üzenetek

hozzászólások


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Majd úgy lesz, mint az EESZT-nél. A határidő "soft-launch", és az jár jól, aki kivár, míg az "early adopterek" vért izzadva próbálják használni, élesben bétatesztelve a rendszert... :U


gabor7th
(őstag)

Ha bedöntik a NAV-ot legalább annak majd örülnek sokan.


Syl
(PH! nagyúr)

>A cél nemes és követendő...

Mármint az a cél nemes és követendő, hogy minden vállalkozás kötelezően tolja be a navhoz az üzleti titkait (kinek-mit-milyen áron adott el), hogy a haverok mazsolázhassanak benne? :U


bambano
(Jómunkásember)
Blog

egyébként tényleg rövid a határidő, hiszen azoknak a funkcióknak a jelentős részét, amiket ehhez használni kell, már 2016. január 1-től kötelező minden számlázóprogramba beletenni.

így akinek valóban kevesebb, mint fél éve van a szoftvere javítására, az két éve szabálytalan szoftvert használ.

megint hiányzik a nyilatkozatból a szakértelem...


bambano
(Jómunkásember)
Blog

mondjuk az kétségtelenül sokat fog lassítani az implementáción, hogy az adóhivatal nincs tisztában az utc/gmt/cet/cest fogalmakkal...


hoffman_
(PH! nagyúr)
Blog

A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

és ezt teljesen komolyan le merik írni. nem is értem, miért csodálkozom, de a pofám szakad le már megint.

jó lesz ez.

[ Szerkesztve ]


nemlehet
(őstag)
Blog

A mi hibánk de az ön problémája :D

Gondolom itt annak akarják elejét venni, hogy mindenki a másikra mutogasson és a végén mégse legyen felelőse az elmaradt 8 milliárd áfa befizetésének.

A szándék még csak-csak, de ebből ugye az lesz, hogy Kovács Kati fodrász 100 Ft-al kevesebbet vall be mert rosszul kerekít a program és kap 40 millió bírságot.


gabor7th
(őstag)

"A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást."

Digitális állam magyar sajátossággal.


cain69
(PH! kedvence)

a hibás számláért minden felelősség a kibocsátót terheli. az már más kérdés, hogy ő ezt a büntit hogyan érvényesíti a fejlesztő felé, mondjuk mint kötbért.


Tapsi
(őstag)

Részt vettem a rendszer tervezésében még annak idején, hidd el, nem fogja azt senki bedönteni!

(#3) Syl

Jó reggelt kívánok, a NAV eddig is tudott ezekről az adatokról, mivelhogy be kellett vallani! Annyi változik, hogy most ez valós időben fog megtörténni.

(#6) hoffman_

A számla helyes kiállításáért a kibocsátó felel. Ebben mi olyan felháborító? Ha te olyan hülye vagy, hogy rossz számlázó szoftvert használsz, akkor lelked rajta, de a NAV-ot nem érdekli.

Egyébként az is röhej, hogy fél év nem elég ennek a lefejlesztésére! Nonszensz.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Részt vettem a rendszer tervezésében még annak idején, hidd el, nem fogja azt senki bedönteni!": eddig nem aggódtam... :P

"Jó reggelt kívánok, a NAV eddig is tudott ezekről az adatokról, mivelhogy be kellett vallani! Annyi változik, hogy most ez valós időben fog megtörténni.": nem, nem tudott, csak göngyölített adatokat tudott.

"Ebben mi olyan felháborító?": az, hogy a "minden hibáért" kitételbe bele kell érteni a nav által a központi rendszeren elkövetett hibákat is. azt pedig parasztos az adózó nyakába varrni.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

A számla helyes kiállításáért a kibocsátó felel.

Ha pedig Áfát igényel vissza, akkor a befogadó is felel érte. "Mókás", ha kp.-s számlát kifizetsz, és mikor szeretnéd elszámolni, kiderül, hogy a számla érvénytelen. De mivel kifizetted, ezért lehet sakkozni, hogy akkor ezzel most mit kezdj. Ha átutalásos számlánál futsz ilyenbe, akor még mókásabb, mert ezzel már befogadó lettél, és lehet mindenféle jogi csűrést-csavarást csinálni, hogy a NAV egy ellenőrzésnél ne gondoljon adócsalónak.

