Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


osztraksajt
(őstag)

Köszönöm inkább nem.

Gondoljunk csak itt a szállító-felhasználó viszonyára kb milyen alkupozícióból indulsz, és a felelősség elvére, ha valami nem jól sül el ki lesz a hibás és kinek kell ennek a következményeit vállalni.


bLaCkDoGoNe
(PH! kedvence)

Mire gondolsz?


gabor7th
(őstag)

Milyen kár, hogy csak az előnyöket látják a kormányban a digitalizációt illetően.


tomazin
(PH! kedvence)
Blog

a pénzügyminiszter kiemelte:
számlák közti keresési lehetőség
szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait
terméklistából a tételek gyors hozzáadásának lehetősége

woooow...such features

azt nem emelte ki, hogy a telepítő parancsikont rak az asztalra, különböző áfakulcsokat is képes kezelni, sőt ha már elektronikus számlát állít ki akkor van benne valami aláíráskezelő is.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Gratulálok a pénzügyminisztériumnak és a NAV-nak, mert megint olyan sz@r a kommunikációjuk, hogy csak na.

Szó van arról, hogy bejelentési kötelezettség van július 1.-től, ennek csak a NAV-hoz bekötött számlázóprogramok felelnek meg.
Szó van arról, hogy regisztrálni kell a kézi számlatömbök online bejeletéséhez. Ehhez az onlineszamla.nav.gov.hu fog kelleni.
Szó van arról, hogy a NAV-nak lesz egy saját számlázóprogramja, amire online számla néven hivatkoznak.

Három könyvelővel vagyok folyamatosan kapcsolatban, mindhárom másképpen értelmezi a helyzetet, az egyikük például az Onlineszamla-test.nav.gov.hu oldalra irányít, hogy nézzem meg, hogy márpedig regisztrálni kell itt ahhoz, hogy a NAV-hoz bekötött számlázóprogram működjön.

Egy másik könyvelő most küldött egy értesítést, amely szerint az onlineszamla.nav.gov.hu weboldalon kell regisztrálni, de ez csak a kézi számlatömbös kiállításhoz kell.

Az eligazodáshoz pedig nem sok támpontot ad a NAV...

[ Szerkesztve ]


Tommmysun
(senior tag)

Feltételezem arra gondol, hogy ha megveszel egy komplexebb számlázó programot, akkor a program tulajdonosával általában egy viszonylag komoly szerződés köttetik (persze ez azért nem az e.v. kategóriában jellemző), ahol le van írva mindenféle adatkezelési és titoktartási egyesség, illetve abban is megállapodnak a felek, hogy ha a program hibájából adódóan adatvesztés, vagy hibás adatrögzítés, adatszolgáltatás, stb. történik, akkor ki és milyen mértékben felelős a bekövetkezett károkért (adat helyreállítás, büntetés, kárpótlás, stb.). Na ez a NAV és a felhasználó között a program ingyenessége és úgy egyébként a NAV "alkupozíciójából" eredően nem biztos, hogy a felhasználó (vállalkozó) érdekeit szolgálná.


alitak
(senior tag)
Blog

Csak erős tipp, de a saját leírásuk szerint (specifikáció) az onlineszamla.nav.gov.hu lesz, ahova küldeni kell a számlákat. Itt biztosan kell regisztrálni, majd ha online számlázóból automatikusan mennek a számlák, akkor kell a user, jelszó, aláírókulcs, ...

Az onlineszamla-test.nav.gov.hu elvileg pont ugyanúgy működik, mint a nem test. Itt is regisztráltunk, ugyanis most a beküldő rendszer fejlesztése során ide tudom beküldözgetni a dummy számlákat. Ha kész a rendszer, akkor már a nem test-re mennek a számlák.

tldr;
ha Ti fejlesztetek, akkor teszteléshez kell az onlineszamla-test.nav.gov.hu oldalon regisztrálni. Ha csak küldötök, akkor a onlineszamla.nav.gov.hu


bLaCkDoGoNe
(PH! kedvence)

Amíg nincs konkrét ÁSZF a NAV-os cuccról, addig ez csak találgatás. A kritika ráér majd akkor, ha lesznek konkrétumok, addig szerintem teljesen felesleges.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Én is eme erős tippre hajazok, de nem vagyok könyvelő. Ha pedig a könyvelő mond valamit, én meg ellentmondok neki, akkor alá kellene támasztani a véleményemet valami masszív ténnyel, ami viszont nincs.

