Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Carlos Padre
(PH! addikt)

Ez érdekes lesz :C


b.
(PH! nagyúr)
Blog

Nvidiát ismerve ebből hozzánk/ tőlük sok nem fog eljutni, brutális hírzárlattal dolgoznak.


arn
(PH! nagyúr)

Ezeket a szabadalomtrollokat buntetni kellene, es elvenni a szabadalmat.


Carlos Padre
(PH! addikt)

Ezen már én is gondolkodtam, de kiderült, hogy a legtöbb mint befektetési alapkezelő (is) működik és így védve vannak.


Csabis
(újonc)

Ahogy átnézve magát a céget nagy vonalakban nehéz lesz mit kezdeni vele ha nem voltak érintkezőben egymással.
Közvetve nem hacsaknem valamiken keresztül.
Kíváncsi leszek rá én is.


Alogonomus
(lelkes újonc)

Pontosan!
A szabadalmi troll is vállaljon kockázatot a per megindításával, és amelyik szabadalmának megsértésére hivatkozik a perben, azt bukott próbálkozás esetén át kelljen adni a per nyertesének. Így vagy nem indítanák perek tucatjait, amiből egy megnyerésével a többi bukott per költségeit is simán kifizethetik, vagy hamar elfogynának a szabadalmaik az elvesztett perek hatására. Hamis vád intézményét kellene alkalmazni.


Kolbi_30
(senior tag)

Puszira nem ítélnek nekik. Ha a bíróság úgy véli jogos, akkor miért ne...ha buknak akkor még a gatya is rámegy.
Ez van.


xeon forever
(őstag)

Az Nvidiat ismerve szerintem lepattintjak a dolgot azok a cégek felé akik valószínűleg hamis licencekkel adtak at tervezési folyamatba alkatrészeket. Ha jól értem... Ugye Elvileg valakitől rendelni kellett őket akiknek Elvileg meg kellett, hogy legyen a gyártási licence...


niof
(őstag)

Had eresszek égnek egy rózsaszín lufit!
Azt miért nem lehet ebben a modern világban megoldani, hogy minden új találmányt átadnak a közjónak, szabad felhasználásra? Ez mindenkinek hasznos lenne... Tudom, kapitalizmus, meg minden... De sokkal jobb világ lehetne, ha mindenki szabadon megosztana minden tudást a többiekkel.


Alert89
(kvázi-tag)

Teljes vagyonközösséget!


niof
(őstag)

Így van! Mint a Star Trek-ben! :D


L3zl13
(PH! félisten)

Mert akkor senki sem fejlesztene?
Ha nincs a kutatás fejlesztésnek várható haszna, mert köteles vagy közkinccsé tenni azonnal, akkor minek öljön bele pénzt a ember?


olcsoleves
(újonc)

Így van. Amit én fejlesztek, az az én szellemi tulajdonom. Aki használni óhajtja, fizessen, pont.
Szép gondolat a rózsaszín lufi, de az ember pénzből él. Gyanítom, senki nem kíván ingyen dolgozni.


atok666
(őstag)

Es most allj at a masik oldalra - TE fejlesztesz ki valamit nagyon sok penzbol...

Atok


Depression
(PH! kedvence)
Blog

Szerintem így is van, csak ha minden igaz 20 évet kell várni.


-=RelakS=-
(PH! addikt)

A Sony beperelhetné az Xperi-t, mert a nevük túlságosan hasonlít az Xperia termékpaletta nevére, és össze lehet keverni :DD

Vagy inkább nem, mert még náluk is találnak valami perelni valót? :DDD

(#12) L3zl13
Vajon ha nem a profit nyomására, hanem "just for fun" fejlesztenének, jobb termékek kerülnének a piacra?
Persze, itt a baj a költséges fejlesztésekhez szükséges anyagi háttér előteremtése lenne, mint régen, amikor többségében kb gazdag figurák tudtak csak feltalálni.

[ Szerkesztve ]


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

Az egész szabadalmi rendszer a fejlődés gátja. Ha nem lehetett volna egymás munkájára építeni, ma le lennénk maradva többszáz évvel tudományos területen. Az összes tudományterület piramisszerűen egymásra rakott építőkövekből építkezik. Fel kell használni mindenki találmányát, felfedezését, hogy a következő szintre léphessünk. Nincs mindenre alternatív út, megoldás.

