Internetes böngészés az időben: készül a Zoetrope

A hazai sajtóban is jelentek már meg tudósítások az Adobe és a seattle-i Washington Egyetem kutatóinak nyáron indított projektjéről, melynek keretében egy olyan technológiát fejlesztenek, amely „az időben is képes böngészni”, vagyis megkönnyíti a weboldalak változásainak követését.

Nagy adattárak léteznek már a webes tartalmak archiválásának céljából – a legismertebb az Internet Archive –, de a Zoetrope-nak nevezett új eszköz más: jelentősen egyszerűbbé teszi majd a régi változatok közötti böngészést. A fejlesztés leírását októberben tették közzé a kutatók, s ebből kiderül, hogy több módszert is felkínál majd ez a kiegészítő.

Egy gördítősáv segítségével meg lehet nézni a weboldal korábbi – néhány órával, néhány nappal vagy hónappal stb. azelőtti – állapotát, de arra is lehetőség nyílik majd, hogy egy kijelölő mező, egy „lencse” segítségével csak egy adott rovat, a weboldal egy adott területének változásait kövessük nyomon.

Zoetrope

De szofisztikáltabb eszközök is megtalálhatóak a Zoetrope-ban, például egy adott adat (ár, árfolyam stb.) változásainak követését grafikonon is meg lehet jeleníteni. Sőt, akár két különböző weboldal különféle adatait is össze lehet kapcsolni; így készíthetünk egy grafikont arról, hogy a hőmérsékleti adatok milyen összefüggésben vannak mondjuk a kertmozik látogatottságával, illetve (némileg hasznosabb felhasználást említve) az időjárási adatok és a közlekedési statisztikák összevetése is hozhat új felismeréseket.

A kutatók ezer gyakran frissített oldalt választottak ki a tesztelés céljára, de kész állapotában a Zoetrope az egész webet képes lesz majd pásztázni, e technológia kialakításán még dolgoznak. Az mindenesetre ígéretes, hogy Kris Carpenter, az Internet Archive egyik vezetője lelkesen fogadta a projektet, s már tárgyalnak az együttműködésről.

A tervek szerint a Zoetrope önállóan, illetve böngészőbe épülő kiegészítőként is használható lesz majd. Jelenleg azon dolgoznak gőzerővel, hogy a felhasználói felület minél egyszerűbb, minél könnyebben kezelhető legyen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Előzmények