokkal nyomják össze, így hozva létre a fúzió feltételeit. Az eddigi eredmények alapján ez a módszer hatékonyabbá és gazdaságosabbá teheti az atommag-fúzió begyújtását, ezzel egy új, innovatív megoldást kínál – olvasható a közleményben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020 júliusában jelentette be a laboratóriumok létrehozását, amelyek kialakítását, működésének megkezdését a kormány idén 14 milliárd forinttal támogatja. Négy fő kutatási-fejlesztési területen – biztonságos társadalom és környezet, egészség, ipar és digitalizáció, valamint kultúra és család – alakítanak ki nemzeti laboratóriumokat.

Azóta történt

  • Jó helyre került az EU-s pénz

    Beszámoló egy hároméves projektről, mely három nagy magyar egyetem innovatív informatikai együttműködését hozta magával.

Előzmények