üzenetek

hozzászólások


1shot1kill
(újonc)

Nem bánom, felőlem mehetnek ezresével is, de a marhák arra nem gondolnak hogy ezekből is idővel ipari hulladék lesz ha befejezik a működésüket, aztán gyarapítják a Föld körül keringő űrszemetet. Aztán majd csodálkoznak ha az újabb műholdak a szeméttől mennek tönkre.

[ Szerkesztve ]


-Skylake-
(őstag)

Felre allna a szad, ha elo kene kapnod a zsebedbol a terkepet mikor el vagy tevedve. Szerintem.


floatr
(PH! kedvence)
Blog

Ok, de ez a probléma

vagy rövidebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kessler-szindróma

[ Szerkesztve ]


tom5598
(fanatikus tag)

dehogy is, ez nem probléma... Ez lesz az új védőréteg a káros sugárzások ellen, ha már az ózon réteg vékonyodik a szemétréteg vastagodni fog. :DDD ;]


floatr
(PH! kedvence)
Blog

Azaz... :)


Yutani
(PH! nagyúr)
Blog

Egy bizonyos magasságig visszatérnek a légkörbe és elégnek, nemde?


floatr
(PH! kedvence)
Blog

Ha letérnek a pályájukról, akkor lehet. De többségük oda van rakva rendesen, és a manus szerint az a gond, hogy egy adott telítettség után egy láncreakció indulhat be. Ütközik kettő, szétszóródnak a darabok, azok másokkal ütköznek, és egyre több ütközés lesz, míg végül telítődik hulladékkal az égbolt olyan mértékben, hogy bármiben kárt tud okozni, amit fellőnének.


pusszycat
(PH! kedvence)

Nem probléma majd felküldünk egy űrszemétszedőt... :)


floatr
(PH! kedvence)
Blog

Közmunkásokat :)


Derrewyn
(senior tag)

Pár évtized, és a fehér "furgonok" már az űrben gyűjtik a fémet. :D


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Még rég ritkán vagyunk odafenn. Van sok, de hely annál nagyon sokkal több. Párszáz év. Feltéve, hogy még párszáz év múlva is "divat" lesz műholdakat lövöldözni, nem lesz valami jobb megoldás.

[ Szerkesztve ]


floatr
(PH! kedvence)
Blog

Már most gondban vannak a zűrállomások biztosításával...


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

A gravitáció és a súrlódás megteszi a magáét.


Pioneer
(tag)

"A gravitáció és a súrlódás megteszi a magáét." :C

Mert az űrben olyan sok a gravitáció ugye?! :W Ülj le fiam egyes!


schawo
(Jómunkásember)
Blog

Mert az űrben olyan sok a gravitáció ugye?! :W Ülj le fiam egyes!

Szerintem inkább menj vissza az iskolapadba, mielőtt ekkora zöldésgeket írsz. Az külön gyönyörű, mikor valaki fellengzősen próbál oktatni, és hangosan kiabálja a hülyeséget. A zűrben is éppolyan a gravitáció, mint a neműrben. A gravitációnak hótt mindegy, hogy minek hívod, űrnek, vagy bármi másnak. Amire te gondolsz, hogy az ember súlytalanságot érzékel, mert pályán pont annyit zuhan a gravitáció miatt az égitest (jelen esetben a Főd) felé, mint amennyit halad előre.

[ Szerkesztve ]


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Fizika, általános iskolai tananyag átismétlése számodra nem javallott, egyenesen kötelező! Akkor talán nem leszel hülye a témához.


dajkopali
(HÁZIGAZDA)
Blog

Cifu majd megmondja, de én úgy emlékszem, hogy már évtizedekkel ezelőtt indítottak kutatásokat, hogy milyen technológiával lehetne az űrszemetet begyűjteni vagy megsemmisíteni


Youri
(PH! kedvence)

Hat most ettol komolyan megfajdult a fejem...


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Haladjunk sorban.

-Az űrszemét valóban probléma, de "szerencsére" bizonyos magasság alatt "öntisztulás van". Erre itt egy jó ábra:


A műhold tömege és légellenállása alapján adott keringési magasság (vízszintes koordináta) esetén mennyi idő alatt tér vissza a a sűrű légkörbe (függőleges koordináta) és ég el.

