Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


schawo
(Jómunkásember)
Blog

És a Fujitsnak milyen tapasztalatai vannak a blokklánc alapú megoldások üzleti elemzésében? Szóval: Miért pont a Fujitsu? Mert ha a technológia elemzését vállalnák, akkor oké, de üzleti tanácsadásra inkább gazdasági területen szerzett tapasztalattal rendelkező cégek jutnának eszembe.


vásárlow
(tag)

"Szóval: Miért pont a Fujitsu?"

Blog = fizetett hirdetés.
Nincs véka alá rejtve a dolog, és a tartalom is bővül.

[ Szerkesztve ]


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Én közvetve a Fujitsutól kérdezem. A cikknek, vagy legalább a marketinganyaguknak reflektálni kéne a "Miért pont a Fujitsu" kérdésre.


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Arra tippelek, hogy a fusi képes neked szimulálni, modellezni az igényeidhez igazított blokklánc rendszert, amivel lehet játszani, mennyi gép kell hozzá, milyen biztonságot ad, egyáltalán mit ad stb. Egy pénzügyi tanácsadó például a hardver kiépítés és üzemeltetés oldalhoz nem ért.

Amit viszont nem értek az egész blokklánccal: ez mégis hogy lesz jobb banki rendszereknél, vagy attól teljesen különböző más rendszereknél? Majd hatszáz gép fogja nekem számolni, hogy a biztosítási szerződésem érvényes-e? A kriptopénzeknél alkalmazott blokklánc esetében a validálást értem, mint egyfajta ellenjegyzést, de egy bank, vagy biztosító hogy oldja meg? Mancika titkárnő és Prisoka ügyfelekkel foglalkozó ügyintéző gépein fut a blokklánc validáló rész?


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Nem ez a lényeg. Az optimális megoldás (és cél), hogy egy bank egy (néhány) központban futtatja a könyvet. A lényeges, hogy a bankok egy közös rendszert (könyvet) üzemeltetve gyakorlatilag egymást védik. Az egyik beleír a könyvbe, akkor mindenhol látszik a változás, gyakorlatilag feltörhetetlenné téve a rendszert. Ennek egyben hozadéka, hogy a mostani elszámolási rendszereket (sepa, giro), és hálózati szolgáltatókat (swift, fedwire) kiváltja egy gyorsabb, olcsóbb megoldással. Hiszen csak bele kell írni, hogy átküldtem a pénzt. Többiek ellenőrzik és jóváhagyják.

Szóval, ahogy írtam, az rendben van, hogy a Fujitsu technológiai tanácsadást biztosít. De a cikk üzleti tanácsadást ígér, ami viszont továbbra is homály, hogy miért a Fujitsutól kéne igénybevenni.

[ Szerkesztve ]


turbulencia8
(PH! addikt)

Szamomra nem vilagos ez a biztonsag. A leggyengebb lancszem nem tamadhato? Vagy eszmeletlen mennyisegu a redundans szamitas?


otapi
(kvázi-tag)

Nem erről szól a Ripple - vagyis hogy nagy bankok támogatják a fejlesztését és egymás közti elszámolásra tervezik?


schawo
(Jómunkásember)
Blog

De a Ripple (nem a Ripple Coin - RPC, annak ehhez semmi köze) is egy megosztott könyv.


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Nem támadható, pont ez a lényege. Csak akkor lenne támadható, ha minden (illetve a legtöbb) végpontot egyszerre támadnának. Tehát ha egy csomó bankot egy időben törnek fel, és teljesen egyforma módosítást tudnak mindenhol végrehajtani. Hiszen az megosztott könyv lényege éppen az, hogy egymással szinkronizálnak, és rögtön világít, ha egy végpontot megtámadnak. És mivel mindenkinél megvan a helyes változat, könnyen javítható, és non-stop naprakész.

Ezért nem törhető Bitcoin és társai sem.

[ Szerkesztve ]


xTc
(fanatikus tag)

Kicsit belém bújt a kisördög, miért kell erőltetni a szakkifejezések csak azért is magyarra fordítását? blokklánc vs blockchain.

Aki érdeklődik a terület iránt ismeri a szakzsargont, aki pedig nem, annak szerintem előnyösebb lenne, ha az angol kifejezéseket ismerné meg.


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Mert magyar nyelven beszélünk.


xTc
(fanatikus tag)

Ezzel egyetértek, magyarul beszélünk. Azt sajnos nem tudom, hogy egy orvosi könyvben is, minden szakmai kifejezés át van-e fordítva magyarra. Gyanítom, hogy nem, hiszen akkor az orvosi latinra nem lenne szükség.

Ha az orvosi példám helyes, akkor szerintem nem ördögtől való, hogy a szakkifejezéseket eredeti nyelven használjuk.

Informatikában talán hatványozottan igaz lehet, hiszen mire egy könyvet magyarra fordítanak sokszor már aktualitását veszíti.