Pár év védettség még talán belefér, de már az is problémás. Talán ki kellene alakítani egy globális ENSZ szerű nemzetközi szervezetet akik állami pénzekből felvásárolnák tisztességes áron ezeket és attól kezdve mindenki felhasználhatná ingyen.


niof
(őstag)

Ebbe inkább nem mennék bele, mert nagyon hosszú és parttalan vitákat szülne, de az alaptézis az lenne, ha maradunk a Star Trek-es "valóságnál", hogy mindenkinek van munkája az adott világban, senki nem kivétel, valamivel hasznossá teszi magát, cserébe minden társadalmi/technológiai javadalmazásból alanyi jogon jár neki minden, ingyen. Ez a teória egy másfajta társadalmi berendezkedésre épít, amiben a pénz léte csak egy bejegyzés a történelemkönyvekben, és már rég nem létezik. Igazából, ha belegondolsz, a pénz a mai formájában nem inspiráló tényező, hanem gát. Mennyivel egyszerűbb lenne a fejlesztéseket támogatni, ha minden no limit kategória lenne, mert valóban nem kerülne semmibe. De ezek olyan mély elméleti gondolatok, amiket valószínűleg sokan fel sem tudnak fogni, mert annyira a pénz köré épül a jelenlegi társadalmi gondolkodás, hogy nem bírnak tőle elvonatkoztatni.


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"Az egész szabadalmi rendszer a fejlődés gátja....."

Nem!
Nem ez a problémája a szabadalmi rendszernek.
Kettő nagy probléma van vele.
Az egyik az, hogy nagyon egyszerű dolgokat engednek szabadalmaztatni. Ilyen például a telefon lekerekítése.
Kis szerencsével át tudnám nyomni a légmozgás alapú oxigénellátást, ami után kétszer is szabadalmi jogot sértesz a légvétellel. Be- és kilégzést is végzel.
A másik az, hogy nagyon általánosan megfogalmazott megoldást engednek szabadalmaztatni.
Otto esetében még viszonylag konkrét megoldást szabadalmaztattak. Dieselnek már így is volt gondja a saját megoldásának szabadalmaztatásával.
Ha ma szabadalmaztatnák az Otto motort, akkor a szabadalom lejártáig nem lehetne másfajta belsőégésű motort szabadalmaztatni illetve gyártani. Sőt semmijen olyan motort, amiben főtengely vagy henger van. vagy bármi amiben hasonlít az Otto motorra.
Nyilván a szabadalmak védelmének fontos szerepe van, mert a fejlesztésekbe pénzt vissza kell termelni. Ingyen senki sem szeret dolgozni.


Csabis
(újonc)

A szabadalomnak nem az lényege hogy a leírtak szerint kellene gyártani elkészíteni.. azaz alkalmazni..
Olyan mint a nagy könyv.. csak attól ugyan el lehet eltérni; kis mértékben szabad ..
Fejlődés abban nyilvánul meg hogy valaki hozzá tesz.. nem hogy elvesz belőle..
Lehet az zavarja hogy hozzá tettek. és akkor mi van .. fejlődik a szabadalom ..ennyi

ennyi erővel akik készítették a Blue, Red, Yellow book.(cd-dvd) Akkor nekieshetnének a másiknak mert nem jól alkalmazták

[ Szerkesztve ]


Ribi
(PH! nagyúr)

Nagyon hasonlít a "ideális" kommunizmusra és hasonló dolgokra, ami nyilván nem megvalósítható. Valaki biztos kitalálja, hogy Béla is keveset dolgozik, akkor én miért dolgozzak sokat, így egy idő után nem dolgozik senki. Valamint Bélának miért van több mint nekem, nekem is több jár. Stb stb... Utópiának jó, de csak ennyi.

Csabis: Nagyon nem ez a lényege, de Hieronymus már leírta a problémát.

[ Szerkesztve ]


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Én is kérek abból, amit iszol :D

Amit leírtál tök nagy buli volt a rendszerváltás előtt...

