Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cucuska2
(őstag)
Blog

Nagyon örülök ennek a hírnek; kár, hogy a játékosgépemet kívül mindent átmozgattam Linuxra.


CPT.Pirk
(PH! félisten)
Blog

Hmm, tetszetős újdonságok!

Viszont érdemes lenne az LTO és PGO optimalizálások használatát, ami szintén ebben a nighlty verzióban kerül bekapcsolásra: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Firefox-Clang-LTO-All-Platforms

Ezek együtt nem kis ugrást okoznak majd a sebesség terén. Az is érdekes, hogy a PGO miatt kezdetben a Linuxos Firefox kiadás egy kicsit gyorsabb lesz, mint a többi platformra fordított verzió, mert a PGO-t először csak Linux alatt fogják használni.


vlevi
(PH! nagyúr)

"Egyelőre elmarad a betűkészletek leképzése, mert az a jelenlegi helyzetekben szebben jelenik meg CPU-n elkészítve,"
:C :R
Be is b***na, ha Firefoxban is olyan elmosott lenne a font renderelés, mint a többiben.
Amióta a Chrome-ban nem lehet kikerülni a Directwrite-ot (és ezzel együtt az Operában, Vivaldiban sem), azóta fáj, ha el kell indítani.


joghurt
(PH! addikt)
Blog

:C


3psilon
(senior tag)
Blog

Elvileg Linuxon is lesz majd Webrender, nem?

Ami rosszabb, hogy Vsync támogatás továbbra sincs Linuxra tudtommal. :(


CPT.Pirk
(PH! félisten)
Blog

Miért ne lenne vsync? Maguk az asztali környezetek kezelik.


MomoSinX
(fanatikus tag)

Én már a játékosgépem is Linuxra vittem, Steam Play sok dolgot visz.


Xpod
(PH! addikt)
Blog

És azt mikor oldják meg, hogy videó lejátszáskor nem omlassza össze random módon az Nvidia drivert Win 7 alatt?


-Skylake-
(őstag)

Ezt a usernek kell megoldani azzal, hogy naprakesz rendszert hasznal, nem pedig egy halottat.


CPT.Pirk
(PH! félisten)
Blog

64 bites Win7 támogatott az nVidia által, most adtak ki rá drivert 2 napja. Nehogy már az ő hibája legyen, hogy elvárja a driver hibátlan működését egy támogatott rendszeren...

Linux alatt se tökéletes az nVidia drivere, pedig az is aktívan támogatott rendszer, ráadásul még friss is.


csako
(PH! addikt)

Korábban (62-es (dev) bétában már benne volt) Webrender bekapcsolása után azért megváltoztak betűk nálam, de about:config-ban a "gfx.font_rendering.cleartype_params.rendering_mode"-t 5-ösre raktam, és így megfelelő az eredmény :)


KAMI911
(fanatikus tag)

Köszi az infót :)

Lehet össze kellene gyűjteni ki mit mire használ spec beállításokat. Szerintem egy értékes lista gyűlne össze.


KAMI911
(fanatikus tag)

Teljesen igazad van, akartam is róla írni, meg a 62-ről is, csak eléggé meg vagyok csúszva. Azt nem tudtam kideríteni még (idő hiányában), hogy ez mondjuk egy Ubunut-n is megvan, vagy mivel buildelik, mert szerintem Linux alatt a gyári csomagokat kevesen használják.


csako
(PH! addikt)

Szívesen :D
Más beállítás, ami nélkül rosszul vagyok, az ez a kettő:
general.smoothScroll.mouseWheel.durationMinMS -> 550
general.smoothScroll.mouseWheel.durationMaxMS -> 750
Így tökéletesen követi az ujjam alatti görgő mozgását a weboldal mozgása.
Ja meg a fullscreen-api transition/warning teljes nullázása még fontos az idegrendszeremnek.


CPT.Pirk
(PH! félisten)
Blog

Ha jól értem, maga a build toolkit változott meg a clang-es megoldásra, az pedig változnia kell mindenkinél.


Xpod
(PH! addikt)
Blog

Miért is halott? 2020-ig támogatott, élő rendszer.


ddekany
(PH! kedvence)

Ezzel én is szenvedtem sokat család egyik gépén, de úgy sejtem, nem a Firefox hibája, mert más alkalmazásnál is előfordul "A képernyőillesztő nem válaszolt, és utána helyreállt", csak sokkal ritkábban. Win 7 64, GT 730-as amúgy. Net teli van ezzel, hogy ebben meg abban a driver verzióban javította az nVidia, de nekem csak az ősi 341.44 az, amivel stabil, viszont azzal manapság már sok helyen nem megy a videó gyorsítás (Core 2 CPU-nak meg úgy már sok), szóval nem jó alternatíva. Ja, amúgy újra is lett telepítve az egész Windows nemrég, de hiába. (Még meg fogom próbálni, hogy mi van, ha nem engedem, hogy power mode-ot váltson... nem mintha szeretném maxon hajtani folyamatosan, csak érdekességből.) Ami még idegesítő, hogy ha egyszer "helyreállt" az Firefox alatt, akkor utána a Firefoxot is újra kell indítani, különben nem gyorsítja a videókat, meg efféle köhögések lesznek.

