Melyik a leginkább "szemkimélő" TV illetve monitor ? - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


TomiStar77
(újonc)

Mivel a gyerek sajnos nagyon sokat néz TV-t illetve monitort, ezért érdekelne, hogy melyik fajta/típus az optimális választás, ami a gyerek szemét legkevésbé rongálja? Természetesen anyagilag ésszerű határok között.


VIPerX
(tag)

A kikapcsolt.

Egyébként a mai LED-es monitorok és TV-k már nem nagyon bántják a szemet - elméletileg még közelről nézve sem, de azért nyilván a legjobb megoldás ha tart bizonyos szünetet egy-egy film és játék között :K


Armahun
(PH! addikt)
Blog

Fontos még, hogy legyen világítás a szobában. Ne csak a monitor fénye süsse az ember retináját.


dezz
(PH! nagyúr)
Blog

Nem mindig a LED a jobb. Itt van pl. a háttérvilágítás szabályzásának ügye. A monitorokon és tévéken a legtöbb esetben PWM-mel (kitöltési tényező moduláció) szabályozzák a háttérvilágítást, ami villogással jár. A LED-ek sokkal gyorsabban kapcsolnak ki-be, mint a CCFL, így az utóbbinál lágyabb a villogás, LED-nél pedig élesebb. Ez zavarhatja a szemet.

Monitorok PWM fényerőszabályozása egyszerűen (Tudástár)

Eddig nagyon kevés monitor mellőzte a PWM-es módszert, de úgy tűnik, kezdenek odafigyelni erre. Ezek az újabb monitorok nem PWM-esek: Dell U2713H, Dell U2713HM, (valószínűleg U2413), és egyik-másik 23"-asuk, de a pontos típust nem követtem. Más gyártók: DGM IPS-2701WPH, ViewSonic VP2770-LED. (Aki tud még, írja le!) Remélhetőleg most már egyre több lesz.

Ami a paneltípust illeti, bizonyosan a TN a legrosszabb a szemnek. Vakítóbb (kevésbé szórja a fényt, a szöge is részben ezért kisebb), nem olyan jók a színei és kevésbé papírszerű képet ad. Az IPS-t tekintik a legjobbnak. (Jelenleg ezen belül az AH-IPS, mint ami a fenti monitorokban is található. Ennek az antiglare rétege sem túl "erős".)

[ Szerkesztve ]


TomiStar77
(újonc)

A kikapcsolt.:) :) :) Ez jó.

A szüneteltét sajnos nem tudom szabályozni. Sajnos elváltam. A gyerek anyuval maradt és ha csak teheti beülteti a TV vagy a Monitor elé. Addig se kell vele foglalkozni.....
Ezért gondoltam, hogy legalább veszek neki egy olyan TV-t és/vagy monitort, amitől nem vakul meg 7 éves korára.


TomiStar77
(újonc)

Valóban fontos a világítás?


dezz
(PH! nagyúr)
Blog

"Addig se kell vele foglalkozni....."

Te valószínűleg egy kicsit könnyebben beszélsz...


Victoryus94
(őstag)
Blog

Igen, fontos. Nézz bele egy erősebb elemlámpába éjjel, és nappal.
Nappal elvileg nem kell zavarnia, de éjjel -ha körülötte sötét van- elég erősnek érzed.


kopis
(újonc)

Nekem is hasonló kérdésem lenne. A LED TV-kről azt olvastam, hogy kevésbé terhelik meg a szemet, és ez nálunk is a gyermekek miatt lenne fontos. A Media Markt oldalán nagyon jó árban találtam LED-es TV-ket, de nem tudok dönteni. Azért is gondoltam, hogy innen választok, mert a család mostani kedvenc filmje a James Bond: Skyfall, és most ajándékba adják hozzá. [link]
Szeretném a segítségeteket kérni, hogy melyik TV-t ajánlanátok, melyik képernyője kíméli legjobban a szemet, melyik a legmegbízhatóbb. Mit gondoltok? Előre is köszönöm a segítséget!


Victoryus94
(őstag)
Blog

Szerintem IPS paneles legyen.
Ok: szebb színek, élethűbb kép, nagyobb betekintési szög, újabb technológia.. stb.

HDMI csatlakozós legyen (és ilyen csatlakozóval is használd).

Igazából a képfrissítés (Hz) számítana még, de ez TV esetében nem sokat jelent, de ha nem digitális jel érkezik a TV-be (pl. HDMI-n keresztül), akkor érdemes 100Hz-est vagy felettit vásárolni.
Monitornál minimum 75Hz-est szoktak ajánlani! De a jobb monitorok 120Hz-en működnek. Minél gyorsabban "vibrál" a monitor, annál kevésbé zavar.

Összefoglalás: HD felbontású, LED IPS paneles monitor/TV HDMI kimenettel (lehetőleg 1 évnél nem régebbi modell) tökéletesen megfelel neked.

Ui.: Nekem a Samsung LED Tv-m másfél év után bedöglött.. össze vissza kapcsolgatja magát (pl. üzlet módba, bemenetet vlt), és a távirányítóra nem reagál (céges ajándék -szerviz papírokat is ők "kezelték"). 40 ezer lenne javíttatni, szóval csak áll az asztalon. - Szóval Samsungot ezen tapasztalat miatt nem ajánlom.

Én karácsonyra LG LED IPS 3D monitort vettem. 50k-ért! Nagyon megérte! (58cm)
Ezt csak azért mondom, mert a legtöbb monitorba van hang kimenet (jack csatlakozó), szóval pl. hdmi-s set tip boxod van és van hangfalad akkor akár nagyobb monitortis használhatsz TV-nek.


thomeef
(őstag)

A mai lcd tv-k nem rontják a szemet, mindegy melyiket választod:) A lényeg hogy 2-3 óránkén kell egy kis szünetet tartani, mert azért fáradni fárad a szem. És hogy este legyen valami plusz háttérfény, ne tök sötétben tv-zzetek, mert az megterhelő a szemnek.


vellerd
(tag)

:R

üzenetek