WiMax-kampányba kezd az Intel

A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata már jó ideje elkötelezett a széles sávú DSL- és kábelhálózatok kihívójának is tartott WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) mellett. A technológia iránti erős bizalmát mutatja, hogy tegnap megállapodott a Clearwire-rel – az egyesült államokbeli mobiltelefónia úttörőjének, a milliárdos Craig McCaw-nak új vállalatával – WiMax alapú megoldások, hálózatok fejlesztéséről és telepítéséről.

Az együttműködés része, hogy a Clearwire a jövőben Intel-chipekkel szerelt berendezéseket használ fel hálózataihoz, amiért cserébe az Intel Capital „jelentős összeget” invesztál a szolgáltatóba. Ennek nagyságát a felek nem hozták nyilvánosságra, az Intel csupán annyit közölt, hogy befektetési cége 150 millió dollárt tervez költeni a széles sávú vezeték nélküli technológia népszerűsítésére.

Az Intel WiMax-lapkái egyelőre még nincsenek készen. A vállalat ősszel mutatta be Rosedale kódnevű egychipes áramkörének mintáit, a lapka tesztelése és a tanúsítási folyamat pedig a jövő év elején kezdődhet.

A Rosedale kompatibilis az IEEE által ratifikált 802.16-2004 szabvánnyal, amely nagy sebességű pont-pont kapcsolatot biztosít az internet-előfizetőknek. A 802.11 szabványcsalád által definiált Wireless LAN-ok jelenleg maximum 54 (egyedi megoldásokkal 108) Mpbs sávszélességet biztosítanak – speciális antennák nélkül nyílt terepen is legfeljebb pár száz méter távolságban. A WiMax ezzel szemben 70 Mbps sebességet nyújt, hatósugara pedig 48 kilométer.

A technológia így elsősorban ott lehet ideális választás, ahol nincs elkészült vagy bővíthető (optikai vagy rézalapú) hálózat, illetve ahol – például ritkásan beépített területeken – a megfelelő reakcióidőt és sávszélességet garantáló vezetékes hálózat kiépítésének költsége nem áll arányban az adott területen elérhető bevétellel. Sebességéből adódóan azonban hosszú távon mind a DSL-, mind a kábeles előfizetések versenytársaként jelentkezik.

Elemzők szerint McCaw bevonása a WiMax-kampányba – a vezeték nélküli technológiákhoz köthető sikerei miatt – ügyes húzás volt. A milliárdos alapította korábban az első sikeres amerikai mobilszolgáltatók közé tartozó McCaw Cellular Communications vállalatot, melyet 1994-ben az AT&T vásárolt fel. A széles sávú internetszolgáltatást nyújtó Clearwire-t egy évvel ezelőtt hívta életre. Új cége augusztus óta kínál mikrohullámú elérést Floridában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények