Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


enginev3.0
(PH! félisten)
Blog

Undorító amit csinálnak, és szánalmas is
Semmit nem ér az egész BKV BKK és a többi


Viktor0610
(Jómunkásember)
Blog

"A BKK rosszhiszeműséget feltételez amiatt, hogy olyan e-mail címre küldte el az üzenetet, amit technikai, úgynevezett noreply címként tartanak fent, ezért az oda érkező leveleket nem is olvassa senki."
Hát ez tényleg nem volt igazán okos ötlet. Aztán meg csodálkozik, hogy nem kap választ.

[ Szerkesztve ]


apatyas
(Korrektor)
Blog

Az a film jut eszembe - ha jól emlékszem, még fekete-fehér - amiben a hotelt adják át a kihirdetett időpontban, de kb félig sem készen. A megfelelő korosztály egészen biztosan ismeri, melyikre gondolok.


Sinisi
(őstag)

Felelősség ide-oda... "állami, vagy állami kapcsolódású feladatok" amoda... hát egyszer majd csak működni fog a rendszer... és a végfelhasználók sem fizetnek majd többet a "kényelemért"? mert a vállalatokank az, hogy nem kell alkalmazottat foglalkoztatni, esőerdőt vágni a papírér csak költségmetakarítása nem?! Valahogy csak az "egyensúlyi" állapot lenne a cél...


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Vajon a T-Systems felelőssége miért nem merül fel?

Lehet, hogy a BKK a megrendelő, de a fejlesztő / üzemeltető mégis csak a T-Systems, tehát adott esetben nekik is érdekükben lehetett volna, hogy azt mondják - bocsi srácok, de ez még nem érett meg az élesítésre...

[ Szerkesztve ]


szkaroly
(fanatikus tag)

Legjobban az tetszik hogy hogy senki sem merte nevével elmondani a véleményét. Ezzel a magyar demokrácia koporsójába ők is vertek pár szöget.


justflash
(tag)
Blog

Mert a megrendelő szokta tesztelni a megrendelt rendszert élesítés előtt, és ha nem megfelelő akkor feedbackel a fejlesztőnek, hogy mit kéne máshogy. Na ez itt elmaradt, vagy ha megvolt akkor egy extrém dilettáns banda csinálta.

Illetve gondolom a lehető legolcsóbb fillérb@szó árat kérték, a T-Sys pedig odaadta valamelyik középsulis nyári gyakorlatos diáknak, hogy csinálja már meg.

Szerk.: attól hogy ők a fejlesztők/üzemeltetők még azt fogják csinálni amit a BKK kért, mivel ő a vevőjük. Szerintük pedig jó a rendszer, tehát a T-Sys nem kell hogy figyelmeztesse őket.

[ Szerkesztve ]


taki01
(senior tag)

Ez mennyire igaz még mindig Magyarországra.


apatyas
(Korrektor)
Blog

Az.
"Ne marháskodjon." [link] Annyira ott van!


tomazin
(PH! kedvence)
Blog

mert nem szeretnék mai nappal elindítani a felszámolást a cégüknél. vagy szerinted jó dolog széllel szemben hugyozni?


cain69
(PH! kedvence)

mert a bkk vette át, és a bkk rakta ki élesbe. bármilyen minőségi színvonalon is volt, nekik megfelelt. ha a bkk vásárlóinak meg nem, akkor ehhez a szolgáltató-ügyfél konfliktushoz a fejlesztőnek közvetlenül nincs köze.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Mert a megrendelő szokta tesztelni a megrendelt rendszert élesítés előtt, és ha nem megfelelő akkor feedbackel a fejlesztőnek, hogy mit kéne máshogy. Na ez itt elmaradt, vagy ha megvolt akkor egy extrém dilettáns banda csinálta.

Nem ismerem a szerződést (gondolom te sem), de élek a gyanúval, hogy ha így is van, akkor is a T-Systems érdeke is volt, hogy félkész, sőt, alapvetően nem kész rendszert nem hagy élesíteni... Vagy pedig akkor egy megállapodást írnak, hogy őket ezért semmiféle felelősség nem terheli. Ez mondjuk megmagyarázná, hogy miért a BKK viszi el a balhét, és nem említik a T-Systems-et egyetlen egyszer sem a sajttájon..

Illetve gondolom a lehető legolcsóbb fillérb@szó árat kérték, a T pedig odaadta valamelyik középsulis nyári gyakorlatos diáknak, hogy csinálja már meg.

