Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


snecy20
(PH! kedvence)
Blog

Nahát, ki gondolta volna. :C


Ryoo
(senior tag)

Szánalom, amit művelnek....mit görcsölnek ennyit ezen az egészen?


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

Tegye fel a kezét aki meglepődött :U


fzboxx
(tag)

Azért nem olyan egyszerű a feladat. Hidd el. :N


Ringman
(PH! kedvence)
Blog

A beszámoló szerint az lehet a háttérben, hogy a bankok nem egyenletes módon készültek fel a valóban igen komoly és valóban nagy kockázatokat hordozó váltásra.

remélem belátják, hogy a t-systems szolgáltatásait kellett volna igénybe venni ;]


joey04
(Jómunkásember)

Remek :U


janeszgol
(PH! nagyúr)

Nem ám. Bár sok embert nem érdekli, csak azonnal, most, ingyen. Lásd első két hozzászóló.

[ Szerkesztve ]


joey04
(Jómunkásember)

nem egyszerű feladat, de volt idejük felkészülni. Amúgy meg nem ingyen van. Mindenki fizet x összeget a bankjának, csak azért, mert ott vezeti a számláját, meg eleve forgatja a bank a pénzedet, ha akarod, ha nem. jusson már ezekből a fejlesztésekre... És nem is AZONNAL akarja mindenki, hanem csak a megadott időpontban. más kérdés, hogy már jóval korábban illett volna bevezetni.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Miért a bank szektorban vannak a legjobban fizető állások? Miből telik a bankoknak? Bocs, de nem sajnálom őket! Amikor kitalálták a július elsejét, akkor kellett volna kijelenteni, hogy amelyik bank ezt nem teljesíti, az júli másodikától az éves nyereségének tízszeresét kell befizesse büntibe ... naponta. Biztos nem lett volna hiba a bevezetéssel.

[ Szerkesztve ]


PirosHello
(senior tag)

A mostani (lassú) átutalást is meg lehet hackelni, ha vki nagyon profi. Ez sem lesz teljesen biztonságos soha, na de könyörgöm lassan 2020-at írunk, és megoldható is a feladat, csak be vannak ijedve? Na ne már :W :W :W
Ráadásul ahogyan előttem írták, a bankszektor az egyik (ha nem az első) legnyereségesebb terület. Van money bőven :U :U :U


Pano
(PH! addikt)
Blog

Arról nem is beszélve, hogy más országokban ez már régóta és tökéletesen működik, egyéb olyan extra és kényelmes szolgáltatásokkal együtt, ami itthon még kanyarban sincs.
Szóval nem egy tök új rendszerről van szó, amit most kellett felépíteni elsőre.


Ryoo
(senior tag)

Nem állítottam, hogy egyszerű, de igenis a más országokhoz mérve szégyen, hogy ez még nem került bevezetésre. Ha meg bejelentenek egy dátumot, akkor ahhoz meg lehetne tartaniuk magukat, vagy inkább ne jelentsenek be semmit, és csak akkor szóljanak, mikor már kész, és holnaptól használhatom, akkor nem lehet ilyen blama.


janeszgol
(PH! nagyúr)

Ez okés. Ráadásul különböző cégek valósítják meg ezt a bankoknak, természetesen különböző módon. Ez sem egészséges.


Hintalow
(senior tag)

A bankszektorban vannak a legjobb fizetések? :D Te még TV reklámnál közelebb nem láttál bankot ugye? :)
Már 10 éve dolgozom benne (nagybank, nem valami kicsi takszöv) és a legjobb értékeléseket kapó kollégák bérnövekedése idén akár 5% is lehet....
Szóval urban legend habbal :)
Amúgy, noha nem ez a területem, de bazinagy meló van vele, vannak pénzintézetek akik már elkészültek, és vannak akik még a kanyarban sincsenek, és mivel a rendszer csak teljes egészében működőképes, mindenkit be kell várni.
Meg hát ez csak egy nagyobb projekt a sok közül, amik futnak (és sajnos ezeknek jelentős része MNB ellenőrzések és havonta változó gumiszabály értelmezéseknek való megfelelés/adatszolgáltatás, amik hasznot nem hajtanak de cserébe irdatlan kapacitásokat foglalnak le, cserébe az ilyenek , mint a címbeli meg késnek)

[ Szerkesztve ]


csaba951
(PH! kedvence)

>vannak pénzintézetek akik már elkészültek, és vannak akik
>még a kanyarban sincsenek, és mivel a rendszer csak teljes
>egészében működőképes, mindenkit be kell várni.

