Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Ja, és persze az egyre diktatórikusabbá váló kínai állammal szorosan összefonódott cég természetesn ártatlan, mi?


beyruth82
(őstag)

Itt legfőképp az usa és az eu néhány távközlési gazdasági csoportjának lobbijáról van szó és bizony a huawei fő bűne a rekord gyorsaságú méret,bevétel és eladási adat növekedés.


joey04
(Jómunkásember)

vissza kéne szorítani valahogy a huaweit és társait, de nem sok esélyt látok rá igazából...


beyruth82
(őstag)

"egyre diktatórikusabbá váló kínai állammal szorosan összefonódott cég természetesn ártatlan"
Kína egyre szabadabbá válik gazdaságilag és állampolgári jogat tekintve is.Te teljesen el vagy tájolva.Mao Ce Tung idejében még ennek a kijelentésnek lett volna helye de ma mikor milliárdos vállalkozok és magántulajdonú világcégek vannak kínában .a kínai középosztály pedig a világon egyedülálló mértékben gyarapodik és szélesedik valamint a kínaiak szabadon mehetnek az országban ki és be (lásd világot ellepő kínai turisták) akkor ez nagyon nagy fokú tudatlanságra utal.Szerintem te kevered Törökországgal vagy Oroszországgal.

[ Szerkesztve ]


bitblueduck
(senior tag)
Blog

Nem olyan rég törölte el a saját időkorlátait az ottani vezető.


Tapsi
(őstag)

Hát persze: [link]


pnauser
(őstag)

Omg...


Maegoss
(tag)

A kínai telekommunikációs cégek (Huawei, ZTE) a kínai állam jelentős támogatásával (pénzügyi támogatás, állami segítséggel megvalósult szerződések, stb) tettek szert versenyelőnyre, szóval épp itt az ideje, hogy "élvezzék" ennek a hátrányait is. Az viszont biztos, hogy a fentebb említett cégek kvázi állami irányítás alatt vannak, mégha szervezetileg magáncégek is. Kínában az összes nagyobb cégnél (pláne a kulcsfontosságú ágazatokban) igen jelentős az állami befolyás.

Egyébként én személy szerint egyetértek a korlátozásokkal, ha én lennék vezető pozícióban én sem vennék olyan cégtől nemzetbiztonsági szempontból kritikus infrastruktúrához eszközöket, amelyikben egy másik ország vezetése nagy befolyással rendelkezik.

Lassan már nem is az a kérdés, hogy megfigyelnek-e, hanem hogy kik: az amerikaiak vagy a kínaiak? :P


qqzs
(őstag)

Biztos minap az par milliardos azert ment le kutyaba alambacsinak mert annyira fuggetlenek, de mint lathato rajtad mukodik a kinai propaganda meg itt is :)


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Napersze. Látom a kolléga már linkelte az össz-társadalmi pontrendszert, nem vagyok biztos benne, hogy szeretnél pl ujgurnak születni mostanában...


beyruth82
(őstag)

A digitális megfigyelés az usá-ban vagy a fejlett nyugati liberális demokráciákban ugyan ilyen mértékű vagy még nagyobb.Ezen kár vitázni,ez tény.A kultúrális forradalom kínája és a mai össze sem hasonlítható semmilyen téren.Az kő kemény diktatúra volt ez meg amolyan gulyás kommunizmus csak még több mozgástérrel.Sőt a magántulajdon és tőkefelhalmozás is teljesen általanos lett tehát inkább az egykori jobboldali diktatúrákra hasonlít(salazar portugaliaja vagy franco spanyolországa).Azt leszámítva hogy egyetlen párt van hatalmon akiket nem lehet leváltani a kínaiak teljesen szabadon élhetnek és utazhatnak ki be az országban.Nincsenek korlátok.Sem a mozgásban sem a vagyonfelhalmozásban.

[ Szerkesztve ]


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Te melyik Kínát nézed? :DDD


Maegoss
(tag)

"Azt leszámítva hogy egyetlen párt van hatalmon akiket nem lehet leváltani a kínaiak teljesen szabadon élhetnek és utazhatnak ki be az országban.Nincsenek korlátok.Sem a mozgásban sem a vagyonfelhalmozásban."

Ja, ezért menekülnek a gazdag kínaiak Kínából :)

Meg ezért fektetnek be kínaiak külföldön annyit...