Nem egy ilyen esetünk van nekünk is, törölt adószámú, V.A. (végfelszámolás alatt) cégek, stb.
Persze az ilyen számlagyárosok többsége kézi számlatömből dolgozik, de gépi számlánál is találkoztam már ilyennel...

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

Pontosan hol van probléma az időzónákkal?


bambano
(Jómunkásember)
Blog

az időzónákkal semmi, az nem egyértelmű, hogy mit akarnak. lásd "Számla adatszolgáltatás REST API interfészleírás és fejlesztői dokumentáció" 5. oldal lap alja: "2) A timestamp a kérés beküldésének időpontja a kliens órája szerint. A timestamp-nak a kérésben UTC formátum szerint kell érkeznie.". nem létezik utc formátum, ezzel szemben van msz iso 8601-es szabvány az időformátumra. (amit egyébként a tisztelt eu sem ismer, de ez egy másik beszólás témája lehetne).

timestamp-nak... hogy miért vida ildikó fordította angolból, azt nem tudom.

[ Szerkesztve ]


galocza
(fanatikus tag)
Blog

azt esztinél volt bétateszt a (mint később kiderült) soft launch előtt. hogy mennyit ért, tudjuk.


galocza
(fanatikus tag)
Blog

a nav, ha akarta, eddig is tudta minden üzleti adatodat.


galocza
(fanatikus tag)
Blog

sose volt másképp.
ha gigurulsz a szakszervízből gyönyörű, új autóddal épp egy garanciális javítás után, 50 méter múlva megállítanak és megbüntetnek, mert lapos a gumid, mert nem működik a féklámpád stb, nem sétál el a rend éber őre a szervízbe büntetni.
mindig azt büntették, akinél a mulasztás történt. ő meg megpróbálhatja polgári peres úton leverni az alvállalkozóján/beszállítóján/akármijén a kárt.

(ja, és semmi okom a navot védeni. csak meglep, hogy pár dolog pár embert meglepett.)

[ Szerkesztve ]


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Óóó... Az Eszti is annyira átgondolt, eltervezett és felmért volt, hogy pl. a Szent Jancsi kórházban a mai napig nincs még csak időpont se, hogy mikor lesz, mert az ottani rendszer túl elavult az integráláshoz.
Végül is csak az ország lakosságának cirka egy tizedét szolgálja ki, miért is lenne probléma, ha ott éppen nem működik...

Még véletlenül se arról szólt az egész, hogy lenyúlják az EU támogatást, ááááááá.....

[ Szerkesztve ]


buherton
(őstag)
Blog

Természetesen ki más lenne? Ez minden fejlett államban, így működik.


hoffman_
(PH! nagyúr)
Blog

félre értés ne essék, az adózó kötelességeivel és felelősségével tisztában vagyok. én azért tartom ezt a kijelentést ilyen formában észveszejtően vadnak, mert nem gondolom, hogy ez a teljes rendszer zökkenőmentesen és hibamentesen lesz implementálva, legyen szó bárkinek a számlázási rendszeréről és feltételezem azt, hogy a NAV felelőssé tehet / fog tenni end-usert úgy, hogy alapvetően a felelőssége és kötelessége ellenére, önhibáján kívül szív meg egy adott esetet.

természetesen ilyet és ehhez hasonlót soha, egy alkalommal sem láttunk például az online pénztárgépek bevezetésének, fél évnél kicsit rögösebb és hosszabb szakaszában. ugye.


Polarstar
(PH! nagyúr)

"A Nav eddig is tudta minden üzleti adatodat" - Nos, hát nem! :D


the_blu36
(lelkes újonc)
Blog

Mikor kötelezően implementálni kellett a NAV XML exportját 2016 januári határidővel, mondtam a kollégáknak, hogy ez is el fog jönni, fejlesszük le az ERP-be, ez már nem nagy plusz meló. Akkor természetesen le lettem hülyézve meg én voltam a paranoid, és hogy a NAV soha nem fog ilyet csinálni :DDD GG srácok.


_AnTi_
(tag)

Nekem is ez a gondom, mint néhány előttem szóló kollégának. Én fizetek egy számlázó programért, azon belül a jogszabály követésért is.

