Jogerős: pert nyert a fotós a Facebook ellen

A közösségi oldal képfeltöltési algoritmusa eltávolítja az EXIF adatokat, ami sérti a német szerzői jogi törvényt. A döntésnek komoly következményei lehetnek. – írta: Szűcs Péter, 2 éve

Pert nyert a Facebook ellen Rainer Steußloff német fotós, aki azt sérelmezte, hogy a közösségi oldalra feltöltött képekről az algoritmus automatikusan eltávolítja az EXIF adatokat. A német szerzői jogi törvény megsértését a bíróság még februárban mondta ki az eset kapcsán, de ezt követően még fél évig az alperes élhetett volna fellebbezési jogával. Nem tette.

A Freelens beszámolója szerint az ítélet így jogerőssé vált, a Facebook pedig kénytelen lesz szembenézni a következményekkel. A bíróság kimondta, hogy a közösségi oldal vagy változtat a képfeltöltési mechanizmusán, vagy minden egyes alkalommal, ha egy német fotós pert indít a szerzői jogi szempontból fontos EXIF adatok miatt, fizethet 250 000 eurót kártalanításul.

Nem valószínű, hogy a Facebook speciális feltöltési metodikát dolgoz ki Németország számára, ahogy az sem, hogy ezentúl negyedmillió eurókkal tömnék ki a felhasználók zsebét. Sokkal esélyesebb, hogy globális változtatásokat eszközölnek, és ezentúl megmaradnak majd a képekhez társított metaadatok.

Előzmények