[ Szerkesztve ]


beyruth82
(őstag)

Hát nem az 1968-as amelyiket te ;)


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

(csak úgy tájékoztatásként közölném, hogy a kolléga élt kint, és nem a habonymédiából szedi a lózungokat...)


Tapsi
(őstag)

Értem, tehát például az USA-ban ha a családtagod "rendszerellenes", akkor te nem tanulhatsz tovább, ugye? Nem mintha Nyugaton értelmezhető lenne a rendszerellenes kifejezés.

Nincsenek korlátok.Sem a mozgásban sem a vagyonfelhalmozásban.

Már hogy ne lenne? Az a szó, hogy városi útlevél mond neked valamit? Illetve az, hogy lebegő népesség?


beyruth82
(őstag)

Nem menekülnek sehová:
[link]


qqzs
(őstag)

Megkerdezhetem hany eves vagy es honnan vannak ilyen pontos es melyrehato ismereteid Kinarol?


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Az, hogy egyre lazább és szabadabb ország lett amúgy igaz volt, amíg Micimackó hatalomra nem került, azóta ismét keménykedések vannak. Jó, nincs értelmiség vidékre költöztetése kényszermunkavégzés céljából, de kb olyan politikai söprögetést csinált a fazon, mint Erdogan, csak nem olyan látványos eszközökkel. Illetve ennek a tisztogatásnak kiterjesztése a társadalmi kreditrendszer és megfigyelés.


bLaCkDoGoNe
(PH! kedvence)

Nem tudom, hogy mit szívtál, de én is kérek belőle.


cami][us
(senior tag)
Blog

Kína egyre szabadabbá válik gazdaságilag és állampolgári jogat tekintve is

Remélem fizetnek ezért.
[link]


atike
(PH! nagyúr)

Arról a Kínáról beszélünk ahol lassan befejezik a mindenkit megfigyelő rendszert és ahol pontozni fogják az embereket (társadalmi krerditrendszer)? :F :F :F Komoly állampolgári jogaik lehetnek, való igaz... :)

[link]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Azt leszámítva hogy egyetlen párt van hatalmon akiket nem lehet leváltani a kínaiak teljesen szabadon élhetnek": te le tudtad írni ezt a mondatot?
másrészt az emlegetett kreditrendszer: attól, hogy nyugaton is megfigyelnek, a kínai megfigyelés még nem lett se normális, se demokratikus. egyébként meg kérdezz már meg egy tajvanit a szabad kínáról...

a poszthoz: olyan kis álnaiv ez a szöveg, hogy nincs bizonyíték a kínaiak kémkedésére... ahha, millió kínai terméken látszik, hogy az utolsó szögig minden tervét lopták. erre azokban a szektorokban, ahol a titoktartás nem annyira fontos, millió bizonyíték is van, más szektorokban meg érthető okokból hallgatnak.


dajkopali
(HÁZIGAZDA)
Blog

mi is írtunk arról, hogy a kínai modell páratlan: ekkora állami befektetéssel ekkora megfigyelőrendszer még sosem jött létre a világon, amit ott építenek (még messze nincs kész, de már most is félelmetes)
teljesnek szánják a lefedettséget: akár törvénytelenül is begyűjtik a biometrikus adatokat a polgárokról, irdatlan mennyiségű térfigyelő kamerát helyeznek ki, melyeket központi rendszerbe ágyaznak be, óriási energiákkal fejlesztik az arc-, hang- stb. felismerő rendszereket, bedobják a legújabb AI-eredményeket, maguk is fejlesztenek, szoftveres szinten ez a fő célpont, ésatöbbi.
Orwell víziója ott valósul meg, méghozzá sokkal mélyebben, mint a szerző az 1940-es években gondolta.


ZSAPI
(újonc)

Nem tudom ezt láttátok e :)

[link]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Igen, és ezt a kínai kütyükkel - leginkább telefonokkal - igyekezni fognak az egész világra kiterjeszteni. Ha otthon nem tartják be a saját törvényeiket, semmi garancia nincs arra, hogy külföldön tisztelnék a szabályokat (nem teszik, lásd a tényt, hogy a komplett iparuk lopásra/szabadalomsértésekre alapul).

Gyakorlatilag legfőbb ideje lenne az egész országot teljes gazdasági blokád alá venni, és visszafizettetni vele mindazt, amit az elmúlt 40évben ellopott. És persze az ehhez asszisztáló nyugati multikat is elő kéne venni, akik 5$ extra profitért cserébe 100$ kárt okoztak a származási országaiknak.

