Zseniális ötlet vagy tuti bukás? – „Csengővideó” mobilra a Vringótól

A Kaliforniában rendezett DEMO 07 konferencián tegnap bemutatkozott egy új izraeli vállalkozás, a Vringo Inc., akik szolgáltatásukkal a mobilosoknak kívánnak új lehetőséget felkínálni.

A legtöbb embernek ugyan még a készülékekbe beépített választék is bőven elegendő, ám a letölthető csengőhangok mégis óriási üzletnek bizonyultak. Feltehetően ezt a réteget célozza meg a Vringo, amikor „csengővideót” kínál a felhasználóknak.


Ha az egyelőre ingyenes, de regisztrációt megkövetelő, béta-verziójú szolgáltatást igénybe vevők egymást hívják, akkor a hívónak lehetősége van a hívott félnek egy rövid videoklipet küldeni, amely a csengetéskor indul el. A videomegosztás technológiáját a telefonokra alkalmazó cég adatbázisában találhatnak a felhasználók licencelt klipeket, de feltölthetik saját videóikat is. Mindehhez természetesen nagy tudású telefonra van szükség, s ezek ma még a mobilpiac kis szeletét adják csak.

A tesztelés végeztével már fizetni kell a licencelt klipekért néhány dollárt, a tájékoztató alapján még nem egészen világos, hogy a felhasználók által feltöltött jogvédett tartalmakkal mi lesz a helyzet (valószínűleg ezért is fizetni kell). Fontos megjegyezni, hogy csak azok készülékére érkezhetnek ilyen „csengővideók”, akik felkerülnek a felhasználói listára, tehát kéretlenül nem zaklathatják az erre esetleg allergiás mobilosokat.

A Vringo alapítói roppant bizakodóak a jövőt illetően, gazdaságosnak és nyereségesnek ítélik ötletüket, s nem csak a megvásárolt kis klipekből származó jövedelemre számítanak, hanem reklámbevételre is, hiszen le lehet tölteni reklámvideókat is, emellett jónéhány kisvideó néhány kockányi hirdetéssel fejeződik be.

Azóta történt

Előzmények