üzenetek

hozzászólások


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Deutsche Bank: tavalyig külföldi használathoz engedélyeztetni kellett a kártyát. A hétvégi vásárlásaid nem jelentek meg csak hétfőn legkorábban, vagyis pillanatnyi egyenleget nem láttál, hiába mondta azt aktuálisnak. Volt, hogy szombaton Magyarországon vásárlás csak csütörtökön lett lekönyvelve, közben lutri volt, mikor mit tudtam fizetni.
Ha befizetsz, automatában azonnal, vagy a legközelebbi banki nyitvatartási időben kerül a számládra, fiókban embernél két nap. Cserébe pénzfelvét a Cashgroup automatákból ingyenes. Utalás országon belül ingyenes.

Ellenben az N26 online bank, nincs fiókja, minden appon keresztül megy, azonnal, pikk pakk, kurva jól.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

persze, hogy van. high freq trading a tőzsdén.


Dragon3000
(senior tag)

Nem tudom milyen fos banknál volt a cég, ahol dolgoztál. Nálunk, ahogy utal a cég, nekem rá 2 órával már a számlámon van a fizetésem.


Bibby
(PH! addikt)

Mint a kisgyerekek, olyanok vagytok.
Nem hibáztatlak, az embereknek fingja nincs alap pénzügyi kérdésekről sem, honnan is tudhatnád hogy működik egy bank belülről pláne egy bank treasury osztálya...


Bibby
(PH! addikt)

"így egy overnight kamatot bezsebel a bankom..."

Jó reggelt kívánok, igen, pl ebből is él a bank, hogy forgatja a pénzt amit rá bíznak.
Az más kérdés ha úgy érzed lehúznak, kartelleznek, elodázzák a fejlesztéseket. Knock-knock Neo. A mobilszolgáltatók talán nem ezt csinálják? Vagy bármely iparág legnagyobb szereplői? Az olajcégek nem gátolják az alternatív energiaforrásokat? Bizony, a kisemberrel minden szinten kiszúrnak. Kapitalizmus, tőke, politika, "szabad" piac.


Doom
(fanatikus tag)

Az a helyzet, hogy nem a te pénzed. Az egy ígérvény a bank részéről, hogy ha te hozzá akarsz jutni ahhoz a mennyiségű pénzhez (= kp), akkor ő azt kifizeti neked. Ha elutaltad a pénzt, akkor azt már nem követelheted a banktól. Ezért nem igazán tudnak visszaszedni téves utalásokat, ha már "kiment" a bankból a lóvé (azaz a te bankod MNB-nél vezetett számlájáról átkerül az összeg a célszámla bankjának MNB-nél vezetett számlájára). Amíg a két bank között nincs meg az elszámolás, és a célbank nem írta jóvá a célszámlán a pénzt, addig a célszemély pedig nem követelheti a másik banktól.


Doom
(fanatikus tag)

Az overnight kamatot az MNB fizeti a bankoknak a nála elhelyezett többlet likviditás után, illetve a bank fizeti az MNB-nek, ha az hitelez neki átmeneti likviditászavar esetén. Ennek nincs köze az átutaláshoz.


Doom
(fanatikus tag)

Nekem csak forex-szel van tapasztalatom, ahol szintén van HFT, de ott csak naponta van kamatelszámolás. Daytrade esetén pl. nem fizetsz kamatot. A HFT nagyon gyakori és nagyon rövid időre kötött ügyletek, amelyek kis elmozdulást céloznak. Úgy tudom, ez így van a rendes tőzsdén is, de lehet, hogy tévedek.


Doom
(fanatikus tag)

Tehát azért, mert van 1-2 bank, aki nem tud határidőre készen lenni:
1. A Giroban fejlesszenek le egy funkciót, amely segítségével lekérdezhető, hogy egy bank IG3 képes-e
2. Minden bank építse be ezt az ellenőrzést az utalás előtt
3. Várassák ki az ellenőrzés idejét az ügyféllel, aki mindent azonnal akar
4. Találják ki, hogyan kezeljék azt az esetet, ha a Giro nem válaszol
5. Küldjék ki az SMS-t saját költségre ezek a bankok, ha a cél nem IG3 képes
6. Egyéb, amire nem gondoltam

Törvényi erővel mindent le lehet nyomni a bankok torkán, csak kérdés, hogy érdemes-e. A végén úgyis az ügyfél szív vagy így, vagy úgy (ld. pl. ingyenes számlák és szolgáltatások erős megritkulása).