[ Szerkesztve ]


Plazmacucci
(PH! nagyúr)
Blog

:Y


qqzs
(őstag)

Mar nem emlekszem melyik automarka volt talan a mercedesz vagy wolkswagen hogy felepitettek egy komplett gyarat majd elindult a termeles miutan a kinaiak felepitettek egy masik ugyanolyan gyarat es egy az egyben elkezdtek ugyanazokat modeleket gyartani mint az eredeti de szogre megegyezve csak xingjung neven. Mikor kerdeztek hogy na demegis hogy akkor meg mondtak hogy vagy mesz es marad a masik gyarad is vagy kuss..es kuss lett belole.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Nekem is rémlik a történet. És persze a merci volt olyan hülye, hogy erre nem számított...

A nyugati arrafelé haszonállat, az állam egy az egyben érdekelt a technológia ellopásában (pontosabban a cégein keresztül ő maga lop), ergo hóttziher hogy nem fogja az odamerészkedő nyugati szellemi tulajdonát megvédeni.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

és ezt te hajlandó lennél megfizetni?
vagy megint csak okoskodsz anélkül, hogy végiggondolnád, mi történne?

hint: kifizetnél 3x annyit azokért a termékekért, amiket most kínában gyártanak?

[ Szerkesztve ]


aprokaroka87
(PH! kedvence)
Blog

Senki nem mondja és mondta akkor sem hogy bármelyik cégnek hogy vigye ki a termelést kinába nyugatról.

Ők megtették, az esetleges kockázatokat meg nem túl jól felmérve.

Csak ugye az olcsó munkaerő miatt tették ezt meg.


egyedülülő
(senior tag)

Az átlag nyugati polgár szempontjából mitől is hátrányosabb az a fajta kémkedés amit a Huawei folytat, szemben azzal amit kb az összes nyugati ország meg cég, élükön a amerikával? Szerintem nincs sok különbség. A helyi erők sem tisztelik a jogaikat a legkevésbé sem.


bambano
(Jómunkásember)
Blog

nem menti a huawei-t, hogy mások is kémkednek.


Aweriot
(PH! kedvence)
Blog

Van bajuk az biztos.


pnauser
(őstag)

De van különbség. Óriási.
Élj az USA-ban egy kicsit, majd utána Kínában.


Top cat
(senior tag)

Biztos ő Hszi Csin-ping :DDD


svgyula
(őstag)

A kedves lengyel "elvtársak" szépen belekanyarították a nyelvüket a trampli seggébe! Pedig "elméletileg"(?) uniós tagok vagy mi? Azért ha ezt uniós tagállamok minden megjegyzés nélkül végignézik akkor no komment!
Először talán bizonyítékot kellet volna felmutatni, nem pedig vádaskodni! Amúgy a lengyel "elvtársak" biztosan hatalmas titkokkal rendelkeznek! Mert mindenki tudja, hogy nagyhatalom, de miben is? Kína minden szinten messze a lengyel technika felett áll és szerintem nem szorul rá a lengyel titkokra! Ez kb olyan mintha Timbuktu törzseitől akarnának világmegváltó dolgokat megtudni.........


Bluesummers
(senior tag)

+100


bambano
(Jómunkásember)
Blog

ostobácska hozzászólónk kedvéért jelzem, hogy nem csak akkor van értelme kémkedni, amikor technológiai titkokat lehet ellopni, hanem akkor is, amikor gazdaságit.

például nagyon nem mindegy, hogy az 5g hálózat kiépítésére szolgáló tender tartalmát ki tudja meg először, illetve meddig marad titokban a többi ajánlattevő vállalási ára és feltételei.

egyébként pedig javaslom, számold meg, hány mondatod végén van pont, kérdőjel és felkiáltójel. ha több felkiáltójel van, mint pont, inkább töröld.


Bluesummers
(senior tag)

Miért "elvtársak"? Nem kommunizmus van Lengyelországban, Magyarországon viszont ... Éltél itt, vagy csak tetszik a kommunizmus?

Bambano: Számból vetted ki a szót.

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(PH! nagyúr)

Az azert okozhat gondot, hogy egy bizonyitek eseten mar rajonnek, hogy melyik backdoort kell ujra cserelni.