Ettől még üzleti szempontból nem túl vonzó eshetőség, hogy a cég nevéhez köthető szolgáltatás ilyen állapotban kerül élesítésre...

bármilyen minőségi színvonalon is volt, nekik megfelelt. ha a bkk vásárlóinak meg nem, akkor ehhez a szolgáltató-ügyfél konfliktushoz a fejlesztőnek közvetlenül nincs köze.

Lásd fent. A cég hírnevének meg nem árt, ha ilyen rendszert ad ki a kezéből? :U

[ Szerkesztve ]


Viktor0610
(Jómunkásember)
Blog

Épp' nem a nyilatkozókról beszél, hanem azokról, akik inkább feljelentették a bejelentőt. ;)

A témához.
Egyébként meg majd ezt is többször átadják, mint a Várkert bazárt. ;]

[ Szerkesztve ]


LBandi
(senior tag)

Habár nem kap ekkora visszhangot, de állami szoftverek, weblapok stb. jórészt hasonló minőséggel látnak napvilágot. Induláskor örülni kell, hogy egyáltalán működik többé-kevésbé a "teremtmény". :(

[ Szerkesztve ]


DBob
(őstag)
Blog

A jelenlegi politikai helyzetben, ha kitalálja a dicső vezetőnk a várhatóan 6 milliárd nézővel rendelkező úszó világbajnokság kezdete előtt 2-3 héttel, ne hogy már azt lássa a világ, itt még sorban kell állni a papírért amivel tömegközlekedni lehet, akkor bizony ezt a problémát el kell hárítani 2-3 hét alatt.

Pont.

Az, hogy egy ilyen rendszer fejlesztése a semmiből nem 2-3 hétig tart, ez a megrendelő szerveket természetesen hidegen hagyja (lásd a kisbaba, a 9 nő, és az egy hónapos terhesség esete).

Az, hogy eme megtisztelő feladat a T-Systems-nek nyakába jutott, őszintén sajnálom őket. Kaptak egy visszautasíthatatlan ( :wink-wink: ) ajánlatot, így nem igazán életszerű a megkeresés visszautasítása.

[ Szerkesztve ]


Lortech
(PH! addikt)

Reálisan a szállító több tesztlépcsőben teszteli és adja át a rendszert a megrendelőnek, majd megrendelő is tesztel. Hogy itt mi volt, arra a történtekből nem igazán lehet következtetni, mivel egy nem IT-s megrendelő kb. manuális funkcionális tesztet szokott csinálni a szállító által megadott tesztforgatókönyv alapján, és általában nem IT security vénával rendelkező tesztelők nyomkodják végig az eseteket. Szóval ebből a tesztből biztos nem fog kiesni, hogy mi van akkor, ha átírod a fizetési tranzakció indításának HTTP requestjében az árat (csak mondtam valamit, a részletekkel nem foglalkoztam), megeszi-e a backend. A plain text jelszó tárolás azért feltünhetett volna valakinek.
A BKK-t jóhiszemű megrendelőként különösebben nem tudom hibáztatni a szakmai színvonal silánysága miatt.

[ Szerkesztve ]


justflash
(tag)
Blog

BKK szerint oké, nem kell fejleszteni, BKK viszi a balhét, T-Systems mossa kezeit, ennyi.

Feltételezem ez egy beta (alpha) verzió, bemutatták a BKK-nak, egy tételes listával hogy mi kell még és az mennyi összeget igényel, ott meg azt mondták túl sok, jó lesz ez így is.

A hírnevüknek pedig nem árt, pont a fentiek miatt. Biztosan van valami hasonló, mert ilyenkor hevesen szoktak mutogatni a fejlesztőre, most pedig ez gyanúsan nincs meg.

Ingyen pedig senki nem fog dolgozni, ha tőlünk megadott specifikációkkal megrendelnek egy terméket akkor legyártjuk. Ha van jobb alternatíva azt jelezzük, de ha a vevő ragaszkodik az ő specjeihez akkor nem fogunk egy másik megoldást szállítani, a plusz költséget pedig benyelni.

(#17) Lortech: Ha nincs kellő szakértelem akkor be lehet vonni 3rd party szolgáltatót tesztelésre. Elég sok helyen csinálják.

(#19) Viktor0610: Igen, ez is egy valószínű opció, kérdés melyik a kellemetlenebb, ha nincs elektronikus jegy, vagy ha van de ezer sebből vérzik.

[ Szerkesztve ]


Viktor0610
(Jómunkásember)
Blog

Szerintem nem pénz probléma volt, hanem a határidő (vizes VB) volt a megoldás.
Ugyanez volt azt hiszem, a 4-es metró átadásával is, ott is "jött" egy választás.

[ Szerkesztve ]


Rive
(PH! kedvence)
Blog

Azt hittem ezt már nem lehet tovább fokozni.