- Engem barackolnak meg, ha a számlázó program hibásan működik
- Engem barackolnak meg, ha az átállás során valami gebasz van (és szinte biztos, hogy lesz is)

Mindkét eset előfordulhat akkor, ha a NAV hibázik (nem működő kapcsolat, összeomló szerverek, módosuló vagy hiányos specifikációk, stb., ahogy az lenni szokott), még ha a szoftver fejlesztője betart minden előírt jogszabályt (és nekik érdekük, mert ebből élnek).

Nem érzem igazságosnak.


buherton
(őstag)
Blog

El kell ettől a számlázási rendszer mizériától tekinteni. Egyébként egyetértek. Az adott cég szolgáltat vagy kötelező szolgáltatni valamit amibe, ha hiba kerül, akkor az adott céget veszik elő, nem pedig az adott cég beszállítóit. Pl. ha neked Takatával szerelt autód van, akkor is az autó gyártóval lesz kapcsolatod a csere kapcsán. Ha a mosógéped motorja elég, akkor sem a kínai beszállítót fogod számon kérni, hanem a mosógép gyártóját.


buherton
(őstag)
Blog

Pff igazság... Jog van és kapitalizmus. Ha van céged, akkor ismered a dörgést.


cain69
(PH! kedvence)

én biztos vagyok benne, hogy nem fog ez zökkenőmentesen menni, de az adózók problémáit a nav jellemzően telibesz@rja.


cuebler
(senior tag)

ha így lenne, várnám a napi egy óra internet-használati lehetőséget a "kóterban" :C a nav eddig csak az árbevételt, a partnereket és a speciális termékekre (gabona, fémáru) vonatkozó részletező adatokat ismerhette külön vizsgálat nélkül. az új rendszerben is csak a nettó 370eFt feletti számlákra vonatkozó adatokra kell adatokat szolgáltatni, de mint tudjuk "Aquila non captat muscas." :DDD
amúgy maga a rendszer jó kell hogy legyen, megszűnik az utólagos számlázgatás, gyorsabban ki lehet szűrni a kamu számlákat, etc. adózóként támogatom, akárcsak az ekáer-rendszert meg az online pénztárgépezést. érdemes visszanézni utóbbi esetében a sok "nem fog ez így menni" kommentet. és mégis megy ;]

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

Igazad van, de szerintem ez csak elírás. Emellett pedig te is láthatod, hogy az XML tag típusa xs:dateTime, aminél a formátum már eleve adott (ISO 8601, stb).


bambano
(Jómunkásember)
Blog

és konkrétan mit kell beleírni? én a saját eszem szerint helyi időt raknék bele. a navos kotta egyik állítása szerint utc-t kell beleírni (aminek mérsékelt értelmét látom, de el tudom fogadni, hogyha olyan adóalany küld adatot, amelynek világvégén van a szervere, akkor jobb lehet az utc.).

de hogy úgy konvertáljak utc-be időt, hogy a gmt-hez hozzáadok 1 vagy két órát, az nekem nonszensz.

tehát ha én vagyok a felelős a betöltött adatért, akkor ne legyen már más elírása az én felelősségemre.


KEndre
(HÁZIGAZDA)
Blog

"a nav, ha akarta, eddig is tudta minden üzleti adatodat."

...hivatalos adóellenőrzés során, amiről az adózó is tudott, vagyis ha kérték, eddig is ki kellett adni az üzleti iratokat. Most majd a tudtod nélkül csemegézhetnek az adatokban, és amikor kijönnek, már hozhatják a bilincset is. Nincs kontroll, hogy ki nézheti meg az adataidat, hogy egy mai napi hírt hozzak példaként, vissza lehet élni a rendszerbe történő belépési lehetőséggel. Ezek persze amatőrök voltak, meg is buktak, de ne legyen kétségünk: a profi adattolvajok meg fogják találni a rést házon belül is.

https://www.hrportal.hu/c/vademeles-a-nav-ket-munkatarsa-ellen-20180124.html

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

ezt zárjuk már le végre: a navnál nem voltak tételes adatok. tehát nem tudta hivatalból, hogy x vagy y beszállítótól mit és mennyiért rendelt egy cég. összesített adatokat tudott.

ez azért fontos, mert ha kikerül a leendő számlaadatbázis illetéktelen kezekbe, akkor például egyszerűen kideríthetik, hogy melyik céget érdemes felvásárolni, és elkezdhetik azt ellehetetleníteni.

eddig ilyen adatokat csak úgy szerezhettek, ha ellenőrzést csináltak a nagy cégeknél, de az meg feltűnő és sokba kerül. nagyon nem mindegy, hogy ki kell küldeni embereket, akik hónapokig szálazzák a számlákat, vagy beöntöd egy adatbáziskezelőbe a kilopott adatokat és pár sql utasítással megkapod a választ.


