Tovább menetel előre a Wolfram Alpha

A Guardian brit lap értesülései szerint a komplex tudományos témakörökkel kapcsolatos számítási munkákat végző Wolfram Alpha rövidesen alkalmazásprogramozási felületen (API) keresztül teszi lekérdezhetővé a szoftver által összegyűjtött és kiértékelt adatokat, így az egyre duzzadó tudományos adatbázisára építő program végre kiterjesztheti szolgáltatásait a weben, illetve termékként megszólíthatja a szolgáltatásban fantáziát látó üzleti világ képviselőit is.

A Wolfram Alpha motorja a beírt keresési paramétereknek megfelelő „nyers információkat” kutat fel különféle adatbázisokból és egyéb forrásokból, például tőzsdei hírközlő csatornákból vagy éppen élő időjárási adatokból.

A tudásszámításos motorral hajtott Alpha jobbára csak saját felületén, böngészőkön keresztül vagy eszköztárak segítségével képes kiszolgálni a felhasználói igényeket, de nem nehéz belátni, hogy amennyiben a csatolón át más oldalak és alkalmazások is elérhetik a kiértékelt információcsomagokat, a program ismertsége és népszerűsége meredeken ívelhet felfelé. Az összetett matematikai műveletek elvégzésére vagy változatos tudományos forrásból kinyert adatok feldolgozására és grafikus úton történő megjelenítésére is alkalmas szoftver kiváló segédeszköz lehet olyan felületeken, ahol eddig hiánycikknek számított az effajta kiegészítő szolgáltatás.

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy licencelési megállapodást kötött egymással a Bing és a Wolfram Alpha, melynek értelmében a Microsoft keresője megjeleníthet bizonyos tudományos jellegű adatokat az utóbbi szoftver motorja által generált tartalomból. Az együttműködés részletei egyelőre nem ismertek; elképzelhető például az, hogy a Bing egy tudományos adatokat megjelenítő keresési kategóriát vagy kérdezz-felelek oldalt hoz létre rövidesen, melyben a tudásszámításos motor által generált tartalom köszön majd vissza.

A Wolfram Alpha egyelőre vegyesen teljesít, a fejlesztések azonban továbbra is gőzerővel zajlanak: a Wolfram Research laboratórium mérnökei csak idén nyáron további 2 millió sornyi kódot adtak hozzá a programhoz, emellett újabb doménnevekkel vértezték fel az adatbázist, s összesen 54 ezer 233 hibajelentést és javaslatot dolgoztak fel. Apránként haladnak előre az alkalmazás egyik legszembetűnőbb hiányosságának kezelésében is – a motor ugyanis nyelvtani problémák miatt az esetek közel felében „nem érti meg” a beírt keresési paramétereket.

Azóta történt

Előzmények