Nem, nem kell őket bevárni. Ott a határidő. Aki kész van az használhatja, aki nem, az meg nem. Utóbbiak majd magyarázkodhatnak az ügyfeleiknek, hogy számukra ez miért nem elérhető. Az ügyfelek meg eldöntik, hogy ez mennyire fontos nekik. Ha nagyon, akkor kihalnak azok akik nem képesek ezt szolgáltatni.

#11 Pano
Jó, jó. Szingapúrhoz képest az egész EU alaposan le van maradva! ;)

[ Szerkesztve ]


fzboxx
(tag)

Látszik, hogy a tévhitek tovább élnek.
Nem védem a bankokat, de sajnos a politika nagyon rossz színben tünteti fel őket, pedig nem mindenért ők a hibásak.
Egyet értek veled!


Doom
(fanatikus tag)

Azért ez nem ilyen egyszerű. Csak egy példa. "A" bank IG3 képes (azonnali átutalás), "B" bank nem. Te "A" bankból IG3-on küldöd a lóvét, "B" bank viszont nem tudja fogadni. IG3 és IG2 között nincs átjárás, te meg anyázol, hogy a lóvéd nem ment át azonnal, és csak 3 óra múlva jutsz hozzá a rózsaszín plüssmackóhoz, amit a Vaterán akartál venni. És emellett valószínűleg egyéb technikai problémák áthidalása is szükséges lenne, ami extra költség azoknál, akik betartják a határidőt.
Egyébként nem csak a bankok a ludasak ebben, hanem az MNB is, aki még idén is módosított a szabálykönyvön, amihez persze igazodni kell.
És persze egy bankban nyilván nem ez az egyetlen projekt, ami fut, össze kell hangolni más projektekkel is.
Ez csak néhány aspektus, ami megmagyarázhatja, hogy miért is ennyire bonyolult és nehézkes ez az egész.
Egyébként te (és mások) tényleg azt hiszed, hogy azért tart ennyi ideig a megvalósítás, mert a bankok a saját szórakozásukra szöszölnek a megvalósítással? Már rég készen lehetnének, de annyira élvezik a projektet, hogy inkább nyújtják, ameddig csak lehet, és égetik a pénzt? Nem értem az ilyen feltételezéseket :F


BE4GLE
(fanatikus tag)

Csak én érzek irónát abban, hogy a folyamatok meggyorsítása lassan halad?


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Ha ennyire képben vagy, akkor légyszi, árulj el nekem valamit! Attól a pillanattól, amikor lenyomtam az utalás gombot, nem rendelkezem az összeg felett. Amíg az érkező számlára nem vezetik rá az utalt összeget, addig annak a számlának a tulaja sem rendelkezik az összeg felett. A két időpont között ki rendelkezik az összeg felett?


janeszgol
(PH! nagyúr)

Nem csak ő van képben. De nagyon jót írt. Ez nem olyan egyszerű, hogy aki megcsinálta, az használja. Mire mész vele, ha egyoldalú a dolog?
A kérdésedre a válasz: az a te pénzed. Akkor is, ha levonták.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Nem azt kérdeztem, hogy kinek a pénze, hanem azt, hogy ki rendelkezik felette. Nagy különbség.


Doom
(fanatikus tag)

Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy "ennyire". Nem vagyok penge fizetésforgalomban, csak érintőlegesen tudok róla néhány dolgot. Bankokban dolgoztam IT projekteken, ezért van némi fogalmam, hogy működnek dolgok. Jogban még annyira sem vagyok képben.
Nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdésed lényegét. Nyilván a bank nem "költheti el" az ilyen függőben lévő utalt pénzeket. De ha leírsz egy példát, hogy mi az, ami aggaszt, akkor megpróbálhatok konkrétabb választ adni.


