Tömeges pusztítás a játékos YouTube-videóknál

Az elmúlt napokban nem kis pánikot okozott a YouTube-on játékokkal kapcsolatos tartalmakat közvetítők között, hogy tömegesen kapták a figyelmeztetéseket szerzői jog megsértése miatt. A meglehetősen áttekinthetetlen helyzet lassan tisztulni látszik, miután mind a játékipar szereplői, mind maga a YouTube is egyre intenzívebben foglalkozik az üggyel.

A kissé kaotikus állapotokat az okozza, hogy a videomegosztó oldal megváltoztatta a játékos tartalmak legalitását ellenőrző és szabályozó rendszerét. Ezt a feladatot a ContentID nevű automatikus tartalomazonosító rendszer végzi, mely a cég állítsa szerint a nagy számú tartalom miatt a korábbi formájában már nem volt működtethető, ezért újították meg a játékok esetében. A múlt hét óta elkezdődött egy „előzetes ellenőrzésnek” nevezett folyamat, amikor még feltöltés előtt vizsgálják meg a videókat – ez sajnos lassítja a megjelenési procedúrát, akár napok is eltelhetnek a feltöltés és az aktiválás között.

Az új rendszer szigora okozza a gondokat, ugyanis sok tartalomkészítő futtatja pénzkeresési célból is csatornáját, ám mivel a rendszer jogsértést állapított meg náluk, nem jelennek meg a reklámok a videókban, így jelentős bevételtől esnek el. Az már csak hab a tortán, hogy a tiltásokat eredményező figyelmeztetések sok esetben nem a jogtulajdonostól érkeztek, hanem harmadik féltől. A helyzet még sokkal rosszabbra is fordulhat, mivel néhány figyelmeztetés után a YouTube le is tilthatja az adott csatornát – egyes becslések szerint a gamer-tartalmak akár 99 százaléka is eltűnhet a videómegosztóról.

Az persze komoly kérdés, hogy mennyire tekinthető jogszerűnek, hogy valaki játékcégek tartalmaira alapozva jut pénzhez – de áldozatul eshetnek olyanok is, akik ezt nem teszik. A játékcégek általában elnézőek voltak ezekkel a tartalmakkal kapcsolatban, mivel az ilyen videók ingyenes reklámként is felfoghatóak.

Az úgynevezett „társult”, illetve „menedzselt” csatornákat üzemeltetők valamelyest jobban jártak, mivel náluk kevésbé szigorú, illetve el is maradhat az ellenőrzés.

A nagy játékcégek – kivéve a Nintendót – már adtak ki hivatalos nyilatkozatokat az ügyről, és egyöntetűen kijelentik, hogy nem ők kezdeményezték a szigorítást, sőt kérik az érintetteket,hogy ha a nevükben érkezik letiltás, akkor nyújtsanak be fellebbezést, a cégek pedig elfogadják majd ezt.

Azóta történt

Előzmények