Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


zolee001
(fanatikus tag)

Ez miért is hir az ITcafen?


Plazmacucci
(PH! nagyúr)
Blog

Mert szoftver és kompúter vezérli a zűrhajót :))


pelgrim_v1
(kvázi-tag)
Blog

Eddig is voltak astro témák. Nem értem miért zavar


opr
(PH! addikt)

Szerintem jo, hogy itt van, engem pl erdekelnek ezek a dolgok, mint ahogy tapasztalataim szerint a legtobb IT-ben erdekelt embert erdekli az urkutatas es az azzal kapcsolatos hirek. Es egy olyan cikknek, ami valszeg az IT-sok nagy reszet erdekli, szerintem van helye egy IT cafe nevu oldalon.


szente
(PH! addikt)
Blog

Sőt, valamelyik lapcsaládba belehetne csempészni még több ilyen cikket, csillagászattal egybekötve.


body007
(PH! addikt)
Blog

+1 Engem is érdekelne :K


hemaka
(PH! nagyúr)

Szerintem is elfér. Nem vagyok egy nagy űr fan, de szívesebben elolvasom, mint a 100-ik fb-s vagy adatvesztéses cikket.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Itt foglaltam össze a történetet én is.

Röviden:

-Az indítás után mintegy két perccel a négy oldalsó gyorsító fokozat leválásakor műszaki hiba történt (mintha az egyik fokozat leválása később történt volna), az első hírek szerint a középső fokozat leállt, ahelyett, hogy az ekkor 70%-os teljesítményét 100%-osra növelte volna. A Szojuz űrhajót leválasztotta a mentő rendszer, és ballisztikus pályán, Kazahsztán területén földet ért a személyzetével együtt.

-A baleset után berakták a Szojuz indításának CGI animációját, ahogy emelkedik tovább a rakéta, még az adatok is a normálisnak megfelelő számokat mutattak - tehát nem valós adatokat láttunk eddig sem, hanem hozzávetőleges értékeket.

-Az űrhajó biztonságosan földet ért nagyjából 400km-re Bajkonurtól, az interfax.ru szerint a rádiókapcsolatot már sikerült felvenni a személyzettel, és jól vannak. A mentőcsapatok mire odaértek, a két űrhajós már kimászott a visszatérő modulból. Helikopterrel egy közeli légibázisra szállították őket, az első hírek szerint egy rutin orvosi ellenőrzés után Bajkonurba vitték volna a személyzetet, de a hírek szerint nincsenek olyan jól, ezért egyből Moszkvába viszik őket.

-A baleset elég kellemetlenül érinti az ISS működését, jelenleg a Szojuz MSz-09 három űrhajósa tartózkodik odafent (Alexander Gers (ESA), Szergej Prokopjev (Roszkozmosz) és Serena Auñón-Chancellor (NASA)), melléjük érkezett volna az MSz-10 személyzete. A Szojuz MSz-09 júniusban indult, és hivatalosan 215 nap az űrhajó űrben eltölthető ideje (a korrozív üzemanyag miatt a tartályok és a vezetékrendszer megrongálódhat), vagyis nagyjából 2018 decemberében vissza kéne indulnia a Földre. A következő Szojuz indítás eredetileg 2019 elején lett volna, így most megy nagyban a találgatás, hogy mi fog történni, vagy eltolják az MSz-09 visszatérését, vagy 17 év után először ismét ideiglenesen személyzet nélkül marad az ISS...

Az opciók elég zselések:

-A Szojuz MSz-10 eleve egy hónap csúszással indult az MSz-09 lyuk-problémája miatt.
-Az MSz-11 előkészítése is megszakadt, szétszerelik és alaposan átellenőrzik az MSz-09 esete miatt. Így nem túl valószínű, hogy idén már lesz Szojuz űrhajó.
-A NASA-nak nincs saját opciója, az Orion amúgy sincs felkészítve arra, hogy az ISS-hez tudjon dokkolni (bár a törvényhozás kötelezte egyébként erre), de az EM-1 (személyzet nélküli) út nemrég 2020 közepére csúszott az SLS gondjai miatt.
-A két kereskedelmi opció, a Boeing Starliner és a SpaceX Dragon v2 egyike sincs kész, eredetileg a Dragon v2 első, személyzet nélküli tesztrepülésére idén év végén, vagy jövő év elején fog sor kerülni, a Starliner jövő márciusban ismétli meg ezt. Nem túl valószínű, hogy a NASA bevállalja a rizikót, hogy előzetes teszt nélkül emberszállító útra (pláne tartós útra) vetné be a Dragon v2-őt.