_AnTi_
(tag)

Hja... Csak jólesett sírni egyet. :B


emelhu
(tag)

"a nav, ha akarta, eddig is tudta minden üzleti adatodat."

Némi különbség van aközött, hogy ki kell menni a helyszínre, kigyüjteni, lemásolni és cégenként megszerezni amit akarnak.Ezen módon visszaélni (pl. konkurens adatait megtudni) fárasztó, gazdaságtalan és veszélyes, mert nagy a lebukás esélye.

Ezzel szemben egy nagy bigdata adatbázist lemásolni és egy pendriven átpasszolni a havernak, az nem olyan nehéz feladat és ezzel az összes konkurens összes üzleti tranzakciója követhető. Különösebb meló nélkül.

[ Szerkesztve ]


Lex Icon
(tag)

Ennyi marhaságot összehordva már rég láttam.
Nem értem, hogy aki nem ismeri az adózás törvényeit (vagy csak alig), az miért okoskodik olyan dologban, amihez nem ért?
Egyrészt nem a teljes számlatartalom kerül a NAV-hoz, hanem csak a vevő neve, adószáma, a számla teljes összege, adótartalma és dátumai (teljesítés, kelet). Tehát a számla részletei, azaz, hogy milyen tételekből áll a számla, az nem.
Na most abból, hogy ABC Kft., 12345678, 1000eFt, 270eFt, 2018.08.11, semmit nem fog tudni megállapítani a haverok cége.
Ennél sokkal érdekesebb a már sok éve működő, bizonyos árufajtákhoz kapcsolódó tételes bevallás. Pl. vasanyag értékesítésnél tételesen fel kell sorolni, hogy milyen vasanyagból hány kilót adott el egy adott számlában a cég.
Az pedig, hogy a számláért a kibocsátó felelős, az adózás kezdete óta így van (azaz közel 30 éve). A felelősség és kár továbbhárítás meg szintén régóta benne van a Ptk-ban. Az APEH/NAV-nak nem feladata megkeresni a valódi hibást, főleg, mivel akár nem is kereshető meg (pl. fiktív vagy külföldi cég). Ha a kőműves által felrakott csempe leesik a falról, akkor téged se érdekel, hogy olcsó, xar ragasztót vett a Praktikerben, a kőművesen vered le a kárt.
A többit már inkább hanyagoljuk. Mielőtt valaki "okosakat" böfög ide, legalább olvassa el az idevonatkozó leírásokat.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Ennyi marhaságot összehordva már rég láttam.
Nem értem, hogy aki nem ismeri az adózás törvényeit (vagy csak alig), az miért okoskodik olyan dologban, amihez nem ért?": hát igen, ezen én is elgondolkodtam, amikor a hsz-edet olvastam...

idézet a hivatalos invoiceData.xsd-ből:

<xs:complexType name="LineAmountsNormalType">
<xs:annotation>
<xs:documentation xml:lang="hu">Normál számla esetén kitöltendő tétel érték adatok</xs:documentation>
<xs:documentation xml:lang="en">Item value data to be completed in case of normal invoice</xs:documentation>
</xs:annotation>
<xs:sequence>
<xs:element name="lineNetAmount" type="MonetaryType">
<xs:annotation>
<xs:documentation xml:lang="hu">Tétel nettó összege a számla pénznemében</xs:documentation>
<xs:documentation xml:lang="en">Net amount of the item expressed in the currency of the invoice</xs:documentation>
</xs:annotation>

Egyébként így kezdődik a nav online számlázással kapcsolatos információs webje:

"Az Online számla rendszerrel összefüggő legfontosabb előírások (a 2018. július 1-jétől hatályos szabályokat dőlt betűvel jelöltük) I. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény
X. Fejezet SZÁMLÁZÁS A számlakibocsátásra irányadó szabályok
"

Ezen belül a 169. paragrafus, a számla tartalmáról:
"f) az értékesített termék megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján - az e törvényben alkalmazott vtsz., továbbá mennyisége vagy a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján - az e törvényben alkalmazott SZJ, továbbá mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető;"

ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy kellenek a számlatételek, különben minek tették volna bele az xsd-be...

