A YouTube bekerülhet a filmtörténetbe

Magyar idő szerint néhány órája telt le annak a világméretű akciónak a határideje, melyben neves filmrendezők a Google támogatásával arra kérték a YouTube felhasználóit, hogy július 24-én készítsenek filmeket napjuk eseményeiről, majd ezeket a videókat töltsék fel a megadott helyre, hogy a szakemberek egy egész estés dokumentumfilmet alkothassanak belőle.

A „Life in a Day” egy régi filmes toposzt elevenít fel: mozaikokból kívánnak egy érdekes és a mai kor emberei számára izgalmas mozit csinálni az új média segítségével. E trendnek talán legjobb alkotása Jim Jarmusch parádés szereposztású, a nemzeti, faji és egyéb előítéleteket a sárba tipró zseniális „Éjszaka a Földön” (Night on Earth) című filmje, melyben azóta klasszikussá vált jelenetek szerepelnek (nekünk biztos felejthetetlen az NDK-ból jött taxis és a helyi fekete srác vitája az usánka megítéléséről, illetve roppant ismerős lehet a részeg finnek története, ami azt bizonyítja, hogy a finn-magyar rokonság a mai napig létező valami).

Hirdetés

Jarmusch filmje viszont profik által megírt forgatókönyv alapján készült játékfilm ám a mostani, többek között a producer Ridley Scott és a rendező Kevin Macdonald támogatásával alakuló dokumentumfilm csakis a feltöltött amatőr anyagokat kívánja felhasználni.

A felvételek elkészítését az elmúlt napra korlátozták, ám a feltöltésre egy hét áll rendelkezésre (az persze még mindig kérdés, hogy akkor hogyan lehet ellenőrizni, hogy a felvétel tényleg július 24-én készült, ám ez a filmiparban szokásos, a lényeget nem érintő engedménynek tűnik).

Az alkotást a 2011-es Sundance filmfesztiválon mutatják be.

Azóta történt