Kiemelkedő magyar siker egy nemzetközi versenyen


Varga Ákos

Nemrég Abu-Dzabiban zajlott a szakmák világbajnoksága, a WorldSkills, és a szakmai kiválóságot és tehetséget mérő versenyen Varga Ákos bronzérmes lett az IT hálózati rendszerüzemeltető kategóriában.

Varga Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatója, az informatikai hálózatokkal a Cisco Hálózati Akadémia keretében a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végzett tanulmányai során kezdett foglalkozni. A 14 hónapos felkészülésben Csőke János volt segítségére, aki a 2012-es EuroSkills versenyen maga is aranyérmes volt.

Az 1947 óta minden második évben megrendezett vetélkedőn 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. A WorldSkills versenyprogramja a legkülönbözőbb iparági területeken méri meg a 23 év alatti fiatalok képességeit. Az október 14-19. között szervezett versenyen 20 magyar induló 19 különböző szakmában versenyzett, az IT hálózati rendszerüzemeltető mellett például festő, szakács, pincér, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, webfejlesztő kategóriákban; a mechatronika versenyen pedig két fős magyar csapat képviselte hazánkat. A WorldSkills indulása óta azt a missziót szolgálja, hogy globális szinten is bemutassa és támogassa a különféle szakmunkák fiatal tehetségeit, valamint hangsúlyozza a szakirányú tehetséggondozás fontosságát.

A szakmák Európa Bajnoksága, az EuroSkills 2018-ban Magyarországon kerül megrendezésre.

20 éves Cisco Hálózati Akadémia

A Cisco 1997-ben hozta létre világméretű eLearning programját, amelyben jelenleg több mint 170 ország oktatási intézményei és nonprofit szervezetei vesznek részt. Egymillió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme.

Magyarországra az elsők között, a nemzetközi indulás után mindössze egy évvel jutott el az akadémia, sőt a magyar volt a harmadik idegen nyelv, amelyre a tananyagot lefordították. Az utóbbi években a résztvevők száma 10-30 százalékkal növekedett évente, jelenleg közel 150 oktatási intézmény több mint 14 ezer diákja tanul a képzésein. Az indulás óta összesen közel 40 ezer ezer diák vett részt a programban, amelynek tartalmi lokalizációja folyamatos, és a tananyag az ipar igényeihez igazodva 3-4 évente teljesen megújul.

Előzmények