Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


emvy
(PH! nagyúr)

Gratulálok a tesztelőknek a gyárban, meg a menedzsmentnek.


hunluki
(fanatikus tag)

Biztos az ottani management is az MS féle "minek ide a tesztelő" mentalitást követte ;)


Gyuri27
(PH! félisten)

Ezzel a hozzáállással ne menjél a win 10 topikba.
Mert ott mindig elmondják, hogy soha semmi hibát nem csinál és a világ legjobb os-e és biztos te vagy a hülye.

Keveslem az 1000 eurót. Lehetett volna több is.


hcl
(PH! félisten)
Blog

Ja, meg igen, a tanulság, hogy nem hűbelebalázs módjára váltunk infrastruktúrát.

A pdf meg az, hogy abban kommunikálsz az ügyfelekkel,mert az jól jelenik meg.Cégen belül meg Office inkompatibilitás miatt ügyfelet veszíteni, az csúnya bénázás.
Ahol most dolgozom,van Linux, Win, Mac, 3 féle Office, és semmi ilyen macera. (Más gond van a céggel:D )


8th
(őstag)
Blog

Én teljes egészben.


-FreaK-
(PH! kedvence)
Blog

Milyen tesztelőknek :F

Ez egy folyamatosan használt program, amivel programokat készítenek cnc stanc gépekre. A program neten kommunikál folyamatosan a saját cégének a szervereivel. A frissítés után ez a kommunikáció szakadt meg, most azt nem tudom, hogy melyik oldal miatt volt a gond, de lehet, hogy mindkettő.

Valami olyasmi volt, hogy egy konfigurációs fájlhoz megváltozott (vagy megszűnt) a hozzáférés a frissítés után. A pontos részleteket nem ismerem, csak fél füllel hallottam.
A Német kollégák bementek dolgozni Január első napjaiban, és nem indult el a program, így rögtön felvették a kapcsolatot a progam készítő céggel, ők 1-2 napon belül meg is oldották a problémát.

Mi köze ehhez a menedzsmentnek?

Céges környezetben is az az alapértelmezett hogy mennek a frissítések, és igaz, hogy a rendszergazda nálunk sem kapcsolta ki őket, de szerintem nem is ez a probléma, hanem az, hogy ezek a frissítések gyakran hazavágnak valamit valamilyen programban/rendszerben, és van, hogy ki sem derül rögtön, de többször volt már belőle problémánk.
Nyilván a rendszergazda is bűnös a dologban, de azért ennek nem így kéne működnie szerintem.


emvy
(PH! nagyúr)

Ki az az idiota, aki eles, gyartosorokat vezerlo rendszeren automatikus frissiteseket allit be ugy, hogy azt nem teszteltek megegyezo konfiguracioval rendelkezo tesztkornyezetben?

> Céges környezetben is az az alapértelmezett hogy mennek a frissítések, és igaz, hogy a rendszergazda nálunk sem kapcsolta ki őket, de szerintem nem is ez a probléma, hanem az, hogy ezek a frissítések gyakran hazavágnak valamit valamilyen programban/rendszerben, és van, hogy ki sem derül rögtön, de többször volt már belőle problémánk.

Nem, nem ez a problema. Egy Windows (Linux, OSX, etc.) komplexitasu szoftvert nem lehet 100%-ig kitesztelni. (Kb. semmit sem lehet, ld. Church-Turing tetel.) Tehat alapveto, hogy a kritikus kornyezetbe csak ugy erkeznek valtoztatasok, ha azt mar leteszteltetek (az OS+hardver+sajat szoftver kombinaciot).