Szoftverfejlesztéssel nem foglalkozunk, csak próbálnánk megfelelni a NAV előírásainak....

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"márpedig regisztrálni kell itt ahhoz, hogy a NAV-hoz bekötött számlázóprogram működjön": és tényleg.
mi ebben a felfoghatatlan?

a poszthoz: első ránézésre nekem is az volt a véleményem, hogy a navos számlázót használni problémás, de második ránézésre ha már a számlázóprogram úgyis betol minden adatot a navnak, akkor már tökmindegy, hogy a navét használom-e, vagy a sajátomat.

a sajátom viszont szép számlákat csinál...


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

"márpedig regisztrálni kell itt ahhoz, hogy a NAV-hoz bekötött számlázóprogram működjön": és tényleg.
mi ebben a felfoghatatlan?

Nem mondtam, hogy felfoghatattlan.
Azt mondom, hogy picit furcsa, hiszen a logika szerint a kiállító adószáma alapján simán beküldhetné a program. Miért kell egy külön regisztráció még pluszba?

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

számlagyár megvan?
ha én beküldhetek a te adószámod szerint számlákat, akkor hirtelen a te vállalkozásod ki fog állítani egy csomó számlát az én vállalkozásomnak, amit nem fogok átutalni, így nekem lesz egy csomó tisztára mosott pénzem, neked meg akkora adótartozásod, mint ide Nagykáta.


4Grider
(PH! kedvence)

Akkor majd a nevedben állítok ki jó sok számlát, a bevétel így legalább nálam lesz, az adófizetési kötelezettség pedig nálad. ;]


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

A mi általunk is használt, bekötött számlázóprogramnál (Innvoice Felhő) például nincs mód az adószám kézi megváltoztatására, ahhoz a számlázóprogram fejlesztőjének ügyfélszolgáltatát kell megkérni, akik a megfelelő változást lekövetik. Anno pedig ugye a szerződéskötésnél meg volt adva, hogy a mi cégünknek mik az adatai, amit le is ellenőriztek (tudomásom szerint)...

Nem tudom, hogy más számlázóprogramoknál hogy van megoldva, de ez így teljesen logikus és egyben érthető, valamint biztonságosnak tűnik.

Szerk.: @bambano & @4Grider: Úgy kíváncsiságból: ti mégis milyen bekötött számlázóprogramnál tudjátok csak úgy megváltoztatni az adószámot? Tényleg érdekel.

[ Szerkesztve ]


4Grider
(PH! kedvence)

A helybe letelepítetteknél viszont van dokumentált vagy lehet nem dokumentált mód az alapparaméterek megváltoztatására. Egészen nagy ügyviteli rendszereknél is.

Szerk.: A saját vállalatirányítási rendszerünkben van rá mód az adatbázisban. Nem szeretnék róla nyilatkozni, annyit róla, hogy főleg milliárdos árbevételű kkv-k használják az országban néhány száz helyen.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Szerk.: A saját vállalatirányítási rendszerünkben van rá mód az adatbázisban. Nem szeretnék róla nyilatkozni, annyit róla, hogy főleg milliárdos árbevételű kkv-k használják az országban néhány száz helyen.

Nem az lenne a bekötött számlázóprogramok lényege, hogy ilyesmire ne legyen mód? :U


bambano
(Jómunkásember)
Blog

a navos online apihoz bárki hozzáfér, nem kell számlázóprogramból számlázni.
ha nem lenne usernév/jelszó páros, nem lenne még annyira sem biztonságos, mint az smtp.

