Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Saccco
(PH! kedvence)
Blog

Biztos köze van mindenhez a Disney-nek. :U

Nekem mondjuk mindegy. Nem nyomtatok copyright cuccokat.
Egy kivétel: óriási LEGO figura. :D

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(PH! félisten)

Szerintem, hogy otthon ki mennyi (a példa kedvéért) WH40k tabletop figurát nyomtat magának házi használatra, festés gyakorláshoz, stb., ahhoz nem sok köze van a Games Worshop-nak.

Versenyre persze már nem engedném az ilyen seregeket...


hemaka
(PH! nagyúr)

En is ugy latom, hogy ameddig sajat szorakoztatasra vagy haveroknak ajandekba csinalod nincs ezzel semmi baj, amig nem akarod penzze tenni.


Z_A_P
(őstag)

Azt csak hiszed. Majd nezd meg mi lesz ebbol par ev mulva... :(


AxBattler
(PH! félisten)

Szeretném tudni, hogyan ellenőrzik a saját célú felhasználásomat, különösen hogy már létezik megfizethető 3D nyomtató mellé megfizethető 3D szkenner is?

Mármint nyugaton megfizethető... egyelőre.


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Az, hogy a kínaiak mindent lekoppintottak már, senkit sem zavar...


M3
(újonc)

Így is kell csinálni, szépen beperelni bözsi nénit ha otthon nyomtatja az unokának a kindertojás-festésre való figurákat!

- elveszi a román/kínai kiskorúak elől a figurák festéséért járó 1ft/darab összeget, amit a ferrero fizetne nekik 12-14 órás munkában!

A maffia mindenre ráteszi a kezét, miki-egeret ezentúl rajzolni söt képzelni sem szabad jogdíj nélkül, hát még beszélni róla!

Hail,child labor force!!4!4!

[ Szerkesztve ]


floatr
(PH! kedvence)
Blog

Ticcsákbe. Vagy vessenek rá ki artisjus adót, amiből az éhező jogtulajdonos nagyvállalatokat lehet tovább etetni. :)


Bluesummers
(senior tag)

Nehogy elkezdj festeni, mert még a végén Picassot készítesz. Ugyan má! :D


bkercso
(PH! nagyúr)
Blog

Ez nem csak műalkotásokról szól, hanem technikai dolgokról is. Gépalkatrészek, akusztikai tölcsérek stb. stb. Furcsa, hogy a cikk nem szól a 3D szkennelésről, ami kiegészíti a nyomtatást: így más termékek is másolhatók, nem csak azok, amiknek a fájljával rendelkezünk.

A megfelelő know-how lesz a kulcs a minőség kisajátításához, ahol valamilyen spec. igénybevételnek vagy felületi minőségnek kell megfelelni (milyen anyagból, hány fokon, mekkora sebességgel stb). Szerintem ezeket a beállítási fájlokat lehet majd licencelni a gyártóktól, aztán kiküldik a spec. anyagot és abból lehet nyomtatni az alkatrészt. Valahogy így képzelem a jövőt... :B


Messen
(újonc)

Ez ugyanaz a téma és ugyanazok a "félelmek", mint anno a filmletöltések hajnalán voltak.
- "Magán célra használom!"
- "Hogy fogják ellenőrizni?"
- "Bezzeg Kínában!"
- "Kit bántok ezzel?"
- "Nehogymá'"
- stb.
Itt is ki fogják találni, hogy hogyan lehet megvédeni az ojjektumokat ;)


Fred23
(PH! kedvence)

"Az Európai Unió szakértői megindítottak egy folyamatot..."

Már elkéstek. Majd alkalmazkodni fognak a realitásokhoz, ami ígéretesnek tűnik.


bkercso
(PH! nagyúr)
Blog

A filmeket is csak annyira sikerült megvédeni, hogy vagy fél évet várni kell, mire le tudod tölteni, addig csak kamutorrentek vannak.
Annyit tudtak tenni, hogy olcsón lehet filmszolgáltatást venni. Zenénél detto. Valszeg ezzel is az lesz.