> Nyilván a rendszergazda is bűnös a dologban

Elso korben a menedzsment. Ugy rugnam ki az IT fonokot, mint * *, egy (vagy ketto) ilyen eset utan. Alapveto kockazatkezelesi / FMEA gyakorlat hianyzik. Gyartasban :W

[ Szerkesztve ]


sh4d0w
(PH! nagyúr)
Blog

Valójában a Microsoft "érdeme". Kezdték azzal, hogy kalóz XP-re megtagadták a frissítéseket, majd folytatták azzal, hogy az újraindítást kérö frissítéseknél egy szó nélkül kirántották a user alól a rendszert. Mindezek után elöjöttek a win10-zel olyan beépített telemetriával/kémkedéssel, ami messze túlmutat a diagnosztikán, mindennek tetején azzal, hogy "frissíti" a drivereket is - adott esetben régebbit rakva az újabb helyére.

Ezek után - minö meglepetés - a pokolba kívánja mindenki a win10-et...


nullpoint
(senior tag)

Nem tudom miért, de valahogy mindig így képzelem el a win10 éljenzőket, meg akik azt mondják hogy dehát ez tökéletes, ezzel nincs semmi baj :D

Nem megsértődni viccnek szánom :)


-FreaK-
(PH! kedvence)
Blog

Alapvetően igazad van, de látod, hogy még a Német gyárban és a Program készítő cégnél sem az a gyakorlat, hogy kitesztelik a minden egyes Windows frissítést, hogy vajon okoz-e valami galibát. Náluk sem, gondolhatod, hogy akkor itthon mennyire van erre erőforrás.

Mellesleg gondolom ehhez hozzájárul az is, hogy azért a W10 előtt nem volt ilyenre példa. Persze akkor még jóval több idő telt el két Windows verzió között, és anno teszteltünk is az ilyen problémák elkerülése miatt (a 2003-as Excel-t élmény volt leváltani, arra emlékszem). Tisztában vagyok vele, hogy teljesen megváltozott a W10 frissítési modellje, de a végeredmény akkor is az, hogy rengeteg céget/vállalkozást megszívat a dolog és ebben szerintem az MS-nek is felelőssége van, nem is kicsi.

"Alapveto kockazatkezelesi / FMEA gyakorlat hianyzik. Gyartasban"

Látod, a Német cégünknél is, meg nálunk is. Képzeld el mi lehet egy kis vállalkozásnál, ahol még esetleg rendszergazda sincs.
Teszteljen egy kis pár fős cég is, folyamatosan(!), mert nem tudni, hogy a következő havi Win frissítés mit fog elcseszni? Ez így szerinted normális? :F

[ Szerkesztve ]


rii
(PH! nagyúr)

osx alatt az IT nálunk már 2010-ben is fél évet várt minden frissítéssel.

pedig mi csak egy reklámügynökség voltunk, imac-ekkel .... igaz ... termeltünk ( békaevő anyavállalatot meg a testvércégünket is eltartottuk magunkon kívül ... )

[ Szerkesztve ]


Szmörre
(tag)

Még anno mennyit lehetett olvasni, hogy "telepítsd a rendszert, aztán tiltsd le a frissítést, mert az M$ úgyis csak lassítja a gépeket hogy a Win7-re váltsanak, a jó öreg XP SP2 még jó, meg mi az hogy már nem megy egy P2-esen 64 MB memóriával".
Aztán jött a "ne rakd fel 7-re a KBxxxxx frissítést, mert kiüti az aktivátort, meg amúgy is csak lassítják a gépet, meg elcseszik a hangot, nekem már X éve ki van lőve a frissítés, és jó a gépem".

A 10 valamelyik nagy frissítésénél egy csomóan írták, hogy fekete képet kaptak, és csak a kurzor volt ott. Kiderült, hogy valamilyen uxthemepatcher nevű akármivel megbuherálták a rendszert (mert szaracsempe, régenmindenjobbvolt), és a frissítéssel elcsesződött. Ki volt a hibás? A Microsoft.