én pl. saját számlázó programot használok, bármit be tudok állítani, bármit bele tudok írni az adatbázisba, stb. aki rosszindulatú, azt nem fogja korlátozni semmiféle program. egy ismerős cégnél novitaxot használnak, az meg úgy működik, hogy megnyitod a cég éves könyvelését, és van két hónapod megkérni és kifizetni a licenszet. senkit nem érdekel, hogy milyen adatokkal nyitod meg a céget, leellenőrizni se nagyon lehet, mert ha pl. bérkönyvelést csinálsz, akkor elég sok cég adószáma ott van.

"Nem tudom, hogy más számlázóprogramoknál hogy van megoldva, de ez így teljesen logikus és egyben érthető, valamint biztonságosnak tűnik.": a díj fizetése szempontjából biztonságos. minden más szempontból nem az.


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Nem az lenne a bekötött számlázóprogramok lényege, hogy ilyesmire ne legyen mód?": nem. az a lényege, hogy a nav minél hamarabb értesüljön az áfa vonzatról.

sőt, továbbmegyek, amikor elkezdték ezt az egész online számlázást, akkor még fix ip is kellett a dologhoz. hogy ez azóta változott-e, nem tudom.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Hmmm... valid point...

Akkor ennyi...


osztraksajt
(őstag)

15 éve vagyok gyakorló könyvelő, nejem könyvvizsgáló. Hidd el tudom ki lesz a hibás ha vitába keveredsz a NAV-val.

Vegyünk egy egyszerű esetet. Te számlázol, net van, a program mégse küldi be a számlát. Ellenőrzés jön a nav, lekéri a listát, meglátja hogy neked nincs beküldve mondjuk három számlád 1,5M értékben. Én esküszöm megnézem ahogy te bizonyítod a navnál hogy a programban volt a bug és ezt elismerik. Mert manapság arról híres az ország vezetése meg az egész közszféra hogy kiállnak és bocsánatot kérnek ha valamit elbasznak.

Pont most volt egy olyan esetünk pár hónapja hogy kb 3 hónapnyi alkalmazotti bejelentések egyszerűen nem szerepeltek a rendszerükben amit 5 évvel ezelőtt csináltunk elektronikusan, erre nagy dirrel-durral kivonultak, persze az nem zavarta őket éveken át hogy ezekről az emberekről havi szinten ment a járulékbevallás éveken keresztül akik szerintük nem is állnak a cég alkalmazásában. Megvolt a kinyomtatott ÁNYK bejelentő, az elfogadó EBEV nyugta természetesen. Az volt a válasz hogy ilyet Worben ő is tud csinálni. De tudták hogy sárosak mert csak hiánypótlásra szólítottak fel nem büntettek, de hogy azt beismerjék hogy a rendszerükben van a hiba felejtsd el.

De mondhatnám az ÁNYK programot is ahol még csak véletlenül sincs konkrét changelist hogy miket javítanak, csak jönnek a frissítések, nem egyszer futunk bele hibába aminél csak reménykedsz hogy a következő változatban javítják. És nem csak a fekete lyukba dobsz egy email hogy ez vagy az nem jó, mert válasz még sose jött akár az hogy "megkaptuk paraszt kezdünk vele valamit", vagy akár az hogy "te vagy a hülye".


yozsee11
(fanatikus tag)

A teszt oldal használatához kell még a fix ip, ha a rendes oldal elérhetővé válik (ha jól tudom ez 15.-én történik meg) ott már ez nem lesz szükséges feltétel.

[ Szerkesztve ]


Tommmysun
(senior tag)

Én alapvetően állásfoglalás nélkül, csak igyekeztem kifejteni, hogy mire gondolhatott osztraksajt..... De egyébként az én véleményem is hasonló, én sem tartom szerencsésnek a dolgot, hogy a NAV akar egy ilyen jellegű programot "üzemeltetni". Akármi lesz az ÁSZF-ben, nem ártana egy harmadik fél!