1) Nagyon bonyolult problémáról van szó.
Ehhez képest te elég egyszerűen képzeled az egyik kardinális kérdés megoldását. :)


UnA
(Korrektor)
Blog

Azért valljuk be, hogy az összes funkció ma is már készen van a bankoknál, csak eddig senki nem akart foglalkozni az időfaktorral - mert megtehették.


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

A számlavezetésben sem ártana némi fejlesztés. Pl. miből tartana beépíteni a mobilos alkalmazásukba, vagy a netbank felületbe olyan funkciókat, amik átláthatóvá és követhetővé teszik a forgalmat felhasználóbarát módon?

Pl. csoportosítani azokat a tranzakciókat, amik ugyanazzal a partnerrel történtek, táblázatba rendezni, diagramot készíteni, összesíteni azokat. Az ügyfél szervezhetné csoportokba a partnereket, hogy lássa mire mennyit költött...mi szaladt el, hol kell meghúzni a derékszíjat, stb.

Azt nem tudom, hogy a tranzakciók során milyen metainformációk cserélődnek, de néha még azt sem egyszerű kibogozni utólag, hogy mi is volt az. Pl. vásárolsz egy webáruházban, aminek van egy "fantázia neve", de a tényleges fizetés egy xy Kft./Rt. felé bonyolódik, amit nem ismersz és annak a neve is gyakran csak valami rövidítésként szerepel a tranzakciók között. Talán a használt szabványos protokoll sem mai csirke, vagyis limitált a hely a metainfók számára, de jó lenne azt is fejleszteni.

Azt se bánnám, hogy ha kártyás vásárlásnál, blokk helyett/mellett annak a tartalma bekerülne az banki alkalmazásomba és kapnál róla üzenetet.


Snoop-y
(PH! addikt)

Nem kell sirni itt svajcban meg a 4-oras bankon beluli atutalasrol is csak almodozunk. Ha mas banknak utalok akkor ha mazlim van masnap ater az osszeg...


csaba951
(PH! kedvence)

>lássa mire mennyit költött...mi szaladt el, hol kell
>meghúzni a derékszíjat

Ebben a fejlesztésben a bank teljesen ellenérdekelt. Ha mínuszban van hó végén az ügyfél, akkor majd vesz fel hitelt - a banktól! ;)

>ha kártyás vásárlásnál, blokk helyett/mellett annak a tartalma
>bekerülne az banki alkalmazásomba és kapnál róla üzenetet.

Ezt adatvédelmi okokból nem tehetik meg. A pontgyűjtő kártyák viszont pont erre vannak. Csak annak a kiértékelését nem te kapod meg.


Snoop-y
(PH! addikt)

Mondjuk ez eppen meg van nalunk. Csodalatos grafikonokat nezhetek arrol mire koltottem es mennyit.


Dragon3000
(senior tag)

Szerintem elég hosszú infó belefér csak nem használják ki, itt egy pelda:


hallador
(PH! addikt)

Ez az informatikusokra nem igaz. Informatikában a nem magyar tulajdonú integrátor fizeti a legtöbbet az üzemeltetőknek, vagy a rendszermérnököknek Budapesten, vidéken pedig szintén a külföldi itegrátor fizet a legjobban a Debrecen, Pécs, Székesfehérvár tengelyen, persze a pesti fizetéseknél így kevesebbett. A többit nem tudom.
A Magyar tulajdonú bankok a legrosszabbul fizetők között vannak a bankszektorban, a külföldi tulajdonú más kérdés. Sorban mennek a magyar bankoktól az emberek folyamatosan, akkora a fluktuáció mint a 90-es években. Sajnos látjuk a helyzetet….
Amióta betette a lábát a piacra a kis vasút kalauz és kis haverja azóta pedig még rosszabb a helyzet...
Ez az informatikára vonatkozik nem a többire.