Az interneten jön egy hozzá nem értő, hogy most váltott 10-re, és tanácsokat vár. Milyen válaszból lesz jó sok? "Kémkedik, feltölti a böngésződ dolgait, meg keylogger is van, itt az X, Y program és a Z script, töröld, tiltsd le, amúgy is minden szar, a 7-ben sem volt alapból ilyen", majd összevesznek azon, hogy melyik 3rd party képnézőt meg vírusirtót telepítse. Aztán támogatást már nem adnak akkor, ha ez elront valamit, emberünk pedig meg sem próbálta használni a rendszert úgy, ahogy az ki lett adva, de legalább jó szar lett.
Szerencsére ez még nem jellemző, de túl gyakori.

A Win10 már szolgáltatásként működik, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
Szerencsére eddig egyetlen programom, driverem vagy játékom sem volt, ami ne lett volna kompatibilis az új builddel. Ha mégis probléma lenne, akkor van biztonsági mentés (meg külön gomb van a helyreállító menüben a telepített frissítések törlésére).

A jelenlegi tartós licencek előfizetésessé válása meg pont akkora baromság, mint hogy a következő kiadásban már csak online fiókkal és telefonszámmal lehet belépni...


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Így van, meg azért a régi, XP-s dolgokat ne keverjük már az újakkal, meg amúgy is azokból az időkből ered a frissítések letiltása, mert a Vérpistinél kilőtte az aktivátort... A teljes és végleges letiltás mellett pedig egyszerűen nincsenek észérvek, pláne online használat mellett, akármit is akarnak egyesek bemesélni. Meg ez a random újraindítás jelenleg megint nem állja meg a helyét, mert van ám a Windows 10-ben aktív időszak, egyéni újraindítási időpont, emlékeztető stb. A telemetria témában meg érdemes módon "olyan" konktrétumokat megint nem nagyon sikerült felmutatni senkinek, csak a konteók mentek... Egyébként meg a diagnosztikai adatok megjelenítése és törlése is bekapcsolható már. A driverek automatikus frissítése pedig megint kikapcsolható, szóval az sem éppen úgy van, ahogyan itt összehordták... Na meg eleve nem is mindenkinél fogja csak úgy frissíteni a drivereket, az meg a másik.

Pokolba kívánja mindenki...ja, azért tart 700+ millió usernél, meg beelőzte már a 7-est is. :C

(#78) copass:
Az hát, desktopon messze a Windowsnak a legjobb a szoftveres támogatottsága és itt korántsem csak a játékokról van szó, az csak a jéghegy csúcsa. De nem is csak az Office-ról, mert amellett még ott van számos Windows only szoftver, amit éppen használnak az iparban, vagy egyéb fontos területen. De akár a home használatnál is előjöhet több olyan program, ami más rendszerekre nincsen meg, max. csak alternatíva van rá.

(#69) nullpoint:

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(fanatikus tag)

Üzemeltetőként csak megerősíteni tudom amit írsz, tényleg így van.


klambi
(PH! addikt)

Hát figyelj, az sem épeszű megoldás, hogy mindent fél,év múlva teszel fel, azért ha utána jársz a frissítéseknek (aki kezeli annak kötelező!) akkor látod miket foltoznak egészítenek ki, és eldöntheted, hogy hogyan kezeled. Én pl teszt csoportokat szoktam létrehozni, minden környezetből teszt emberekkel és 1-1 hónap csúsztatást betenni. Ha a kijelölt emberek teszteléskor nem jeleznek hibát az általuk használt cuccokban akkor mehet.
(akadt olyan is hogy pl intel lan driver jött frissítésben és egy általunk használt progit bizonyos gépekben kb 10%-ra lassította vissza [már öröm detektálni is, amikor félig rossz valami] a hálózati kommunikációt de csak annál az egy proginál, ms frissítéssel jött de intel cucc, ki a hibás--------->ms, na nem...)