Ribi
(PH! nagyúr)

Hajj, nekem is az artisjus jutott eszembe.
Lényeg, hogy nincs eléggé lehúzva ez a közösség, szóval még most ki kell találni valamit :O


nemlehet
(őstag)
Blog

Ez nem a védelemmel, hanem inkább a DVD/BD megjelenéssel van kapcsolatban. Pl a sorozatok amik ugye TV-ben vagy streamingen jönnek gyakorlatilag azonnal felkerülnek. Pl a Netflix Marvel sorozatai megjelenés után 10 perccel már elérhetőek minden létező minőségben... Szóval ennyit a védelemről.


bkercso
(PH! nagyúr)
Blog

:R


arelim
(kvázi-tag)

video killed the radio star.

[ Szerkesztve ]


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

Ó, a lobbisták többféle úton is indulhatnak:
- esetleg betiltatják a törvénytelen másológépeket, amelyeket engedély nélkül hoznák forgalomba
- esetleg a boltban kapható nyomtatókra védelmi jogdíjat vetnek ki, mint a másolókra, nyomtatókra, adathordozókra... meg a műanyag tekercsekre.
- a külföldi rendeléseknél esetleg a nav is segít a jogvédőknek, ha gyanús csomagot találnak, akkor jogvédő szakértőnek adják át, aki félrevezető felhatalmazásos fenyegető levelet küld, hogy fizess neki vagy beperelnek, mint ahogy autodiagnosztikáknál teszik.

Ha pénzről van szó, akkor határtalan a jogvédők éhsége.

[ Szerkesztve ]


Eugene Roe
(senior tag)
Blog

Akkor kénytelenek lesznek alapanyog kutatásába is pénzt fektetni, mert az, hogy beszkennelem a noctua ventit, még nem jelenti azt, hogy amit kinyomtatok átlag anyaggal az ugyanolyan jó lesz.

20 éve rajzolt egy tölcsért és eldobható műanyagpohár anyagából fröccsönti 5ft-ért majd eladja 5000-ért, az nagyon szép, de örüljön, hogy eddig elvolt vele. A tényleges minőség mindig eladja magát, persze lesz néhány lehúzós nulla, aki majd kiesik, de azokért nem nagy kár. 500 ezer ft-os hangszedőtűt, vagy audiofil vákumcsövet a jövőben se fognak nyomtatni szerintem :)

A jövő szerintem is az lesz, majd megugrik és átalakul a diy piac.

[ Szerkesztve ]


hokuszla
(fanatikus tag)

Az szép, ha valaki gagyi prochűtőt árul, de mi a helyzet a gagyi minőségű fékbetétekkel pl.


nemlehet
(őstag)
Blog

Azért a fékbetét nem műanyagból van....

Ami egy átlagember vagy egy kisebb cég számára elérhető 3D nyomtató azzal csak műanyagot lehet nyomtatni. Tehát élből nagyon nagyon sok dolog kiesett. Akkor ott van a pontosság kérdése amiben ezek szintén nem olyan jók.

De mondjuk azt, hogy le tudsz másolni egy beQuite ventit. Mármint magát a lapátot. És? Abban nem az az érték, hanem a csapágy és a motor. Azokat úgy sem tudod nyomtatni otthon, ha meg megveszed kb ugyan ott vagy mintha az egész ventit megveszed.


bkercso
(PH! nagyúr)
Blog

Arra gondoltam,hogy egy hangtölcsér vagy egy bonyolult geometriájú játék esetén az anyagnak nem kell olyan sok mindent tudni, hanem inkább a forma a lényeg. Ez könnyen másolható, ha a 3D nyomtatást kiegészítjuk 3D szkennerekkel.

nemlehet: Ami egy átlagember vagy egy kisebb cég számára elérhető 3D nyomtató azzal csak műanyagot lehet nyomtatni.
Megjegyzem, a műanyagról készülhet homok öntőforma, amiről meg fémöntvény. Bár így a méretpontosság sokat romlik azért, de díszeknél ez pl. nem nagy gond.