[ Szerkesztve ]


woodencap
(újonc)

Kicsit gaz, hogy ezen szarakodnak, mikozben mondjuk XRP-t barmikor elutalok a vilag masik felebe 10 masodpercen belul


hallador
(PH! addikt)

Nem. Szerintem azért, mert:
1) Nagyon bonyolult problémáról van szó.

Ez rendben valóban komoly dolog, az, hogy a logolást, és a visszaellenőrizhetőséget megoldja, bárki is.

2) Egyszerűen nincs megfelelő számú, megfelelően képzett szakember a piacon akik ezt a problémát ennyi pénzért, ennyi idő alatt meg tudják oldani.

Na ez nem igaz. Van, az, hogy a magyar nem akar fizetni, nem képzi az embereit, nem csinál semmit, csak pénzt akarnak , csak lehúzni a szakembereket, mert orbanisztánban ez nemzeti sport. Az nem a szakember, meg a piac hibája. Az 5 éve nem küldtük a szakembereket tanfolyamra, nem tudja mi az a docker, ansible, kubernetes stb, ami az AFR-hez kellene. Hagyták, hogy a legtöbb ilyen helyen semmirekellő osztályvezetőcskék, legyenek a vezetők a szokásos ki ha én nem, természetesen szakmailag a zoknim is képzettebb náluk stílusban vezetik a semmit.
Na ne félj, ha a külföldi bankok nem készültek volna el akkor lenne bünti, csak böllér haver kis cirkusza nem tudott elkészülni, hát mást sem büntetnek...
Akik értenek a technológiához eszük ágába sincs ilyen helyre menni dolgozi. Aki ott is van 6 - 8 hónap múlva lelép, mert nem képzik őket, nincs semmi. Csak mi vettünk fel olyan embereket akik vidékről mentek fel ilyen helyre, látták mi van léptek is kifelé az országból, legalább 4 - 5-öt.
Nem lehet szakember hiányra fogni van szakember csak csesznek megfizetni, mert sokkal jobb macskát hordani magánrepülőn, meg kifogásokat gyártani, mint embernek maradi.

3) Irreálisan rövidnek tűnt a határidő már a kitűzéskor is. Fogalmam sincs miért erőltették ezt ennyire.

Tavaly augusztus óta tudják, hogy lesz ilyen, egy dolog miatt nem sikerült, mert a magyar tulajdonú bankokban nincsenek folyamatok, és nem megy semmi, mert a tekintélyelvű semmirekellő vezetők, alkalmatlanok erre a feladatra. Ne félj van ahol sikerült ez, de ott nem úgy gondolkodnak mint kisvasutas haver, meg kispalytásai..

4) Igen, az utólagos MNB módosítások sem jöttek jól.

Na ez a szokásos, nem gondolkodunk, csak nyomjuk a semmit.

Sajnos látjuk mi folyik. Nem bántásból mondom, de jön vissza a kádár rendszer, én éltem akkor és hiába élek külföldön, haza is dolgozunk, egyre nagyobb a szakadék az üzleti szféra, és az úgynevezett "független"
magyar tulajdonú bankok között.

[ Szerkesztve ]


A.K.
(kvázi-tag)

nem olyan könnyű 20-30 éves rendszerekbe belenyúlni majd újra tesztelni az egészet.. gyakran már fejlesztőt is alig találnak hozzá.. lecserélni meg végképp, több éves meló is akár és rengeteg pénzbe kerül
persze ha most kezdesz el fejleszteni egy rendszert (ld. elektromos/"önvezető" autók) akkor jóval könnyebb megfelelni a mai követelményeknek (több szakember, modernebb eszközök, stb..) de éppen ezért nincs értelme összehasonlítani a kettőt


bambano
(Jómunkásember)
Blog

több hsz-re reagálva megkérdezném ismételten: nemrég mélyen belenyúltak a rendszerekbe, amikor megcsinálták a napközbeni többszöri átutalást. akkor miért nem csinálták meg rendesen?

szerk: megkérdezném azt is, hogy ha jól sejtem, a bankoknak egymással egyáltalán nincs közvetlen kapcsolatuk. akkor mit számít, hogy melyik bank van kész és melyik nincs az azonnali átutalással?

[ Szerkesztve ]

üzenetek