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"A szabadalomnak nem az lényege hogy a leírtak szerint kellene gyártani elkészíteni.. azaz alkalmazni..
Olyan mint a nagy könyv.. csak attól ugyan el lehet eltérni; kis mértékben szabad .."

Nem.
A szabadalom lényege az, hogy benne leírt megoldást, csak engedéllyel használhatja bárki. Az engedélyt nyilván pénzért kapja meg a felhasználni vágyó személy, szervezet, vállalkozás, ...

Amit te leírsz a franchise. Például a McDonald’s működik ebben a felállásban. De benzinkutak, étterem és szállodaláncok is alkalmazzák ezt a megoldást.


Csabis
(újonc)

Csak a fura hogy az Nvidia nem igazán támaszkodik másra..
Igaz tervez architechturát az az Chip-et. -úgy gondolom saját kútfőből.
Ezeket meg eszi reggelire..
Szabadalom levéd formát kialakulást kapcsolási rendet. elhelyezkedést típust netalán szín.
a kicsik meg keresnek gócpontokat amiket felhánytorgatnak hogy mi ez.. ha nincs válasz.. ami valószínűleg azért mert .. saját akkor úgy gondolja trollkodik ás belerángatja egy kétes estebe .. amibe úgy gondolja övé az előny .. de persze ő sem tudja a kimenetelt..

A másik röhely.. elég sok szabadalom van az Nvidia birtokában is..
Jó kártya parti lesz ..


-Skylake-
(őstag)

Engem az ilyen haluzasokba mindig az az egyetlen dolog erdekelne csak, hogy ha nem alkalmazol semmifele kulso ertekmerot (ami ugye most a penz) , akkor hogyan osztassz el olyan javakat, amik eloallitasa limitalt ? Tehat ha mindenki egyenlo, akkor olyan termeket amibol mondjuk belathato idon belul 1 milliard darab hozhato letre, hogy osztassz ki 7 milliard embernek ?

Valamivel meg kell kulknboztetni az embereket es erre a penz nyilvan nem a legjobb, de egy legalabb hasznalhato eszkoz. Az, hogy mindenki egyenlo az csak a disney csatornan letezhet. Nem tudna mashogy mukodni a vilag, mindegy hogy a penz vagy az epres nyaloka az ertekmero, kell legyen ertekmero. Nem reszesedhet mindenki mindenbol ugyan ugy, ez meg utopianak is nagykn keves, tulajdonkepp ott elbukik a 0. percben az egesz, hogy mar pusztan fizikai ertelmeben sem valosithato meg egy ilyen letezes.


Reggie0
(PH! nagyúr)

Az, hogy nem ttsmaszkodik masra nem igaz, de nem is szamit. Ha masodoknak talalsz ki valamit, az mar nem a tied. Nem csak okosnak kell lenni, hanem elsonek is.


btprg
(tag)
Blog

Ennél jobb reklámokat is válogathatnának ide az IT café-ra.

Black Friday májusban, gigaakciókkal... :W


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"Csak a fura hogy az Nvidia nem igazán támaszkodik másra.."

Ebben a játékban ez nem számít.

Egy probléma megoldására, egymástól függetlenül, nagyjából azonos elven fognak megoldást találni a fejlesztők. Ha valaki már szabadalmaztatta a megoldást, akkor bukta van/lesz a dologban.


Ribi
(PH! nagyúr)

És ez is egy problémája még a rendszernek. Hiába találnak ki dolgokat akár egymástól függetlenül, ha valaki az övét előbb jegyezte be akkor szívás van.
Valószínű pont ezzel trollkodnak le mindenkit. Szereztek egy korai bejegyzést és most járnak körbe.