[ Szerkesztve ]


nemlehet
(őstag)
Blog

Egy kis cég nem fog nekiállni önteni csak mert a homokforma elkészítése 10 perccel gyorsabb lett... Az ipari szintű másolás nem a 3D nyomtatás miatt lesz probléma, hanem már rég óta az. Az hogy jóskapista nyomtat magának egy ikeás ágylábat ahelyett, hogy megvenné 800 Ft-ért nem ipari szintű probléma...


Pete55555
(PH! kedvence)

Ezeknek rohadt sok szabadidejük lehet, ha ilyen b@romságokat is ki tudnak találni...


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

nem olyan hülyeség ez számukra. Gondolj bele, hogy már vannak próbálkozások arra, hogy pénzért licenszelhess (aka vegyél) valami modellt, amit saját eszközzel, saját árammal és alapanyaggal te nyomtatsz ki. Szóval kvázi ingyen tudják sokszorozni a tervet, amiből te fizikai terméket gyártassz magadnak. És mindehez tolnak egy olyan reklámot, mintha ők adnák a fizikai terméket és az árát is igyekeznek úgy belőni :D
Na ehhez azért kell komoly jogi háttér, hogy rákényszerítsenek, fizess annyit érte, mintha ők gyártották, szállították volna le.

Ha megvalósulna a replikátor a star trekből (ami ha jól értettem valamelyik sorozatban pusztán energia felhasználásával hoz létre bármilyen anyagot, ami nem élő), akkor is ki kéne fizetned az ő elképzelésük szerint a teljes termék gyártási, support és mindenféle járulékos költségét, azaz nem lenne olcsóbb, mintha tényleg ők gyártották és juttatták volna el hozzád. Évek kellettek ahhoz is, hogy más tartalmak esetén a digitális kiadás valamivel olcsóbb legyen, hiszen csomó munkafolyamat és kellemetlenség kiesik annak terjesztésekor.

[ Szerkesztve ]


RozogA87
(kvázi-tag)

Azt bírtam a múltkor mikor az egyik itteni felhasználó azt mondta ha a 3D printing rendesen elterjed akkor már pénzre sincs szükség...én meg gondoltam a nyersanyagköltség hok van?! Most meg kiderül hogy én is alábecsültem a járulékos költségeket.


AxBattler
(PH! félisten)

- esetleg betiltatják a törvénytelen másológépeket, amelyeket engedély nélkül hoznák forgalomba
Te most miről beszélsz? Kiskerben kapható 3D nyomtatókról volt szó... :F

- esetleg a boltban kapható nyomtatókra védelmi jogdíjat vetnek ki, mint a másolókra, nyomtatókra,
adathordozókra... meg a műanyag tekercsekre.

Artisjus matricát ma már csak a f@xomra nem kell ragasztani, ez nem újdonság, akár az alapanyagok is kaphatnak ilyet. Csájna rájzesz. ;]

- a külföldi rendeléseknél esetleg a nav is segít a jogvédőknek, ha gyanús csomagot találnak, akkor jogvédő szakértőnek adják át, aki félrevezető felhatalmazásos fenyegető levelet küld, hogy fizess neki vagy beperelnek, mint ahogy autodiagnosztikáknál teszik.
Megint miről beszélsz? Otthoni, saját célú manufaktúráról volt szó... :U


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

Attól, hogy otthoni manufaktúra, még rászállhatnak. Az otthoni szeszfőzésbe is beleszólnak.

Ha kilobbiznak olyan határozatot, ami illegálisnak nyilvánítja azokat a gépeket, amelyek nem jogdíjasak. Ez azt jelentené, hogy matrica vagy engedély nélkül nem lehetne forgalomba hozni. Elég csak megnézned a mostani jogdíjas matricás rendszert.

