Kamu diplomája miatt lemondott a Yahoo vezérigazgatója

Scott Thompson
Scott Thompson

Hetekig tartó kínos magyarázkodást követően lemondásra és a cég elhagyására kényszerült vasárnap a Yahoo idén januárban kinevezett vezérigazgatója, Scott Thompson, miután kiderült, hogy életrajzában valótlanul tüntette fel: nem egy, hanem két szakon szerzett diplomát – írja az MTI helyi sajtóértesülésekre hivatkozva. Thompson helyére ügyvezetőnek a vállalat eddigi globális médiafőnökét és alelnökét, Ross Levinsohnt nevezték ki, akinek a vezérigazgatói posztra való esélyéről már korábban is láttak napvilágot híresztelések. Levinsohn korábban a Rupert Murdoch médiavállalatához, a News Corporationhöz tartozó Fox televízió digitális divízióját vezette. Az igazgatótanács elnöke médiainformációk szerint Fred Amoroso lehet.

A távozni kényszerülő Thompsonról a Yahooban 5,6 százalékos részesedéssel rendelkező Third Point befektetési alap derítette ki: a cég a hivatalos dokumentumnak minősülő éves jelentésében közreadott életrajzában azt állította, hogy számvitelből és számítástudományból is megszerezte a bachelor fokozatot, holott az utóbbi diplomával nem rendelkezik. A csupán néhány hónapig hivatalban lévő Thompson három éven belül a harmadik távozásra kényszerülő vezérigazgató a Yahoonál. A legújabb vezér lemondását és az ügyvezető kinevezését hivatalosan ma fogják bejelenteni. Thompson korábban a PayPal eBay-divíziójának vezetője volt. Életrajza egyébként ennek a cégnek a honlapján is hibás adatokat tartalmazott, de az éves jelentésben nem szerepelt ez a tódítás.

A vezér lemondatása újabb csapás a cégre a Google-lal, a Facebookkal és más internetes cégekkel folytatott konkurenciaharcban, nagy győzelem viszont a Yahoo legnagyobb külső tulajdonosa, a Third Point fedezeti alap igazgatója, Daniel Loeb számára. A kisebbségi részvényes egy héttel ezelőtt robbantotta ki a botrányt. Februárban a Third Point azt indítványozta, hogy nevezzenek ki négy új embert – köztük Loebet is – a Yahoo igazgatótanácsába. A hétvégi sajtóinformációk szerint ezzel kapcsolatban a közeli napokban megegyezhetnek, igaz, a kisebbségi tulajdonos csak három helyet kap az igazgatótanácsban.

A botrány miatt bejelentette a távozását Patti Hart is, aki a Yahooban a vezérigazgató kiválasztásáért felelős igazgató volt.

Azóta történt

Előzmények

  • A Facebook visszavág

    A közösségi oldal szabadalmi pert indított az őt korábban betámadó Yahoo ellen.

  • A Yahoo beperelte a Facebookot

    Ez a social media rövid történetének első szabadalmi pere. Az ügy nem jön jól a tőzsdére készülő közösségi oldalnak.

  • A táblavilág felé nyit a Yahoo!

    Az egykor szebb napokat látott internetvállalat egy – talán – újszerű tabletes alkalmazással próbálkozik.