[ Szerkesztve ]


Csabis
(újonc)

Akkor meg ezek alapján ami Írsz, és összevetve a 2 céget .. mint kor történetileg akkor nem kérdés ..kijön ki belőle győztesen.


akosf
(PH! kedvence)
Blog

Kíváncsiságból megnéztem a szabadalmi bejegyzéseket. Mindegyik 20-25 évvel ezelőtti szabadalom. Ráadásul mai szemmel meglehetősen alapvető dolgok vannak leírva bennük. Gyakorlatilag bármely félvezető áramkört használó digitális eszköz gyártóját meg lehet fogni velük. Érdekes, hogy most járulnak vele a kasszához. :)

Közel 20 éve mindennapi része a munkámnak, hogy új megoldásokat találjak ki, de eszem ágában sincs, hogy szabadalmaztassam őket és ebből csináljak pénzt. Eladom a megoldásokat, ebből élek és jól van ez így. Rengeteg helyen láttam már visszaköszönni a dolgaimat és cseppet sem háborogtam azon, hogy felhasználták az ötleteimet. Persze ha valakinek csak kevés sütnivalója van, és mégis a "szellemi tulajdonból" akar megélni, annak jól jön, hogy erre is van lehetőség.

[ Szerkesztve ]


Kolbi_30
(senior tag)

Jól teszik. Én is így csinálnám


Reggie0
(PH! nagyúr)

Ok, de az, hogy elszalasztod, nem azt jelenti, hogy ez a jo megoldas. Csak kenyelmes neked es/vagy tudod, hogy mamutcegekkel szemben nincs sok eselyed erdekervenyesitesre(pl. ugyvedi koltsegek elofinanszirozasara). Ilyen esetben valoban sok mas lehetoseged nincs is.


&rew
(PH! addikt)
Blog

nem feltetlenul.
szoftverfejleszto cegeknel pl kifejezetten nagy motivacio h legyen szabadalmad. mert vagany, mert te dolgoztad ki es mert ez pl nagyon jo dolog, ha szeretned h valami kezzelfoghato eredmenye is legyen a munkadnak.

az viszont teljesen igaz, ahogy a kollega is irja h maga szabadalmaztatasi eljaras es h miket lehet egyaltalan szabadalmaztatni, az bizony messze all a tokeletestol.

szabadalmi trollkodasbol elt nagyon sokaig a Rambus is, eleg visszataszito modon. nehez viszont eldonteni h meddig jogos es mikortol valik uzlette.


Reggie0
(PH! nagyúr)

Nem az a baj, hogy uzlet, pont az a lenyege. A baj az, ha visszaeles szeru, pl. tudja a felperes, hogy maga a per koltsege donti romba az alperes ceget, igy ezert belemennek barmilyen alkuba, fuggetlenul attol, hogy kinek van igaza.

[ Szerkesztve ]


&rew
(PH! addikt)
Blog

ejgen, az is messze van szerintem az etikustol, de ez nem is szokott kerdes lenni...


pengwin
(PH! addikt)
Blog

Egy probléma megoldására, egymástól függetlenül, nagyjából azonos elven fognak megoldást találni a fejlesztők. Ha valaki már szabadalmaztatta a megoldást, akkor bukta van/lesz a dologban.

És az ilyen szabadalmaknak nem lenne szabad léteznie, mert tényleg csak a trollkodásra és a fejlődés lassítására adnak lehetőséget.
Pl. levédik a legkézenfekvőbb (és mondjuk az egyetlen praktikus) megoldást egy problémára, ami akár már jóval korábban is létezett, lásd okostelefonok. Vagy tényleg önálló fejlesztés révén jut el két fejlesztőcsapat ugyanoda, és az egyiket mégis bünteted. Előbbit egyáltalán nem kéne hagynia a szabadalmi hivataloknak, utóbbi esetben meg ha bizonyíthatóan önálló volt a két fejlesztés, akkor meg kéne osztani a szabadalom tulajdonjogát.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"..utóbbi esetben meg ha bizonyíthatóan önálló volt a két fejlesztés, akkor meg kéne osztani a szabadalom tulajdonjogát."

Nem megy.
Egyszerű példa. A Ford szabadalmazta a szélvédő elektromos fűtését. A megoldásuk jelentéttelen mértékben csökkenti az szélvédő átláthatóságát.
Ránézésből lehet látni, hogy nagyjából hogyan működik. De elballag a másik gyártó egy üvegcsere műhelybe és kivesz egy betört példányt. Megvizsgálják. Másnap már tudják hova kell eljutni a fejlesztésnek és milyen módon. Eltakarítanak minden nyomot és ledokumentálják a fejlesztést. Fotó, videó, ... a kezdetektől a gyártható végtermékig. nyilván a költségük sokkal kisebb lesz, mint a Fordé.
Viszont megkapnák a szabadalom használatát ingyen. Ki venne ezentúl szabadalom használati jogot?
Okosba fejlesztenének ezerrel.

