Trump javában takarítja az internetet

Az új amerikai elnök szerint a klímaváltozás kamu, ezért elkezdték törölni az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket, melyek cáfolják. – írta: Szűcs Péter, 1 éve

Első dolga volt Donald Trump frissen beiktatott amerikai elnöknek, hogy változtasson a kormányzati weboldalakon. Töröltette például a Fehér Ház klímaváltozással kapcsolatos aloldalát, illetve különböző menüpontok tartalmát is a saját programígéreteire cseréltette.

A jelek szerint tényleg struccpolitikát folytat az elnök, „amiről nem beszélünk, az nincs”. Trump egyébként többször nyilatkozta már, hogy álláspontja szerint a klímaváltozás nem létezik. Arra is volt példa, hogy úgy fogalmazott: az egészet a kínaiak találták ki, csak azért, hogy az amerikai ipar versenyképességét rontsák.

A Fehér Ház honlapja után most az Amerikai Környezetvédelmi Hivatalt szólította fel az elnöki stáb, hogy töröljék a véleményére cáfoló anyagokat weboldalukról – írja a Reuters.

Az internetes tartalmak megőrzéséért létrejött Internet Archive alapítvány már korábban jelezte, sok jóra nem számít Trump hatalomra kerülésével kapcsolatban, ezért egy kanadai tükörszervert hoznak létre a biztonság kedvéért.

A klímaváltozással kapcsolatos amerikai kutatások és tanulmányok megmentésére önkéntes csoportok szerveződtek, akik európai szervereken gyűjtik az információkat. Várhatóan nem csak nekik lesz sok dolguk, Trump korábban többek között a szólásszabadság korlátozását ígérte.