(#20) osztraksajt "3 hónapnyi alkalmazotti bejelentések egyszerűen nem szerepeltek a rendszerükben" Óóóó mi évek óta küzdünk hasonló esetekkel ... Ráadásul, amit már közösen leegyeztetünk, és rendbe rakunk velük, arra sincs semmi garancia, hogy fél év múlva nem fordul át a rendszerükben ismét hibásra ... de nekünk azért már pár ügyintéző bevallotta, hogy sajnos az ő rendszerükkel vannak komoly problémák :(((

[ Szerkesztve ]


cinemazealot
(PH! addikt)
Blog

"NAV saját fejlesztésű..." -- Miért félek attól, hogy ez is legalább olyan korszerű lesz, mint a Flash alapú KSH adatszolgáltató vagy a Java alapú ÁNYK, és legalább olyan strapabíró, mint a BKK Shop? :(


atike
(PH! nagyúr)

"számos speciális szolgáltatást is nyújt"

Na ezen jót mosolyogtam.

De azon a hihetetlen featuren is, hogy kereshető számla... :DDD


Tommmysun
(senior tag)

Az ügyfélkapus dokumentumtárhely logikátlan felépítését figyelembe véve, ez egy hatalmas feature, csak remélhetőleg jobban működik :))


cinemazealot
(PH! addikt)
Blog

Minap beszéltem a könyvelőmmel, azt mondta, rendszeresen nézzem a Cégkapus tárhelyemet, mert bizonyos hivatalos doksikat oda fogok megkapni. Gondoltam, eddig mindig kapok róla értesítő e-mail-t, de sebaj, lépjünk be!

1. Mi is a címe?* Áh, guglizzuk ki "cégkapu": https://cegkapu.gov.hu/ Ja, tényleg, klikk!
2. Intézze elektronikusan... blah-blah... Bejelentkezés Klikk! (Ez egyébként már a tarhely.gov.hu-n történik.)
3. Központi azonosítási ügynök: Ügyfélkapu Klikk! (Már a kau.gov.hu-n vagyunk.)
4. Azonosítás: felhasználónév, jelszó kitölt, Bejelentkezés. (Már az idp.gov.hu-n vagyunk.)
5. Homokóra, majd ... Cégkapu-regisztráció. Heh? :F Már rég regisztráltam. Mindegy, csináljuk, amit mond! ÁSZF elfogad, gazdálkodó szervezet vagyok (az e-mail címemet már ki is írja a felület), ez az adószámom... ööö... regisztráció? (Ismét a tarhely.gov.hu-n vagyunk.)
6. HIBA, kétszer nem regisztrálhatsz!!!

B+, ki a f@$z0m akart regisztrálni??? Én csak be akarok lépni, hogy megnézzem, kaptam-e valamit! :W

7. URL végéről sallang kitöröl, marad a tarhely.gov.hu, Enter! Na végre! ... Oké, nem kaptam semmit, lépjünk ki. Kijelentkezés Klikk!
8. Hm... (gyanakvóan) Nézzük csak meg még egyszer a cegkapu.gov.hu-t: Belépve, mint XYZ Ó, hogy rohadna rád az ég!

Magyarország, 2018

* Erre egyébként azért volt szükség, mert amikor a Cégkapu létrejöttekor naivan be akartam lépni az ugyfelkapu.gov.hu-ra (mert hogy akkor a magyarorszag.hu-n már nem működött a dokumentum fogadás/küldés), hogy megnézzem az esetleg érkezett doksijaimat, a KAU belépést (lásd 3. pontot) követően az alábbi menüpontok tárultak elém:

- Regisztrációs adatok
- Jelszó változtatás
- Felhasználói beállítások
- Ügyfélkapu törlése

Tárhely meg sehol. Fő az egyértelműség. :W

[ Szerkesztve ]


Tommmysun
(senior tag)

Nekem nem kell mesélni :D!

A legjobb ez az "új" központi azonosítási ügynök megnevezés :D, ha a magyarország.hu-ról akarsz belépni, akkor is ide dob és persze ismét be kell jelentkezni.