Továbbra is azt gondolom, a szabadalom befogadásának kellene sokkal komolyabbnak lennie. Ez a megoldás és semmi más.
Ezzel kizárható lenne a szabadalomban utazó cég illetve befektetői társaság.


opr
(PH! addikt)

En valami olyasmiben latnam a megoldast, hogy a szavadalmat birtoklo ceg altal aktivan fel nem hasznalt szavadalom 1-2-3-x ev utan nyilvanos es ingyenes.


Pinky Demon
(PH! addikt)

Vállal, mert legtöbb ilyen esetben az alperes a szabadalmat igyekszik érvényteleníteni, és ha az sikerül, akkor bukik a szabadalom


Reggie0
(PH! nagyúr)

Ez igy van most is, sot nem csak a fel nem hasznalt szabadalom lesz ingyenes egy ido utan, hanem mind. Amugy az, hogy hasznaljak-e vagy sem, masodlagos kerdes, van olyan szabadalom amit a kitalaloja nem tud tomeggyartasra alkalmassa tenni, es csak egy masik gyartonal fut be, de ettol meg az alapotlet ugyan ugy a tulajdona. Vagy eleve olyan problemat old meg, amit a jelenlegi technologiai helyzetben nem lehet kihasznalni.

[ Szerkesztve ]


Pinky Demon
(PH! addikt)

Amúgy szerintem a szabadalmi idő egyszerűen túl hosszú, 5 év után minden védettségnek meg kellene szűnnie, az pont elég idő arra, hogy egy valóban hasznos szabadalom behozza az árát és a tulajdonos betegre keresse magát. Így nem lenne értelme levédetni nem létező dolgokat, mert olyan gyorsan évülne, hogy mire valóban meg lehetne csinálni, már nem lehetne kizárni másokat. Ugyebár a jelenlegi rendszer csak annyit mond ki, hogy a találmánynak a védettség megszerzéséhez a jelenlegi technológiákkal megvalósíthatónak kell lennie de nem kell valójában léteznie vagy épp kutatási fázisban se lennie. Ha bármi eszedbe jut, ami akár megvalósítható lenne, és van felesleges pár milliód, már mehetsz is védetni aztán ülni rajta akár évtizedeket is, hátha valaki valóban meg szeretné csinálni. Ez szerintem gusztustalan. Az ilyen cégek meg ezrével rendelkeznek ilyen szabadalmakkal csak a gyanútlan áldozatra várva. Az egész csak befektetés számukra és tervben sincs, hogy valójában akarjanak is fejleszteni vagy a technológiát amit birtokolnak felhasználni.

*Ezt a céget nem ismerem, általánosságban írtam a trollokról véleményt


opr
(PH! addikt)

Egyetertek! :K

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(PH! nagyúr)

Es az miert jo, hogy ha kotelezoen egy cegen belul kenyszerited a kutat/fejleszto reszleget es a gyartoreszleget? R&D lehet gyartas nelkul is, sot ha a kettot levalasztod, akkor a szabadalmakat tobb fele is el lehet adni. Semmi gusztustalan sincs a pusztan szellemi alkotasban. A dalszerzonek sem kotelezo enekelnie es gitaroznia. Inkabb az lenne a gusztustalan, hogy egy jo otletet elvennel a jogos tulajdonosatol, mert nincs lehetosege megvalositani.
Amugy nagyon egyszeru: ha mas meg akarja csinalni, csak licencenie kell, meg kitalalnia sem.

[ Szerkesztve ]


Pinky Demon
(PH! addikt)

Nem kotelez senkit semmire. Ha 5 even belul nem tud hasznosulni, akkor amugy is erosen megkerdojelezheto az erteke. Ha nem akarod megcsinalni, akkor is levedetheted es liszenszelheted es penzhez jutsz belole. Ha nem tudod 5 even belul megcsinalni, de nem akarod kiadni, akkor uzleti titokkent kezeled es majd megcsinalod kesobb. Ha attol felsz, hogy mas hamarabb csinalja meg, akkor eleve parhuzamosan megy a fejlesztes, es az ugyanolyan helyzet, mintha attol felnel most, hogy hamarabb vedeti le, az eselyek egyenloek maradnak. Ha attol felsz, hogy valaki levedeti elotted es neked kell majd fizetni, akkor kiadsz egy vedopublikaciot es kesz, o se vedetheti le.