[ Szerkesztve ]


BlackPriest
(őstag)
Blog

mekkora gcik a kínaiak, hogy a telefon kémkedik és lassítja az amcsi tulajdonú appok kémkedését, amit az eu jópénzért megvesz tőlük :D


Reggie0
(PH! nagyúr)

Sot az autoradio tolvaj is mekkora gci, mert amig dolgozik nem hagyja, hogy ellopjak az egesz kocsit.


Ringman
(PH! kedvence)
Blog

Ez kb olyan mintha Timbuktu törzseitől akarnának világmegváltó dolgokat megtudni

fyi:
China “gifted” the African Union a headquarters building and then allegedly bugged it for state secrets


qqzs
(őstag)

A mercis kepet miert kellett torolni?


svgyula
(őstag)

Hát én nem hiszem azt, hogy ez jó példa! Mert itthon sem kezelik ezt "államtitokként" Nem egy szolgáltató van és nem egy hálózat lesz kiépítve. Amúgy meg a lengyel termékek nagy része ha nem mindegyik, kínai alapokra épül egy példa a tablet/telefon "Overmax" ami egy gyenge noname kínai tablet/telefon átcímkézve. Nekik sincs saját technológiájuk csak a nyugat europai nagy cégeknek dolgoznak- Egyedül a hajógyártás van még meg és a mezőgazdaság. Az pedig nem nagy titok, hogy ha a helyi adottságok engedték volna akkor nem az EU-hoz hanem az USA-hoz csatlakozik.
De ez semmi másról nem szól mint a politika rejtelmeiről. Kifele dobnak egy gumicsontot amin jól elcsámcsog a jónép amíg nagyobb események aktualitásukat vesztik.
Most komolyan elhiszi valaki, hogy egy kínai odamegy egy kínai céggel és államtitkokat fog lopni? Nincs erre
kiképzett emberük a kínaiaknak aki nem sárga és nem kínai állampolgár valamint nem olyan cégnél alkalmazott
mint pl a Huawei Lengyelországban. Ugyan már, vicc az egész sztori.............. :N


Vigilante
(őstag)

Gyorsan kapcsolnak ezek az országok. Én már vagy 5 éve erről beszéltem haverral erről, hogy nálunk pl a Telenor (ZTE), Vodafone (Huawei) hálózatait úgy hallgatják le a Kínaiak, ahogy kell. :DDD Jó, hogy ez nekem, mint közembernek (Mérnök-Informatikus) előbb feltűnik, mint ezeknek az államoknak. :DDD (Mielőtt jön a hülye válasz: Igen, ha igazán feltűnt volna nekik, már léptek volna a mostanihoz hasonlóan.) De szerintem most is inkább azért léptek (pl a jenkik), mint anno a VW dízelbotrányánál, baszta a csőrüket, hogy valakik jobb minőséget tesznek le az asztalra. És lehet itt hápogni, a huawei, mint pl mobilgyártó épp tönkreveri a piacot, míg az a rakás szar iPhone-nál már momentán vissza kellett venni a termelésből, mert annyira nem fogy a vackuk. ;] (forrás: [link])

bambano: Jókat mondasz, csak azért leostobázni a másik fórumtársat és mással is ilyen lekezelően beszélni rólad állít ki szegénységi bizonyítványt. Csak egy észrevétel. ;)

svgyula: Azt meg vegyük hozzá a történethez, hogy a lengyeleg a meleg sz@rig benyalnak már jó pár éve a jenkiknek. (Pala gáz és a többi finomság, ahogy teszik ezt a románok is előszeretettel.)

[ Szerkesztve ]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Képzeld találkoztam pár spéci területen gépekkel, amik az utolsó csavarig USA-ban vagy EU-ban készültek és a kb 60%-ukba kerülő "minőségi" kínai darabokkal:
A "minőségi kínai" annak ellenére, hogy már az x+1-edik iteráció volt, egy komplett nagyszervizeléssel kellett indítani a beüzemelést, kenőzsírcsere, fémforgácsok kitakarítása, horribile dictu egyes finommechanikai elemek komplett cseréje deformálódó műanyagszarról fémre. Így már hozta nagyjából a nyugati termék szórását.

Ami nem a kezedben széthullós biliműanyag javíthatatlan szar, az nem fog harmadába kerülni Kínából sem, hanem mondjuk a fejlett világban gyártott termék ~50-60%-ába.

[ Szerkesztve ]

üzenetek