Zedz
(PH! addikt)

AFR kozeleben dolgozo fejleszto itt: AMA. :))


janeszgol
(PH! nagyúr)

Mi az, hogy ki rendelkezik felette? A bank, de nem az övé.


csaba951
(PH! kedvence)

Adott példában a bank még házon belül leellenőrzi, hogy B bank IG3 képes-e. Ha nem, akkor eleve elutasítja a tranzakciót. Az ügyfélnek pedig küld azonnal egy tájékoztató SMS-t, hogy egy régi, elavult fizetési módot használó áruházban próbált meg vásárolni. Hidd el, ez pár hónap alatt meg fogja oldani a dolgot. Az ügyfelek elmennek oda, ahol van ilyen szolgáltatás.

>Egyébként te (és mások) tényleg azt hiszed,
>hogy azért tart ennyi ideig a megvalósítás,
>mert a bankok a saját szórakozásukra szöszölnek
>a megvalósítással?

Nem. Szerintem azért, mert:
1) Nagyon bonyolult problémáról van szó.

2) Egyszerűen nincs megfelelő számú, megfelelően képzett szakember a piacon akik ezt a problémát ennyi pénzért, ennyi idő alatt meg tudják oldani.

3) Irreálisan rövidnek tűnt a határidő már a kitűzéskor is. Fogalmam sincs miért erőltették ezt ennyire.

4) Igen, az utólagos MNB módosítások sem jöttek jól.

5) A telefonszámra/e-mailre utalás lehetősége még fog meglepetést okozni az ügyfeleknek. Szerintem ezt a részt egyáltalán nem is kellett volna engedni. De ugye az MNB ragaszkodott hozzá...


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Akkor minél tovább tart az utalási folyamat, a bank annál tovább rendelkezik szabadon a pénzem felett.


janeszgol
(PH! nagyúr)

Igen. De hogy pontosan mikor melyik bank, azt nem tudom. Sőt az, hogy van a számládon X összeg, az nem azt jelenti, hogy ténylegesen rajta van, hanem azt, hogy neked annyi jár (vagy nem jár, láttunk már ilyet is).


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Akkor a bankoknak az az érdekük, hogy minél tovább tartson az átutalási folyamat, illetve, hogy a folyamat lerövidülése minél később következzen be.

[ Szerkesztve ]


csaba951
(PH! kedvence)

Szerencsére erre egyszerű a válasz. Állandóan a bank. A görög válságban nyíltan is megmutatták, hogy a náluk nyilvántartott pénzedet akkor és úgy költheted el - ahogy ők azt megengedik neked. Persze azt nem vitatják, hogy ez a pénz a tiéd. Lásd: Dumb and Dumber.


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

Vajon az fog változni, hogy csak banki nyitvatartási időben teljesülnek a netbankos átutalások, átvezetések és hasonlóak?


dajkopali
(HÁZIGAZDA)
Blog

a linkelt, korábbi hírünkben szerepel: "a tízmillió forint alatti utalásoknál az öt másodperces határidő már nemcsak munkaidőben, hanem 7/24 is érvényes lesz"


Coccer
(tag)

Németben még mindig 3 nap egy utalás a-ból b-be, van azonnali utalás, de még a német UPC-nek sem tudtam ilyet küldeni, mert a bankjuknál nincs ilyen utalás fogadására képes számla opció.