DeFranco
(PH! nagyúr)
Blog

Ezek közül egyik érvet sem tudom elfogadni:

Kezdték azzal, hogy kalóz XP-re megtagadták a frissítéseket,

1: szívük joga, már a kalóz rendszer eleve egy kockázat
2: a szervezet is fejlődik, ennek jele hogy később elálltak ettől a gyakorlattól, tehát a példa inkább pozitív
3: semmi köze ahhoz, hogy az userek frissítéspártiak vagy frissítésellenesek-e, ezt az attitűdöt nem befolyásolja

majd folytatták azzal, hogy az újraindítást kérö frissítéseknél egy szó nélkül kirántották a user alól a rendszert

mikor? én 7 alatt soha nem tapasztaltam ilyet, 4 órás halasztásod van ismételhető periódusokban, egyszer nem indult újra kéretlenül, XP alatt nem emlékszem ilyenre, 8-8.1 nem volt nekem, 10 alatt pedig nagyon sokáig kell dafke húzni hogy újrainduljon. ez se kellene ha lenne tudatos user magatartás.

Mindezek után elöjöttek a win10-zel olyan beépített telemetriával/kémkedéssel, ami messze túlmutat a diagnosztikán

arra gondolsz ami nextnextfinishben kikapcsolható eleve a telepítéskor?

mindennek tetején azzal, hogy "frissíti" a drivereket is - adott esetben régebbit rakva az újabb helyére.

ezt el tudom annyiban fogadni hogy zavaró, annyiban nem hogy feltétlenül indokolatlan. az ms a saját rendszerében gondolkodik, és ő csinál magának egy poolt a minősített és nyilvántartása szerint aktuális driverekről amit neked (nem neked, az usereknek) karban-rendben tart. nem működik jól, és kikapcsolhatónak kellene lennie.

Ezek után - minö meglepetés - a pokolba kívánja mindenki a win10-et...

ezt max a linux kedvelő közösség szeretné, nincs a pokolba kívánva a win10, a szubjektumot ne keverjük az objektummal, jellemzően (és szándékosan nem írok többséget mert nem szeretném alátámasztani annyi időm nincs) elégedettem használják az userek.

magát a rendszert nem védem, nekem használat szempontból egykutya, kényszerűségből váltottam rá egyelőre nem érzem előnyét és hátrányát sem, és azért használom a wint, mert a linuxszal nem boldogulok, azok miatt a dolgok miatt amit az olvtársak itt már leírtak előttem. szenvedhetnék vele de nem szeretnék én vettem egy gépet és használnám olyan feladatokra amiket én találok ki magamnak, nem pedig arra amit a rendszer talál ki nekem.


klambi
(PH! addikt)

Én is üzemeltettem üzemeltetek. Multinál sincs más alternatíva és azért egy viszonylag nagyobb cégnél sem tudsz megoldani mást. Ja és azért nekem MS supporttal sem volt gondom soha. Ha van szerződésed és gondod van még mérnök is jön spec hibát segíteni javítani.
Nagy környezetben egyeduralkodó és amúgy meg jó is!


copass
(PH! kedvence)
Blog

"játékon kívül másra nem jó"
ez nettó baromság...amióta kijött dolgozom rajta napi 10-14 órákat (cad, blender, lightroom,stb.), ha alszom akkor meg renderel. de nagyon sok építész/gépész/látványtervezős cégnél is win10 van ezer éve.
voltak kezdeti marhaságai, de egy tweakerrel szépen be lehet állítgatni. ugyanúgy mint a korábbi wineknél.


emvy
(PH! nagyúr)

> mert nem tudni, hogy a következő havi Win frissítés mit fog elcseszni? Ez így szerinted normális?

Abszolut normalis, hogy nem lehet 100%-osan megbizni abban, hogy egy szallito, akinek fogalma sincs a te szoftvereidrol, garantalni tudja, hogy minden menni fog, mindig. Ezt leellenorizni a ti feladatotok.

Ez mindenhol igy van. Most olvastam egy tok jo analizist arrol, hogy a Tripadvisornal a PostgreSQL adatbazis-replikak korrumpalodtak mert kicsit mas glibc verzio (!) volt a slave gepen.


brickm
(őstag)

Csak pro licenszeim vannak és magától frissít az összes, ha akarom, ha nem. Pont ez az egyik ok, amiért elfelejtem a windowst

üzenetek