Reggie0
(PH! nagyúr)

Csakhogy 5 ev igencsak rovid tav. Nem sok terulet van, ahol indokolhato.


Reggie0
(PH! nagyúr)

Beszart a PH mig szerkesztettem:

Csakhogy 5 ev igencsak rovid tav. Nem sok terulet van, ahol indokolhato. Arrol nem is beszelve, hogy a szabadalom aze lesz aki eloszor kitalalja, nem az, aki eloszor szabadalmaztathatja. Ha tudod valahogy bizonyitani, hogy adott dolgot elobb kitalaltad, mint az, aki szabadalmaztatta, akkor atkerul a tulajdonjog. Tehat a sokaig fiokban levo szabadalmak igy nagyobb kockazatot jelentenek mindenki szamara, mindenkinek az az erdeke, hogy minel elobb bejegyezzek, mert annal elobb lesz hozzaferheto.


Pinky Demon
(PH! addikt)

Csak is a nagy cegek erdeke, hogy minel hamarabb be lehessen jegyezni. Mert egymast kozt megvannak a keresztliszensz megallapodasok, igy kb mindegy, hogy ki szabadalmaztat, az egyeduli cel, hogy minel tobb szabadalom legyen a nevuk mellett, mert annal elonyosebb poziciobol targyalhatnak legkozelebb, mikor a megujitas kerul szoba, de valojaban nem korlatozza oket a konkurens technologiakhoz valo hozzaferesben. Szoval egymast nem korlatozzak, csak kb mindenki mast. A trillio szabadalommal meg lassan minden teruletet lefednek, igy egy uj indulonak egyre kevesbe van eselye barmit csinalni, ami kiegeszitve az uj belepok indulo koltsegeinek novekedesevel szep lassan a mar jol ismert duopoliumokhoz es kisebb nagyobb kartellekhez vezet. Remek eszkoz meg emellett a kevesbe tokeeros konkurencia kicsinalasahoz is.
Ez semmikepp sem segiti a versenyt, nem tamogatja a kutatast, a fejlodest, csak tomenytelen hasznos es haszontalan szabadalom letrejottet, ami csak a potencialis konkurencia kizarasara es a patent trollkodasra ad lehetoseget.
Ha csak az 5 ev zavar, akkor csereld le tetszolegesen mondjuk 7.5 vagy 10 evre, nekem mindegy, mert alapvetoen a rendszer rossz.


Alogonomus
(lelkes újonc)

Az alperes főleg azt igyekszik bizonyítani a perben, hogy a szabadalom hatálya az adott esetre nem terjed ki.
Bejegyzett szabadalom érvénytelenítése (hivatalos adatbázisokból törlése) sokkal komolyabb lépés lenne, ezért azt sokkal nehezebb is elérni.


Reggie0
(PH! nagyúr)

Minel tobb szabadalom=minel tobb elerheto tudas. Semmi ertelme a keretszerzodesnek, ha a masik nem hasznalja a szabadalmat. Tehat a fel nem hasznalt szabadalmak nem erdekelne a tobbi felet, azokat nincs ertelme szaporitani, hiszen az nem ad erteket egy keretszerzodes targyalasanal sem. Pont emiatt lenyeges, hogy a szabadalom hasznalhato is legyen, mert abbol lesz a penz, kulonben csak lehet fizetni az amugy evente novekvo szabadalmi dijat.
Az uj indulo ugyan ugy licencelhet, cserebe nem kell azt kitalalnia, amit mar egyszer kitalaltak, igy A K&F magas koltseget megsporolja helybol. Persze ez nyilvan ugy tunik, hogy egy otlet nyilvanvalo par ev utan, de ha nem lenne ismert, akkor nem lenne olyan nyilvanvalo se.
Amugy majdnem eltalaltad, 20 ev a szabadalom most, es a legtobb esetben ez pont jo.

[ Szerkesztve ]

üzenetek