Egymásra panaszkodik a Xiaomi és a Huawei

Szabadalmi szópárbajt folytat egymással a Xiaomi és a Huawei.

Ritka, hogy a világ legnagyobb elektronikai gyártói nyilvánosan panaszkodnak egymásra, de a Xiaomi és a Huawei most ezt teszik.

Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói ágazatát és autós üzletágát irányító vezetője ugyanis egy múlt heti eseményen szabadalmi jogsértésre panaszkodott a „dragon bone” technológia kapcsán. A Xiaomi nevét nem mondta ki, de a „dragon bone” zsanér a nevükhöz kötődik, a Xiaomi MIX Fold 3 kapcsán, így szavait a Xiaomi elleni állásfoglalásnak értelmezték.

A Xiaomi szerint a technológiát teljesen függetlenül, önállóan fejlesztették, a Huawei vezetője pedig alaposan félreértelmezte a tényeket, amikor azt állította, hogy a riválisok nem tisztelik a szabadalmakat. Azt javasolták, hogy a vezető kövesse a tudományos és alapos szabványokat, és ne kritizálja tisztességtelenül a versenytársakat, ne vezesse félre a nyilvánosságot. Hozzátették: a szabadalomban további alkatrészek is vannak a hivatkozottal ellentétben, utóbbi ráadásul csak hónapokkal azután lett nyilvános, hogy a Xiaomi már megmutatta a dragon bone-t.

A két cég jelenleg is egymással versenyez Kína csúcskategóriás mobilpiacán, és 2018-ban már összeszólalkoztak a kamerák kapcsán.

Előzmények