Fél évig szívtam, hogy nem akarta elmenteni a beállított jelszavam, mindig ideiglenes jelszót kellett kérnem (kb hetente kellett használnom), aztán beírtam egy új jelszót, majd következő belépésnél az új jelszó nem működött, ismét ideiglenes jelszó, aztán amikor új jelszót akartam megadni, persze kiírta, hogy amit meg akarok adni az nem adhatom, mert azt nemrég használtam, szóval belépni nem engedett vele, de jelszó változtatásnál meg érzékelte, hogy az már be volt állítva! Kénytelen voltam bebattyogni egy Kormányablakhoz, aztán ott valahogy meg lehetett oldani, hogy elfogadja az új jelszavam és le is tárolja!

De a tárhelyem az most is káosz szerintem. Igaz nekem nem fél évente megy rá egy-egy levél, mert egy elég nagy cég bejelentéseit ide kapom, de azt is amit a kolléganők jelentenek, meg a "magán" leveleim is ide jönnek, meg régebben még egy saját vállalkozói levelezés is ide jött, a beállítható szűrők meg mindenre jók, csak a célnak nem, és minden törlés, tartós tár áthelyezés, stb egy óráig tart :U .


Lex Icon
(tag)

"A teszt oldal használatához kell még a fix ip".

Nem kell. Sose kellett. A kisvállalkozások szinte 100%-a nem rendelkezik fix IP-vel, mert nincs net felőli elérési igénye (saját webszerver/felhő).
Ha így lenne, használhatatlan lenne az online számlázás az összes dinamikus IP-s cégnél.

A cikkhez: hihetetlenül gagyi duma, amivel legfeljebb a nagyon hozzá nem értőket lehet hasba akasztani. Ilyen funkciók a legelemibb, akár ingyenes és/vagy szomszéd Pistike által összerakott számlázó programban is alapból megvannak, sőt...
Aki eddig kézzel számlázott és nem szeretné kézzel felviszegetni a NAV oldalára a 100eFt ÁFA feletti számlákat (bruttó ~470eFt fölött), márha olyan sok ilyen számlája van, ;), akkor jobban jár egy bolti dobozos számlázó programmal, ami tudja a feltöltést. Eleve akinek ilyen összegű számlái vannak, annak valószínűleg érdemes ilyen programba beruháznia. Persze, lehet, hogy csak 1-2 db 500eFt-os számlája van havonta, amit simán fel lehet vinni kézzel a webes felületen.
Szóval a kedves miniszter úr és úgy az egész kommunikációs bagázs csak megpróbálja azokat is beterelni a karámba, akiknek amúgy nem lenne szükséges.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Nem kell. Sose kellett. A kisvállalkozások szinte 100%-a nem rendelkezik fix IP-vel, mert nincs net felőli elérési igénye (saját webszerver/felhő).": tévedés.

"Ha így lenne, használhatatlan lenne az online számlázás az összes dinamikus IP-s cégnél.": ezt csak azok írják, akik nem tudják elolvasni a hozzászólást, amire válaszolnak. TESZT RENDSZERRŐL volt szó. a teszt rendszerhez 2017. októberéig kellett fix ip. szerinted minden kisvállalkozás, akiket te itt emlegettél, számlázó szoftvert fejleszt? mert ha nem, akkor nem használják a teszt rendszert, és akkor a fix ip hiánya nem merül fel problémaként.


Lex Icon
(tag)

" tévedés.
... ezt csak azok írják, akik nem tudják elolvasni a hozzászólást, amire válaszolnak."

Ezt én is írhatnám: Ugyanis a még azt jelenti, hogy most is.

A KOBAK volt, amihez fix IP kellett. A http://onlineszamla-test.nav.gov.hu/ tesztoldalon történő teszt regisztrációhoz nem kellett és nem is kell fix IP. Az oldalon nemcsak a fejlesztők tesztelnek, hanem az ügyfeleknél telepített rendszert is tesztelni szokás és be kell tanítani az ügyfelet. Az éles oldal csak 18-ától él (elvileg) és azon nem tudsz tesztelni csak élesben.

üzenetek