5,4 millió dollárért adták el a World Wide Web forráskódjának NFT-jét

A Sotheby's online aukciójának keretében 5,4 millió dollárért talált vevőre az NFT.

A Sotheby’s online aukcióján lehetett licitálni a Tim Berners-Lee által megírt World Wide Web eredeti forráskódját képviselő, blockchain-alapú tokenre, vagyis NFT-re – ez meg is találta új tulajdonosát, aki 5,4 millió dollárt fizet érte. A licitálók fele új volt az aukciósház platformján.

Sokan azt hitték, hogy magát a World Wide Web-et adta el Berners-Lee, de ami gazdára talált, az egy blockchain-alapú rekord, ami a World Wide Web eredeti forráskódját tartalmazó fájlokra vonatkozóan egy digitális tulajdonosi tanúsítvány. Maga a World Wide Web pedig az a rendszer, amelyet Berners-Lee az interneten való navigálásra és az információk elérésére tervezett.

Az NFT értékét bizonyos körökben azért tartják nagyra, mert a blockchain tanúsítja, hogy egyedi és hivatalos, maga Berners-Lee „mintelte”.

A csomagban egyébként van 9555 sor kód, amit 1990-ben és 1991-ben írtak, egy 30 perces animált vizualizáció a kódról, a kód egy digitális posztere, továbbá Berners-Lee egy 2021. júniusi levele. Utóbbiban leírja, hogy miközben sokan értékelik a dedikált könyveket, most itt vannak az NFT-k, ő pedig jó mókának gondolta, hogy az első webböngésző eredeti kódjából csináljon egy aláírt másolatot.

Azóta történt

Előzmények