"Na most abból, hogy ABC Kft., 12345678, 1000eFt, 270eFt, 2018.08.11, semmit nem fog tudni megállapítani a haverok cége.": ez konkrétan nem igaz. pláne, ha sok számlán szerepel az abc kft, akkor abból pontosan ki lehet matekolni, hogy kinek mit adott el és mennyiért.

"Az pedig, hogy a számláért a kibocsátó felelős, az adózás kezdete óta így van (azaz közel 30 éve).": ezt sem vitatta senki, csak nem olvastad el a fórumot. az a probléma, hogy a megfogalmazás szerint a nav hibáiért is az adózó a felelős, ami parasztos.


Lex Icon
(tag)

Ha elolvastad volna a weboldalukon a kérdések résznél a 6. kérdést-választ, akkor tudnád, hogy az xsd-be ugyan bele van téve rengeteg egyéb adat is, de nem kötelező kitölteni, csak a kötelezőt.
A kötelezően beküldendő adat pedig nem azonos az ÁFA trv. szerint kötelező számlatartalommal.
Ne keverd össze azt, hogy a számlára (papír alapúra vagy elektronikusra) mi kell rákerüljön (pl. a tételek adatai), azzal, hogy az adatszolgáltatásba minek kell bekerülnie. Több oldalon és cikkben is keverik a kettőt, mert mindkettőre úgy hivatkoznak, hogy az ÁFA trv. szerinti tartalom. De ez kétféle dologra vonatkozik, ahogy a trv-nek is két külön részén van leírva.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

idézet innen:
"Az Online számla rendszerrel összefüggő legfontosabb előírások"

ebben az van, hogy kellenek a tételek.

az tény, hogy az xsd bővebb, és olyan adatokat is meg lehet adni, ami egyébként nem kötelező, de a tételek nem ez a kategória. például a fizetési mód a számlának nem kötelező tartalmi eleme, de az xsd-ben benne van, tehát vagy megadod, vagy nem, rád bízzák.

Miután én már kétszer is leírtam, hogy miért nincs igazad, most te következel és idézel url-lel, pontos szöveghív másolattal, hogy szerinted miért van.


ORCA58
(PH! addikt)

"2016. január 1-től kötelező minden számlázóprogramba beletenni."
Ez tévedés. A kettőnek sajnos semmi köze sincs egymáshoz, Az akkor elkészített xml fájlokat, most nem használhatók fel.

Tapsi
"Részt vettem a rendszer tervezésében még annak idején"
Ha az Online számlára gondolsz, akkor azt kell mondanom fogalmatok sincs mi van a NAV-on kívüli életeben.
Sőt talán azt sem tudjátok, hogy olyan létezik.
Rengeteg kis cég, és kisebb-nagyobb vállat fejlesztői soha sem foglalkoztak ilyen internetes kommunikációs interfészek fejlesztésével, mint amit most rájuk akartok erőltetni. Nem mindenki fog tudni ezzel megbirkózni.
vagy tudás vagy tőke hiányában. Több ilyent ismerek.
Ráadásul, ha ők nem tudják megoldani, az ügyfeleknek legtöbb estben nem lesz elég a számlázó programot lecserélni, mivel az a vállalat több részét érintő komplex programcsomag része.
Minden kapcsolódik mindenhez, mert az életben ez így működik
Ilyen estben ezt hogy oldják meg rövid 5 hónap alatt !?
Megmondom! Sehogy, mert lehetetlen.

Ha már segít a NAV, akkor adjon egy interfészt, ami a kommunikációt titkosítást elvégzi, A programozók dolga maradjon a számla XML-be átírása és kész. Van erre normális példa nálunk is. PL. EDI számla.


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Az akkor elkészített xml fájlokat": mi van az akkor elkészített xml fájlokkal? (hint: ezt a grammatikanáci kérdezi).

Jávában pl. ez úgy megy, hogy az xsd-t lefordítod jáva osztálydefiníciókra, betolod a programodba, és utána példányosítani kell. namost ha egyszer megcsináltad, akkor az xsd-t ismét lefordítani nulla idő, a példányosítást meg csak cut&paste-vel át kell írni. elismerem, meló, de nem lehetetlen küldetés.
különös tekintettel arra, hogy valójában nem öt hónap alatt kell megcsinálni, az infók zöme tavaly nyáron már rendelkezésre állt.