[ Szerkesztve ]


hunluki
(fanatikus tag)

Csak megerősíteni tudom, engem is baromira érdekel minden ami űr/csillagászat és ehhez kapcsolódó technika. Szóval jöhet :)

[ Szerkesztve ]


Cadal
(őstag)

+1 Engem is érdekel a téma, és nagyon örülök neki, hogy itt is megjelennek a témával kapcsolatos hírek írások! (Dajkó Pál, Cifu és a többieknek is köszönöm!) :R


optikus
(senior tag)

ezt is megfurta valaki?


sirály69
(őstag)

Érdekel a téma engem is...! :K :C


DjFlanker
(tag)

Mikortól mondta fel a NASA az emberes fellövéseket az oroszokkal?


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

2020 elején lenne az utolsó indítás.

A CCDev jelen állása szerint a SpaceX Dragon v2 2019 januárjában fog személyzet nélkül, majd 2019 júniusában személyzettel látogatást tenni a Nemzetközi Űrállomáson, a Boeing Starliner 2019 márciusában személyzet nélkül és 2019 augusztusában személyzettel szintén végrehajtja ezt. Ezek után indulhat el a tartós személyzettel repülő utak, leghamarabb 2019 őszén. A gond csak annyi, hogy így is csúszik mindenki, mint a vazelines jég. A legutóbbi GAO jelentés szerint előfordulhat, hogy csak 2020-ban indulhat amerikai űrhajóval tartós személyzet.


DjFlanker
(tag)

Köszönöm, akkor jól érzem hogy ez így nagyon meredek.. kíváncsi vagyok nagyon mi lesz ebből.


E.Kaufmann
(őstag)

Erről eszembe jutott egy ősi (20+ éves) cikk, ahol egy (szerencsére személyzet nélküli) űrrakéta felbocsájtásának hibájától eljutottak az Ada nyelvig és a kivételkezelés fontosságáig. Valami olyasmit írtak, hogy C-ben vagy hasonló nyelven készült a vezérlőprogram, de egy fejlettebb kivételkezeléssel rendelkező nyelvben fordításkor már kibukott volna az adott probléma, ami okozta a meghibásodást.


Dißnäëß
(senior tag)

Ez nekem most olyan volt, mintha Ada nyelven írtad volna, de lehet akár kínai is... :)) De ha megismétled, konyhanyelvre átfordítva, hálás leszek. :DDD :R Linuxhoz értek, C-hez és Ada-hoz nem, a kivételkezelésbeli eltérésekhez pláne nem.


E.Kaufmann
(őstag)

Pongyola leszek. Az a lényeg, hogy bizonyos műveleteknél megköveteli a fordító, hogy bizonyos váratlan eseményekre kötelezően írjon a programozó kivételkezelőt.
Pl a programodban le van írva, hogy a C:\adatok.txt állományt meg kell nyitnia és írni/olvasni kell.
C-ben megadod hogy fopen majd elkezded olvasni amelyik függvénnyel szeretnéd, oszt csókolom. Java-ban ha az olvasási/írási műveletet használod pőrén, akkor nyafog a fordító, hogy nincs lekezelve pl az IOException. Ugye előfordulhat, hogy nincs meg az állomány az adott helyen, vagy ha meg is van, nem engedi a Windows, hogy írj bele ezért az ilyen fájlkezelő műveleteknél meg van adva, milyen hibák fordulhatnak elő.
A fordító akkor fogja neked lefordítani az olvasási/írási műveleteket tartalmazó programod, ha megírod a kivételkezelőt is ezen utasításokhoz (elég ha több ilyen kritikus utasítást egy blokkba foglalva és van legalább egy kivételkezelőd a blokkhoz), ami a várt hiba esetén fut le a kivételt kiváltó utasítást tartalmazó blokk tovább futtatása helyett. Az már a te felelősséged, hogy egy üres kivételkezelőt készítesz, vagy pl egy másik állományt próbálsz megnyitni a kivételkezelőben, esetleg feldobsz egy tallózó ablakot.


core2
(PH! kedvence)
Blog

+1! :)

Udv. core2


judas13
(őstag)

Elnézést többet nem fordul elő!

-----------

Cifu

Köszi az infókat!

[ Szerkesztve ]


Fryskitt
(PH! addikt)

Végre értelmesen leírtad, mi is történt. Teljesen kusza írásokhoz volt szerencsém eddig. :R


turbulencia8
(PH! addikt)

A heten nagyon sok jo cikk jelent meg az itcafe-n; nekem bejonnek az urkutatasi temak is.


kisza25
(PH! félisten)
Blog

:R


OddMan
(őstag)

+1


Tian66
(senior tag)

Szia. Jól informált vagy. Ebben a témában dolgozol, vagy hobbi?


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Csak hobbi. Sajnos.:D


Tian66
(senior tag)

Szép hobbi. Figyelemre méltó a tudásod a témában. Gratulálok és köszönöm. Jó olvasni.

üzenetek