Hunmugli
(senior tag)
Blog

"...egy ilyen fiatalt megrészegíthet a 15 perc hírnév lehetősége, főleg ha ennyire komoly biztonsági rést talál."

Ha a komoly alatt a szánalmast értik... :U


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Jó, csak feltételezem, h a BKK nem egy "freetext" demót kért, hanem egy működő rendszert. Tehát őket is átvágták. Persze, ettől függetlenül tesztelni kellett volna, és azoknak, akik felhívták a figyelmet a hibára MEGKÖSZÖNNI a munkát!

#19: Nem vagyok szakmabeli, az illető ordas hibákat vajon mennyi idő lett volna egy szakinak kiküszöbölni? Nemigen tippelnék egy munkanapnál többre...

[ Szerkesztve ]


bitblueduck
(senior tag)
Blog

A cég hírnevének meg nem árt, ha ilyen rendszert ad ki a kezéből?
t-systemsnek nem. ők a telekomnak dolgoznak, azaz stabil állami hátszél van, szerintem ha 100 millióért továbbadnak egy $10-os joomla template-et akkor is rendben vannak. bár nem gondoltam, hogy ennyire tré dolgot csinál egy olyan cég, ami versenyszférában is megy.


cain69
(PH! kedvence)

átvágni azt lehet, aki hagyja magát. átvételi teszt volt? ha nem, miért nem? ha igen, akkor ennek ellenére is élesbe ment? akkor meg mind csodálkozunk?
az eddigi tapasztalatom az, hogy ha az üzlet nagyon élesbe akar menni, akkor nincs az a tesztriport, ami eltántorítaná őket a céljuktól.


dragon1993
(őstag)

Havi 20 milliót fizetnek s Tsysnek, ennyiért én megírom ezt 3 hét alatt.


VS461
(fanatikus tag)
Blog

Mert az ilyen projekteknél, az alpha/beta verzió bemutatásakor még van olyan, h ez-az kell, és még ennyibe kerül???
Nekem az lenne az evidens, hogy a szerződés/ár nem módosul csak azért, mert bemutatott a fejlesztő egy próbaverziót. Legfeljebb akkor, ha a kedves vevő változtatna valamit.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Nyilván, tesztelni is kellett volna, de itt nem 1-2 benne felejtett hibáról van szó, alapjaiban kaki az egész. Ezt a beszállító nem is mutathatta volna meg a BKK-nak.

Kb mintha egy üres kasznit akarnának autó címen eladni full analfabéta, vak+süket vevőnek.

[ Szerkesztve ]


Alexios
(PH! kedvence)
Blog

Nem kell ehhez dicső vezető, a T-systems ki tud magától is érdekes dolgokat találni, nevetséges határidőkkel, a magyar kkv-k meg olyanok, hogy elvállalják.

Tavaly pl. március környékén egy magyar kkv-tól rendeltek egy új jegyautomata prototípust(lényegében jobb funkcionalitással mint amiket vesznek a Scheidt & Bachmann-tól, hardver+szoftver is teljesen nulláról), úgy hogy legyen kész augusztus végére. Egész véletlen azt is tudom, hogy a projekten ténylegesen csak diákok dolgoztak(nem középiskolás, hanem egyetemi ha ez javít valamit). Márpedig ebben nem volt semmi politikai rész, ezt így találták ők ki, hogy legyen ennyi a határidő mert csak.

Én a saját tapasztalataim alapján azért figyelembe venném a T-sys felelősségét is.

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(őstag)

Szegény srác már biztosan megbánta amit tett, mert éjszaka bevitték a rendőrök a T-Sytems feljelentése alapján :U


Rive
(PH! kedvence)
Blog

Na, ezért nem merte senki névvel vállalni a véleményét.


Narxis
(PH! nagyúr)
Blog

Aztarohadt... Ilyenkor lelkiismeretfurdalás nélkül rá tusnék tenyerelni a "nuke the world" gombra. Teljesen abszurd az egész. :(


HXY
(PH! addikt)
Blog

Dabóczi Kálmán a Ma reggelben: [video link]


Lortech
(PH! addikt)

Szánalmas, de remélhetőleg a bíróság elhajtja a kedves nyomozóhatóságot a fenébe.
T-Systems-ék meg jelentsék fel inkább saját magát, szakmai körökben leírták magukat, bár már nem most.