-A fentihez: itt 500-520km magasban engedték ki a műholdak többségét, vagyis 3-5 éves keringési idővel lehet számolni.

-A cubesatok (apró, cirka 10x10x10 / 20x10x10 / 30x10x10 cm-es műholdak) elterjedésével bizony drasztikusan emelkedni fog a műholdak és velük együtt az űrszemét mennyisége. A gond az, hogy egységes és jó megoldás nincs a problémára. A cubesatok teszik tehetővé, hogy olyan országok és intézmények is saját műholdat indítsanak, akiknek korábban ez elképzelhetetlen volt (lásd MASAT-1). Most durván 150-250 ezer dollár egy Cubesat indítása, ez hamarosan 70-120 ezer dollárra csökken, és hatalmas a verseny, mert igény van rá.

-Mellékzönge ehhez: gyakorlatilag az, hogy India megjelent a kereskedelmi indítások piacán (2015 óta lehet csak amerikai műholdat indiai rakétával indítani) alaposan megbolygatja azt, nehéz helyzetbe hozva a potenciális amerikai vállalatokat (mint a Launcher One (Virgin Galactic) vagy az Alpha (Firefly Space System)), akik a Cubesat-okra akarták specializálni magukat. A SpaceX dettó játszik (játszana) a pályán, és az indiaiak sikere alaposan megrémisztette az amerikai vállalatokat. Ebből a 104 műholdból most 96 amerikai volt....

-Vissza a cubesat-problémára. Az olcsóságuk miatt számtalan műholdspecifikus kutatást is cubesatokkal csinálnak, tehát az előnyük elvitathattlan. Betiltani így nem igazán lenne célszerű - nagy lenne az ellenállás. Csakhogy a mennyiség-probléma az igazi gond, mert idén már évi több száz, hamarosan pedig évi ezer feletti Cubesat indítás lesz...

-Az űrszemét problémáját pedig kezelni még mindig nem igazán tudják. A fő gond, hogy ki állja a költségeket. Jelenleg például az amerikai műholdakat csak úgy engedik pályára állítani, ha van előre eltervezett élettartam-végi megoldás. Alacsony pályán ez egyszerűen deorbitálást, irányított visszatérést és megsemmisülést jelent. A Cubesatoknál erre nincs igazán mód - nincs rá hely és szabad tömeg. De a gond nem is annyira itt van, hanem ha megnézed a képet fent, kb. 800km feletti pályán. Onnan már 100+ év, amíg visszatér, 1000km felett pedig emberi mércével mérve stabil a pályájuk. Ezeknél jelenleg az az elvárás, hogy egy, a többi műholdat nem veszélyeztető pályára állítsák élettartamuk végén. Ez főleg a GEO műholdakat érinti, ott ugyanis viszonylag szűkös az egy-egy pályaszöghöz tartozó lehetőség (~50x50x50km-es "kocka" egy műhold "helye"). Egy "lejárt" műhold által elfoglalt poszt így később veszélyes lehet a későbbi utódjára.

Ez az, ahol előbb-utóbb mindenképpen kell űrszemét-eltakarításban gondolkozni, ám amíg ennek nincsenek meg a jogi és technikai szabályai (pl. nukleáris energiaforrással felszerelt katonai műholdak esete, illetve hogy az "űrszemét" kinek is a tulajdona), addig itt nem fog semmi történni, és akkor a költségekről nem is beszéltünk még.

Ez a kérdéskör évtizedek óta téma, ám per pillanat az olcsóság a kulcsszó (lásd Cubesatok) és nem a biztonság (lásd űrszemét eltakarítása, kötelezni a műholdak tulajdonosait, hogy az űrszemetüket kezeljék).

[ Szerkesztve ]


kymera
(senior tag)

Lényegében 2 módja van az életciklusa végére ért műhold "eltüntetésének"
- visszatérő pálya és elégnek a légkörbe
- újrahasznosítás.
Ez utóbbiról pár éve volt egy nemzetközi projekt de valahogy nem lett belőle semmi. :U

üzenetek