Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


MaCS_70
(PH! nagyúr)

A GDPR már magát az adatkezelést is szigorúan kezeli, és már maga az adat megszerzése és tárolása is adatkezelésnek minősül. Ami árnyalja a kérdést az az, hogy az adott adat mennyire kapcsolható össze velem -- ez mind gyakorlati, mind jogi szempontból döntő tényező.

A Googlet-t például elvben kutyára nem érdekli az, hogy ki vagyok. Őt csak a részletek érdeklik, mert ezekkel jut hirdetési bevételhez és ezeket tudja felhasználni a kutatás-fejlesztésben.

Én odafigyelek arra, hogy a munkám során az ügyfeleimtől kapott adatok ne kerüljenek ki tőlem, de magánemberként teljesen elfogadható üzletnek tartom a kapcsolatomat a Google-lel: én használom egyes szolgáltatásait, ő használja az adataimat. Valamit valamiért.

Azzal viszont nem tudok nem egyetérteni, hogy ez a kapcsolat nem elég átlátható. Az átlagfelhasználó, de még nagyon tájékozott felhasználó számára is elég kaotikus a helyzet -- nem csak az, hogy mit is ad a Google-nek, hanem az is, hogy mit kap közvetlenül cserébe, illetve, hogy mindez hosszú távon milyen célokat szolgál. Mert ez bizony már egy másik kérdés, nem kis jelentőséggel.

MaCS

üzenetek