Mark Zuckerberg állta a sarat a kongresszusi meghallgatáson

A Facebook elnök-vezérigazgatója kitart a cég Libra nevű kriptovalutájának bevezetése mellett.

Habár évek óta folynak vizsgálatok – egy frissről nemrég mi is beszámoltunk –, úgy tűnik, nem a monopolhelyzet, nem is a kétséges adatkezelési gyakorlat verte ki a biztosítékot az amerikai politikában, hanem a Facebook tervezett kriptopénze, a Libra, mely a tegnapi képviselőházi meghallgatás talán legfontosabb kérdése volt.

Zuckerberg egy merész húzással – mellyel egyébként sokan egyetértenek – azzal érvelt, hogy amennyiben az amerikai hatóságok és törvényhozók betiltanák a Librát, ezzel átengednék az Egyesült Államok technológiai előnyét Kínának – ha ők nem, majd Kína megcsinálja.

A pénzügyi bizottság előtti meghallgatás korántsem volt baráti hangulatú:

A képviselők a Libra mellett szinte minden egyéb kritikát is Zuckerberg szemére vetettek, az álprofiloktól kezdve az álreklámokon át a közösségi oldal hatalmasra nőtt, már a politikában is érzékelhető befolyásáig.

Zuckerberg annyit elismert, hogy a pénzügyi szabályozó hatóságok és a törvényhozók aggodalmai jogosak, mert a Libra valóban alkalmas eszköz lehet pénzmosásra, és alááshatja a dollár elsőbbségét is. Ugyanakkor azzal hozakodott elő, hogy bevezetésének elvetése kárt okozna az amerikaiak politikai és pénzügyi vezető szerepének: „Kína nagyon gyorsan halad előre, és pár hónapon belül hasonló kriptovaluta bevezetését tervezi” - állította. Majd hozzáfűzte: a Libra fedezetét „nagyrészt” a dollár adná, és bevezetése szerinte „megerősíti majd Amerika pénzügyi vezető szerepét a világban, akárcsak a demokratikus értékrendet”. Ám ezen hangzatos állítások hátterét, a részleteket nem tárta fel.

Zuckerberg valamennyit engedni is hajlandó, ugyanis arra a kérdésre igennel válaszolt, hogy hajlandó-e a Libra bevezetését felfüggeszteni mindaddig, amíg a kongresszus törvényileg nem szabályozza a kriptovalutákat: „A kongresszusnak jelentős ellenőrző szerepe van [a szabályozó hatóságok felett], számomra tehát úgy tűnik, hogy ez lehet a megfelelő megoldás” – fogalmazott. Ugyanakkor azt mondta: a tervek szerint a Librával foglalkozó vállalati részleg központja Svájcban lenne. Ez viszont a törvényhozók aggodalmai szerint éppen az amerikai szabályozás megkerülését tenné lehetővé.

Egyéb kritikákra reagálva Zuckerberg védelmébe vette a vállalatot, a Cambridge Analytica ügyére utalva kijelentve, hogy többé nem fordulhat elő az adatbázis illetéktelen kézbe kerülése, mint ahogyan a Facebook vezetése képes gátat vetni a hamis politikai hirdetéseknek és kiszűrni a hamis profilokat, illetve nem diszkriminál bizonyos nézeteket, nem akadályozza azok megjelenését.
Az adatvédelem miatt aggódó képviselőket azzal próbálta megnyugtatni, hogy a Facebook nemrégiben megállapodást írt alá a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal, s ennek értelmében a Facebookot a jövőben részvénytársaságként auditálják majd.

Azóta történt

Előzmények