Sok bank itt még sms-t sem tud küldeni az ügyfeleinek (köztük a Deutsche sem), nincs ilyen szolgáltatás. Nem véletlenül szeretik a magyar vendéglátósok a német kártyával fizető vendégeket.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Ez tök fura. Több, mint három éve melózok német cégnél és a három napos átfutás ellenére a fizum mindíg napra pontosan érkezett. Előtte Magyar vállalkozóknál dolgoztam és náluk ez sosem sikerült. :F :D


Bibby
(PH! addikt)

Azt ugye tudod hogy overnight kamat van (vagyis hogy őszinték legyünk az sincs már, mert örülnek ha nem negatív) a bankközi piacokon? Vagy mit gondolsz két óra alatt mit csinálnak az elutalt pénzzel, megpörgetik ruletten? A hozzászólásod mindenféle alap tudás nélküli vádaskodás.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Ez egy nagyon jó kérdés! Én már nem férek hozzá, a célszámla tulaja pedig még nem fér hozzá. Akkor tulképp mit is csinálnak a pénzemmel? Mellesleg, nem két óráról van szó, hanem fél napról, mert a délutáni utalások csak a következő banki napon teljesülnek, miközben az összeg zárolása azonnal.

[ Szerkesztve ]


janeszgol
(PH! nagyúr)

Én ezt nem állítottam és nem is fogom. Erről engem is meg kell győzni.


UnA
(Korrektor)
Blog

De ennek mi köze van az azonnali utaláshoz? (segítek: semmi :) )


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Minél hosszabb az utalás folyamata, annál több ideig van a bank kezelésében a pénz úgy, hogy sem a küldőnek, sem a fogadónak nem lehet követelése a bankkal szemben.


UnA
(Korrektor)
Blog

Szerintem nem figyeltél igazán, hogy melyik kommentedre válaszoltam...


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Jogos! Bocs!
Azért tettem azt a hsz. -t OFF -ba és még vigyor jelet is a végére. Cserélj elemet az irónia-detektorodban! :)

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

tehát overnight kamat van. értem.
vagyis ha banküzem zárás előtt elutalom a pénzem, azt a fogadó bank csak másnap kapja meg, így egy overnight kamatot bezsebel a bankom...

egyébként a bankok pancsersége tökre egyértelmű. a boldog békeidőkben, a 90-es években még havi szinten ment a számlavezetés, meg is hekkelték őket ezerrel. ebből jutottunk el pár évvel ezelőtt oda, hogy nagyjából négy óra alatt átmegy egy átutalás. amikor pár évvel ezelőtt lecserélték a rendszereket olyanról, ami postagalambra alapozott volt olyanra, ami négy órát tudott, miért nem cserélték le olyanra, ami realtime megy?

tudomásom szerint eddig is clearinghouse-t használtak a bankok, a giro-t. miért nem lehet megoldani, hogy a giro bármelyik bankkal bármilyen protokollal tudjon beszélgetni? ha az otp tud azonnali átutalást, akkor elmegy az otp-ből a giro-ba azonnali átutalással a pénz, onnan meg a célbankba úgy, ahogy az fogadni tudja.

más. még mindig egy olyan formátumban kell leadni a csoportos beszedést a banknak, amiről látszik, hogy kb. az 50-es években tervezték, és cobol programok kezelik. bakker 2019. van. az otp giro interfésze még mindig nem hallott xml-ről meg json-ről.


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Nagyon bankja válogatja, a Deutsche Bank az egyik leghulladékabb, és nagyon nem mindegy, hogy tranzakciót hol kezdeményezel, fiókban, neten vagy automatánál.


janeszgol
(PH! nagyúr)

Tényleg? A mindenit! Az ember azt hinné, hogy a nagy Németország, Európa mozgatórugója, közben meg olyanokat mesélnek akár az internetellátottságról és annak minőségéről, most meg ti a bankokról, hogy csak elhűlve olvasom.


laleh
(PH! addikt)
Blog

Valahogy nem csodálkozom! :)
Nálunk minden késik a bejelentetéstől számítva min. fél évet.


fzboxx
(tag)

Reális megvilágítás! :C


fzboxx
(tag)

GIRO


fzboxx
(tag)

Nem érted. Nem a banké a pénzed. Ilyenkor a bank felelős a pénzedért. Megbízás, a bank meg elfogadta a megbízásod.


fzboxx
(tag)

Miiiii? Miért érdeke a banknak? Van már másodperc alapú kamat?


fzboxx
(tag)

Pontosan ez a cél. 7/24/365 a rendelkezésre állás...


fzboxx
(tag)

Ez nem a bankok miatt van, hanem a vállalkozó mitt

üzenetek