Zöld utat kapott a .eu

A domainneveket felügyelő Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) a héten – hónapokon át tartó egyeztetések után – rábólintott az .eu végződések bevezetésére. Az igénylők oroszlánrészének azonban még legalább egy évet kell várnia az európai címek regisztrációjával.

Egyelőre még hátra van az ICANN és az .eu domainek regisztrációjára az Európai Bizottság által kijelölt EURid nonprofit szervezet közötti szerződés véglegesítése, a végződés azonban már heteken belül felkerülhet a domainnév-rendszert (DNS) tároló központi szerverekre. A nevek regisztrációja csak a negyedik negyedévben, a négy hónapos ún. sunrise időszakkal veszi kezdetét, melynek során elsőbbséggel a védjegy-tulajdonos szervezetek adhatják be igényüket, majd azt követően – tehát a jövő év elején – mindazok számára elérhetővé válik a domain, akik megfelelnek a regisztrációhoz szükséges feltételeknek.

Az EURid még dolgozik a regisztráció pontos feltételeinek kidolgozásán, melyeket az EB-vel is jóvá kell majd hagyatnia. A szervezet további feladatai közé tartozik a helyi regisztrátorok – azaz az igénylőket közvetlenül kiszolgáló cégek – hálózatának kiépítése is.

Azóta történt

Előzmények