A navos jogvédelmes témába belefutottak már néhányan az itteni fórumról is. Itt az útmutató:
3013/2016. útmutató a szellemi tulajdonjogok védelmében bevezetendő vámhatósági intézkedésekről 2016.07.19. [link]

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(PH! félisten)

Ha kilobbiznak olyan határozatot, ami illegálisnak nyilvánítja azokat a gépeket, amelyek nem jogdíjasak. Ez azt jelentené, hogy matrica vagy engedély nélkül nem lehetne forgalomba hozni.
Eddig oké, plusz az alapanyagokra is rásüthetik ugyanezt.
De még egyszer: mi gátol meg abban, hogy ezzel a matricás géppel aztán otthon magamnak azt állítsak elő, amit csak akarok?


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

Senki sem akar megállítani, ha fizettél a gépért, az alapanyagért meg a modellért és a levegőért, a gondolatért jogdíjat :DDD

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(PH! félisten)

Na jó, a hisztériából nem kérnék, léptem. :R


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

Nincs itt hisztéria, csak törvények. Mindenki addig hiszi magát törvények felett állónak, míg be nem csönget a hatóság.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(PH! nagyúr)
Blog

Vehetsz majd matrica nélküli alapanyagot is az aluljáróban, gagyi minőségben, vagy épp lopottan. :DDD


nemlehet
(őstag)
Blog

Ne haragudj, de ez már a CD másolás és a szeszfőzés kapcsán sem működik úgy ahogy az a törvényben le van írva.
A szoftverrendőrség is max külön feljelentés után megy ki valakihez, ahogy pl a pálinkafőzők eladásáról sem vezetnek külön nyilvántartást. Ez se lesz máshogy. Főleg, hogy minden a globalizáció irányába tolódik el, nem lesz kapacitás és akarat arra, hogy akkor a külföldről rendelt huzalt vizsgálgassák, hogy ez alkalmas-e 3D nyomtatásra vagy sem...


Necroman_Mk2
(senior tag)
Blog

Ahogyan mások már jelezték, a DVD másolás azért rossz példa, mert ott lényegében nincs anyagköltség, azaz elvileg akárhányszor másolhatsz egy filmet fel és le a korongra. A 3D nyomtatáshoz viszont kell egy anyag is, ami szintén pénzbe kerül. És ha nem találnak egy olcsó megoldást, amivel a bitcoin-blokklánchoz hasonlóan kvázi végtelen mennyiségben előállítani, akkor a nyersanyag árfolyama bizony behatárolja ezt.

Illetve oké, hogy valaki nyomtatna műanyagból egy ilyet, de a forma csak egy dolog. Ha az anyag tulajdonságai (pl. hőmérséklet vagy nyomás tűrése) nem megfelelőek, akkor nem fogja tömegesen kiváltani a pótalkatrészek gyártását. Nem beszélve arról, hogy (amit Kutatók Éjszakáján láttam) ez a dolog még gyerekcipőben jár, és a végeredmény is nagyon recés még ahhoz, hogy tömeges gyártásban alkalmazni lehessen.
Ettől függetlenül nem tartom elképzelhetetlennek, hogy eleinte kisebb, egyszerű műanyag holmikat, pl. telefontok vagy szappantartó, házilag készítsenek készítsenek.


Ribi
(PH! nagyúr)

Régen CD író is igen drága volt. Annó CD írásból egész szép pénzeket lehetett szerezni amikor még nem volt elterjedt.
Bitkojin hiába végtelen ha most is országnyi áramot kell elhasználni a működtetéséhez, szóval nem a legjobb példa :)

Persze, hogy gyerek cipőben jár, de ahogy a CD írás is fejlődött a nyomtatás is fejlődik folyamatosan.
Elég sokféle technika van. Több belőle amúgy is csak ipari módon oldható meg, ami igazán stabil is pl. fém alapú. A kis műanyagos nyomtatós dolog az inkább csak hobbi célokra jó.
Már most is készítenek / készíttetnek ilyeneket. Szóval még szerencse, hogy nem tartod elképzelhetetlennek :D


arelim
(kvázi-tag)

százé' a filament!

üzenetek