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Azt sajnos nem tudom, hogy egy orvosi könyvben is, minden szakmai kifejezés át van-e fordítva magyarra.

szakmai könyv vs tájékoztató weboldal

webbeteg.hu is minden magyarul van. ;)


xTc
(fanatikus tag)

Meggyőztél, csak kicsit bántotta a szemem a blokklánc kifejezés. :)

[ Szerkesztve ]


otapi
(kvázi-tag)

Ha nem fordítanánk, ne adj isten kitalálnánk magyar megfelelőt az új kifejezéseknek, akkor előbb-utóbb kihalna a magyar nyelv. Az orvosok szóhasználatai más tészta, tapasztalatom szerint sokszor teljesen feleslegesen használnak latin szavakat a magyar megfelelő helyett. Annak amúgy sincs sok értelme hogy az amúgy magyar szövegbe ágyaznak be sűrűn latin szavakat. Olyan egyszerű és egyértelmű szavakat is cserélnek, mint pl. a láz. Hamár az nem szempont hogy a betegek is megértsék amit írnak, akkor már írnának teljesen latinul, úgy legalább a nem magyarul tudó orvos is megértené amit írnak. Talán csak megszokásból, de attól tartok inkább a miszticizmus miatt csinálják más értelmét nem nagyon látom. Legalábbis az egy dolog ha a közvetlen kollégájukkal szakzsargont használnak, de a zárójelentéseket, szakvéleményeket stb. a betegeknek is csinálják.


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

A mérnöki pályának melyik nyelv legyen akkor a magyarországi használt szaknyelve? Az angol, vagy a német? Netán a francia? Vagy azért, mert de facto világnyelv lett az angol, dobjunk el minden mást és csak angolul beszéljünk?


turbulencia8
(PH! addikt)

Tehat egy ilyen rendszer ugy tamadhato, ha a "kozos" input adat lesz manipulalva? Ez mitol nagyobb biztonsag? Csak a tamadas modjan kell valtoztatni - total laikuskent ertelmezve az eddigieket. A Bitcoin esten tobb ezer gep vegzi ugyanazt a szamitast? Tudtommal ott is voltak mar lopasok.


schawo
(Jómunkásember)
Blog

egy ilyen rendszer ugy tamadhato, ha a "kozos" input adat lesz manipulalva?
Nem, mert a többiek nyilvános kulcsokkal ellenőrzik a privát kulccsal aláírt tranzakciót. És optimális esetben nem egy kulccsal, hanem jópár függetlennel.

Tudtommal ott is voltak mar lopasok.
Nem volt soha, és elméletileg sem lehet. Ha arra gondolsz hogy a végpont felett teljesen átveszik az irányítást, és megszerzik az összes kulcsot, és mindent tökéletesen végrehajtanak, akkor persze, az ellen nem véd. Az atomtámadás ellen nem véd semmi. De egy atomtámadást nem szoktak bűnözők végrehatjani. Ez olyan feladat volna, ami nem emberi léptékű.

[ Szerkesztve ]


Qkackca
(fanatikus tag)

Szerintem azért pont a Fujitsu (F), mert összeáll az adott céggel. A F adja a technikát, a cég meg a kívánt célt, aztán F probálja ezt a technikailag összefésülni a blokklánc technológiával, az eredményt meg értékeli a cég, jó az neki vagy se, közben meg F megtudja mit érdemes fejleszteni, mire lehet valós igény. Nem költ el sok pénzt egy nem igazán alkalmazott irányra.

Amúgy meg azért a Fuji, mert olyan érzésem van velük kapcsolatban, hogy profitorientált cég ellenére valahogy próbál olyasmiket fejleszteni ami hozzájárul a közösség, emberiség előbbre jutásához. Inkább az igényt próbálják kielégíteni, nem igényt teremteni, hogy megtömjék a zsebüket.


xTc
(fanatikus tag)

Abban egyet ertunk ugye, hogy az informatikai nyelve az angol es minden mas nyelv csak erolkodes? :)


Reggie0
(PH! nagyúr)

Az elso pilotaknak milyen tapasztalatuk volt a repulesben? Egyszer mindent el kell kezdeni.
Mellesleg, egy vallalatnak nem igazan van tapasztalata, a dolgozoknak van. Az emberek pedig mozognak.

[ Szerkesztve ]


benczeb
(fanatikus tag)

Japánok. Más kultúra. Nem Amerika $$$.


arnyekxxx
(PH! addikt)

Akkor legyünk következetesek és legyen igazimagyarul pl lánctömb vagy egybelánc a németes blokk használata helyett


schawo
(Jómunkásember)
Blog

A blokk egy magyar szó, de a chain távolról sem. Nem ősmagyarul kell beszélni ;)


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Jó, de bankon túl mi értelme van blokkláncot használni? Ugyanis egyelőre te is csak banki példát tudtál hozni. Egy biztosító esetében miért jó egy ilyen rendszer? Esetleg egy logisztikai vállalatnál?


xTc
(fanatikus tag)

A disztributáltság, és a korrumpálhatatlanság a két nagy előnye az enterprise blockchain-nek.


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Bocs, ezt nem fogom részeltezni, amikor ilyen projektet tervezünk indítani. :B A technológia adott, a lényeg, hogy megtaláld, hogyan hasznosítható.

[ Szerkesztve ]


turbulencia8
(PH! addikt)

Schawo #18
Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

üzenetek