Semmi gond, majd legközelebb okosabban csinálja, aki ilyenre vállalkozik, és mivel kevésbé lesz vesztenivalója, nagyobb kárt okoz. Okos húzás.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Ennek hagyományai vannak már. Hajdan az M0-ást is azért adták át olyan állapotban, amilyenben volt, mert jött a választás, és át kellett adni valamit. Hogy csak a fél pálya volt kész? Semmi baj, felfestjük a sávokat 2x2-esnek, jó lesz ez még autóútnak... :U


tothmaxy182
(őstag)

Éjjel elvitték a rendőrök a 18 éves srácot... [link]


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

következő mondat:

" A szakértők abban egyetértenek, hogy szerencsésebb lett volna más módon is keresni a Budapesti Közlekedési Központot vagy az üzemeltetőt, de volt aki azt is megjegyezte, hogy a telefonos bejelentőket például elhajtotta a szervezet, tehát nem volt (nincs) egyszerű dolga a hibákra bukkanóknak."


sb
(PH! kedvence)

Kb. a Monty Python papagáj jelenetnél járunk.
De tetszőlegesen behelyettesíthető South Park, Simpsons vagy bármi más hasonló...

Kiállnak és azt mondják jó a rencer/ugrótorony/parkoló/CT/kórház/akármi... közben hiába van egy képen a nyilatkozóval egy épp összedőlő kórház, stb... Már átlátszónak sem mondható mert az is enyhe kifejezés. A napnál világosabb.

Egyébként, hogy ON is legyek: Szó volt róla, hogy simán le lehet nyúlni más jelszavát és be lehet lépni, akár admin loginnel, személyes adatokat lenyúlva. Ezért nem repülhet per a BKK felé? Kifinomultabb, nyugati helyeken ez szokott lenni, röpködő milliós büntikkel és egyből hullik a férgese az iparból.

[ Szerkesztve ]


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Tudjuk mi volt az E-mail cím? noreply@xxx.yyy vagy valami teljesen más, amelyik nem is gondolná az ember, hogy csak kimenő levélre van? Techniaki problémákhoz volt megadva kontakt?


Agostino
(PH! addikt)
Blog

Szánalmas, de remélhetőleg a bíróság elhajtja a kedves nyomozóhatóságot a fenébe

kizárt, ugyan az a kéz eteti őket. garázdaság miatt kap pár év felfüggesztettet vagy ilyesmi, a bkk meg majd a jóságos apuka szerepében fog tetszelegni aki megbocsát az eltévelyedőnek. talán még az is elhangzik egy nyilatkozatban, hogy meggondolatlanul cselekedett de hát fiatalság bolondság

[ Szerkesztve ]


kispx
(PH! kedvence)

bakagaijin
(kvázi-tag)

Általában a tulajdonos/megrendelő dönt arról, hogy élesbe visz-e egy rendszert, a beszállító csak beszállít max ellenjavasolhat. Kivéve, ha mondjuk valamiféle szabályoknak, engedélyeztetésnek (ehheh, ld. ugye a felújított metró) kell megfelelni, de egy webshopnál szerintem nincs ilyen.

Ami pedig a T-systems renoméját illeti. Emlékezz pl. a BuBi-ra amit úgyszintén a T-Systems szállított a BKK-nak, annak az élesbe állása sem volt felhőtlen

http://index.hu/belfold/budapest/2014/06/04/a_bkk_felmondhatja_a_bubi-szerzodest/


Breeze
(fanatikus tag)

444.hu :C :DD


atike
(PH! nagyúr)

....mennyibe fájt ez a rendszer....? :U


kispx
(PH! kedvence)

havi 22-25 millió forintos havidíj

(#42) Breeze
Bocsi, az origo, meg a pestiscrácok, meg a 888 "elfejeltette" bemutatni a másik oldal szempontjait.


hallador
(PH! addikt)

Mi több előzetesben is van: [link]

Magyarországon annyira buták a hatóságok, mint a szocializmusban. Komolyan ez az ország egy vicc, a hülyíthető rétegekkel együtt... Sokan vannak...

(#42) Breeze

Ja.... Érdekes a seggnyaló orbán nyali médiában nem jelent meg... Akkor meg sem történt mi? :O

[ Szerkesztve ]


Oki23
(tag)


arty
(PH! addikt)
Blog

ez egy ilyen ország :(


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Agyrém, remélem a Strassbourg-i bíróság asztalán viszont megjelenik az ügy egy vaskos kártérítési csekk társaságában:((


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Ez a link két screenshottal igazolja, hogy az adott címet nem csak noreply-ra használták, ráadásul még foglalkoztak is vele. Remek öngól.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Bocsánat, de itt csak egy gyanúsított kihallgatása történt meg, nem előzetes őrizetbe vétel. Benne van a hírben is, hogy szabadlábon védekezhet.

üzenetek