üzenetek

hozzászólások


joghurt
(PH! addikt)
Blog

Hajrá, hajrá!

Egy kicsit jobban lehetne hangsúlyozni a térképi adatbázis jelleget a jogi baromkodásokon kívül. (A gyakorlatban a Google nem pammpog a weblapokra beágyazott, sőt: a licenc által kifejezetten tiltott járműkövetési felhasználás miatt sem.)
A nép egyszerű fia számára az a térkép, amit a Google Maps-on lát. Az OSM ennél sokkal többet tartalmaz. Kevesekben áll össze, hogy pl. a turistautak.openstreetmap.hu/ tök ugyanannak az adatbázisnak egy speciális renderelése, mint a közúti térképes. Vagy hogy a "nagy" térképszolgáltatóknál esélyed sincs szakági térképezésre, pedig sokakat érdekelnek a repterek és azok speciális részei, vagy a sínek, esetleg a távvezetékek és -oszlopok (pl. mert traktorral ki kell kerülni) stb. Vagy példának ott a tűzcsapos térkép, ugyanabból az OSM adatbázisból. (Szándékosan nem a másikat linkelem, mert az baromságokat mutat.)

További ötlet: A nagyobb online újságokat (pl. Index, HVG, 24.hu, 444.hu) meg kellene keresni, hogy a reflexből benyomott Google Maps helyett inkább OSM-et ágyazzanak a cikkekbe. Az Indexen szoktak lenni tematikus illusztrációk (pl. választási térkép), amit az OSM-ből szintén helyből meg lehet oldani.


cinemazealot
(PH! addikt)
Blog

Ahogy Te is mondod, az OpenStreetMap főként egy adatbázis. Az adat, ami ingyen hozzáférhető, maga a böngészhető térkép-szolgáltatás nem. Az tehát nem működik olyan egyszerűen, hogy "szóljunk az online tartalom szolgáltatóknak, hogy Google Maps helyett ágyazzanak be OSM térképet", hacsak nem statikus képként megörökített, de saját szerverről letölthető médiaként adják azt közre.

Ha viszont az interaktív változatot ágyazzák be, az kőkeményen ellenkezik az API felhasználási feltételekkel. Innen idézek:

OpenStreetMap data is free for everyone to use. Our tile servers are not.

Ha tehát saját interaktív OSM-alapú térképet szeretnél (akár önálló szolgáltatásként, akár beágyazva a weboldaladra), ahhoz vagy létre kell hoznod egy saját csempe szervert, vagy vásárolnod kell egy ilyen szolgáltatást.

Egyébként úgy tudom, hogy a Google Maps sincs ingyen (legalábbis egy ideje), legfeljebb egy adott forgalom mértékéig. Hivatalosan saját API kulccsal kell az Általad alkalmazott térképet használnod, aminek forgalmát méri a Google, majd havonként számláz. Ha a forgalom egy adott szint alatti, a számla összege 0 USD.

Természetesen létezik még mód arra, hogy API kulcs nélkül ágyazz be GM térképet az oldaladra, de szerintem azt idővel ki fogja vezetni a Google.

[ Szerkesztve ]


moleculez
(PH! addikt)
Blog

Az apróbetűs rész pontos, nemrég használtam.

[ Szerkesztve ]


joghurt
(PH! addikt)
Blog

Tudom, nekünk is küldik havonta a 0-s számlát.

[ Szerkesztve ]


KAMI911
(fanatikus tag)

Azért ez a kőkemény dolog nem igaz, de nyilván annak rossz az optikája, hogy egy kereskedelmi tevékenységhez a Közösség által üzemeltetett szervereket használnád ingyen és bérmentve:

Heavy use (e.g. distributing an app that uses tiles from openstreetmap.org) is forbidden without prior permission from the System Administrators. See below for alternatives.

Egyébként meg tile szervert építeni is lehet, nem olyan nagy ördöngösség, sőt a Docker fájlok korában kifejezetten egyszerű. És akkor lesz egy saját térkép tile szervered, és nem köt többet sem az Google, sem a OSM.

Az OSM adatok meg folyamatosan bővülnek, így mindenki jól jár. A térkép egyre pontosabb lesz, és egyre többféle objektum lesz az adatbázisban, egyre változatosabb felhasználási lehetőségeket biztosítva.


KAMI911
(fanatikus tag)

Amúgy ki jön ma este?

üzenetek