"Ráadásul, ha ők nem tudják megoldani, az ügyfeleknek legtöbb estben nem lesz elég a számlázó programot lecserélni, mivel az a vállalat több részét érintő komplex programcsomag része.": házon belül nem divat komplex programcsomagot fejleszteni. Akik komplex programcsomagot használnak, azok fejlesztőinél meg van kapacitás.


Tapsi
(őstag)

Most komolyan azt akarod bemagyarázni nekem, hogy egy pénzügyi szoftvercsomag fejlesztője nem boldogul el a SOAP/REST interfészekkel? Mert ha ez így van, akkor sürgősen kapja össze magát, ugyanis ezek világszerte szabványként kezelt kommunikációs módok!


Lex Icon
(tag)

az tény, hogy az xsd bővebb, és olyan adatokat is meg lehet adni, ami egyébként nem kötelező, de a tételek nem ez a kategória.

Részlet az invoiceData.xsd-ből:
<xs:element name="invoiceLines" type="LinesType" minOccurs="0">
<xs:annotation>
<xs:documentation xml:lang="hu">A számlán szereplő tételek adatai</xs:documentation>
<xs:documentation xml:lang="en">Product/service data appearing on the invoice</xs:documentation>
</xs:annotation>
</xs:element>

A kiemelt rész a lényeg.
A technikai doksiban is benne van több helyen: 38. oldal 2.2 Az invoiceLines szaggatottal van rajzolva, ami azt jelenti, hogy nem kötelező elem.
Ha mégis megadjuk, akkor az 50. oldal 2.2.3.1 szerint a line elemben csak a lineNumber a kötelező tétel.

Tényleges pozitív visszaigazolást még nem tudok csatolni, mert a NAV szervere még nem ellenőrzi az XML-ben átadott üzleti (é:számla) adatokat. Kissé le vannak maradva.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

:R

bocs, azt hittem, valamit sikerült rendesen megcsinálniuk, de tévedtem :P


Lex Icon
(tag)

Rendesen meg van csinálva.
"Össznépi" ellenőrzéshez nincs szükségük a tételadatokra.
Ha konkrét adóalanyt vizsgálnak, akkor bekérik az "Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatást", abban már benne kell legyenek a tételek.


bambano
(Jómunkásember)
Blog

azért engem érdekelne, hogy az áfa sokféle könyvelését hogyan ellenőrzik tételek nélkül...
vagy számla végösszegét és áfatartalmát se kell betölteni?


Lex Icon
(tag)

Az online számla adatszolgáltatásnál nem a könyvelést ellenőrzik, csak az "ügyeskedést" akarják csökkenteni, azáltal, hogy megszüntetik az eddig fennálló, az adóbevallásig terjedő időben történő "javítgatásokat". Legalábbis most a 100eFt-ot ÁFA tartalmat elérő számláknál.
A könyvelését a 65-ös bevallás alapján be tudják határolni, mert ott a speciális ÁFA tételeket eleve külön kell feltüntetni, de ott se tételenként, hanem 1 összegben.


ORCA58
(PH! addikt)

A gondom az, hogy nem vagyok már mai csirke, sohasem foglalkoztam hasonló dolgokkal.
A Programjaim ügyviteli programok. VB6 -ban íródtak, és már abban is maradnak

Az XML fájlokat csak össze hozom, de fogalmam sincs hol lehet szerezni normális használható titkosítási
algoritmusokat. Remélem nem várják el tőlünk, hogy azt is megírjuk?
A másik nagy gondom, hogy nem értek az internetes kommunikációhoz sem. Sokat kutakodtam a neten, de nem találtam használható infót (vagy nem jöttem rá, hogy az az lenne).
Levélben kértem segítését, de megírták, hogy nem ők az illetékes. Adtak egy mail címet, ahol próbálkozhatok, de az pont az a cím volt, ahol nem próbálkozhatok? :F

Nem értem miért nem adnak egy ActveX dll-t, ami mindent megoldana, sokkal kevesebb lenen a hiba lehetőség. Vagy ha lenne ők maguk korrigálhatnák (az xml fájlt kivéve természetesen)

Találtam egy jó sok pénzért megvásárolható dll-t, (márha a csóró magyarnak eladják) de nem tudom jó-e az adatkommunikációra. Erre sem adtak választ. Persze jobb lenne ha ingyenes megoldást találnék, nem állok olyan jól, hogy feleslegesen költekezzek.

A Szerver kommunkációhoz vajon megfelelő a Chilkat ActiveX dll? [link]
Bár még nem tudom ezzel hogy építhető fel a NAV kapcsolat.

Ugyan ez a dll tartalmazza az alábbi kódolásokat is.

SHA 512 [link]

BASE64 [link]

AS 128 ECB [link]

Jelentkeztem a a fórumukra is, de eddig sikertelenül, mire beírtam a kérelmem, már kifutottam a keretből. Ráadásul nem tudom, hogy kapok-e ott megfelelő segítséget.

[ Szerkesztve ]


Lex Icon
(tag)

Nyafogás helyett inkább guglizni kellene, meg kipróbálni a példákat: Első találat.
De ha ez nem válik be, szemezgethetsz.

[ Szerkesztve ]


ORCA58
(PH! addikt)

Igen sajnos azt! A kis cégek néhány gépe között nem volt szükség ilyen kommunikációra, sőt most sincs!
Sok ilyen kis cégnek csak egy egy számítógépe van, azon fut a program.
60 éves vagyok, a meló mellet nem nagyon tudok tanulásra időt szakítani, na meg már nem is megy olyan könnyen a tanulás. Hozzáteszem angol tudás nélkül, mivel amikor suliba jártam (az egyetemen is) csak oroszt és esetleg németet tanítgattak, és nem tanítottak. Pénzünk nem volt különórákra!
Hogy mi lehet a programozás azt fortran nyelven "tanították", kb 20 órában úgy, hogy az egyetem számítógépét még csak meg sem mutatták. Ma már más a helyzet!
És tényleg soha sem volt dolgom a SOAP/REST interfészekkel, és nem is hallottam róla. Sőt akiket ismerek, szintén kisebb cégek, azoknál sem ismerik, és nem is használták még.

Lex Icon
Köszi, hogy az általam beírt linkeket ajánlod nekem! Most már tényleg tudom azt, amit eddig is tudtam. :R
Ennél persze sokkal több dolgot is találta (vagy jó vagy nem) mert guglizni ha nem is hiszed, azért még tudok. Mivel ez látszott komolynak, gondoltam valaki ismeri, de hát nem. Ez van!

[ Szerkesztve ]


Lex Icon
(tag)

Az oldalon, amit linkeltünk!, konkrét példával és leírással van megoldva, amit keresel. Mit szeretnél? Írják meg helyetted a programot, amiért te kapsz fizetést?
Az iskolában én se tanultam internetes kommunikációt és sok mást se. De ez nem patkolókovács szakma, ahol évtizedes tudással el lehet lenni, hanem itt folyamatosan tanulni, képezni kell magunkat. Az angolt is ennyi idő alatt már el lehet sajátítani olyan szintre, hogy a szakszövegeket meg tudd érteni.
Az én megrendelőimet se érdekli, hogy hány éves vagyok és mit tudok vagy mit nem. Ha fizetnek, produkálni kell. Ez van.
A NAV oldalán (szerintem) normálisan le van dokumentálva, hogy hogyan történik a kommunikáció, mit kell elküldeni, mit kapunk vissza. Én is elszórakoztam vele, ráadásul csak a 3. féle módszer vált be (cUrl), a többit kukázni kellett. De mivel a feladat megoldásán kívül nincs más alternatíva, így addig csinálom, míg meg nem oldom. Mivel érdekelt is a téma, így hétvégén és este ráérő időmben csináltam meg. De meglett, annak ellenére, hogy a NAV szervere még csak az alap dolgokat tudja és nem lehet mindent tesztelni.

[ Szerkesztve ]


ORCA58
(PH! addikt)

Fizetést csak magamnak adhatok, mivel már egyedül dolgozok. A céget alapító srác egy zsíros üzlet során inkább kilépett, hogy az övé legyen az összes haszon. Így minden a nyakamba szakadt, olyan programok is, melyekhez semmi közöm nem volt, és a programnyelvet sem ismertem, és használtam. Volt elég gondom, hogy ki tudjam szolgálni az ügyfeleket. Soha senkitől nem kaptam még segítséget.
Most kértem először, és utoljára!
Sok sikert a munkátokhoz!

üzenetek