[ Szerkesztve ]


tlac
(PH! nagyúr)

pedig megoldható a vsync, akkor is ha az asztali környezet nem támogatja
[link]


galocza
(fanatikus tag)
Blog

ez mit jelent? könnyebb lesz a nem engedélyezett bitcoin bányászat?


Silenc3Hun
(őstag)
Blog

Nem. Köze nincs hozzá. Ez azt jelenti, hogy eddig a procin renderelte a weboldalakat, ez most átkerült a GPU-ra. Ergo sokkal gyorsabban kirendereli az oldalakat így gyorsul a betöltés.


ledgeri
(PH! kedvence)

...érdekes a dátum... akkortól nincsenek az addig megszokott weboldalaimon félkövér-betűtipusú weboldalelemek...


azbest
(PH! félisten)
Blog

zavart érzek az erőben... a hírnél azt írjátok, hogy általános dolgokra is jó, de a webrender oldalán azt írják, hogy nem áltanános célú api.
Már majdnem megkérdeztem, hogy ez most mit akar helyettesíteni, hiszen webgl már régóta létezik 3d-re. Aztán láttam, hogy a webrender oldalán is írják, hogy majd egyszer talán lekörözi teljesítményben a webgl-t.
Szóval, úgy látom ez mégegy egyedi megoldás, amivel a firefox el akar térni a többi, szabványos megoldástól, de nem igazán látom, hogy miért lenne értelme bármit erre írni meg, ha már létezik minden böngésző által jobban támogatott, szabványos megoldás.

[ Szerkesztve ]


ddekany
(PH! kedvence)

A Webrender a szokványos weboldal megjelenítést végzi, csak gyorsabban (vagy inkább, egyenletesebb renderelési idővel, mert a fő cél, hogy 60 fps-t megakadás nélkül tartani tudja). A weboldalak készítésének mikéntjét nem érinti ez.


laposonly11
(senior tag)

Nekem így laikusan, első ránézésre ebből az jön le, hogy egy gyorsabban és stabilan magas képkockaszámért, a webböngészés a + gpu igény miatt, hamarabb meríti le a mobilt, tabletet. De ez szerintem egy laptop vagy asztali PC esetében is csak kozmetikázás, amiből az átlagfelhasználó nem vesz észre semmit, csak a "Jéééé, fel-le görgetésnél kevésbé akadozik a kép a 60fps miatt."

[ Szerkesztve ]


Auratech
(PH! addikt)
Blog

A felhasználói élmény az önkínzókon kívül mindenkinek fontos. A gpu-n megoldani efféle 2D renderelést szerintem kisebb erőforrás és áramigényű, mint cpu-n. Például egy fHD videólejátszás is nagy áramigény eltérést okozhat, ha prociból van megoldva, vagy ha dxva gyorsítással mondjuk egy gt520-as kártya megoldja a render érdemi részeit. Egy i3-Gt520 páros mondjuk 65/45W energiaigényű. Erőből egy magasabb bitrátájú mkv a procit akár 40%-ra leterheli, a gpu ilyenkor épp csak pislog. Ez mondjuk 30W. Ha Gpu-ból megy le, akkor a proci 4-5%-on, a gpu meg kb 10%-on foglalt a fenti konfignál. Ez alig 10W. A mobileszközöknél meg még célzottabb, hatékonyabb hardveres támogatása van a megjelenítésnek a cpu renderhez képest.


Krystal_s
(őstag)

Ez az új funkció a Hardveres gyorsításon belül lesz, vagy független tőle?
Évek óta minden gépemnél engedélyeztem a hardveres gyorsítást, de a mostani notebookomnál (i5 cpu+ integrált Intel HD4000 vga) a quantum óta azt vettem észre, hogy pl a Google térkép nézegetése közben nagyon terhelte a procit, vagy 1080p feletti Ytube videóknál is. Amikor kikapcsolom a hardveres gyorsítást, akkor kb fele annyi lesz a terhelés. Viszont görgetésnél egyes oldalakon kicsit olyan hullámzós lesz az oldal teteje. A beépített PDF nézegetőben pedig elsőre világos szürkére váltanak a betűk, majd egy kis idő után lesz normális fekete. Nagyobb tartalomnál majdnem fél perc is kell, ami nagyon zavaró olvasás közben.
A többi böngészőnél nincs ilyen jelenség h.gyorsítás nélkül...


laposonly11
(senior tag)

Próbálj ki másik böngészőt, és telepítsd újra, vagy frissítsd a PDF nézegetőt, de ez így vga driver hibának tűnik, rosszabb esetben a hardver problémázik. Mi az a "quantum"?


vlevi
(PH! nagyúr)

A 60-as Firefox óta hívják így. Asszem.
Nekem a céges gépen i5-2310, Integrált VGA-val ( Intel® HD Graphics 2000 ) a Youtube, és a Google maps az megyeget rendesen. Ellenben pl. a Fotótrend fórum oldal betűtípusa iszonyatos. De csak ezen a VGA-n, mert az otthoni gépen teljesen máshogy, sokkal olvashatóbbnak néz ki ez a betűtípus.
Próbáltam driverben állítgatni, de igazából nincs mit állítani, ez ilyen.

[ Szerkesztve ]


laposonly11
(senior tag)

A betűtípust mióta állítjuk vga driverben (van egyáltalán hozzá menü)? A windows saját menüjében szokás!

De ha más a hiba, ahhoz találtam egy ilyet:

Amennyiben WINDOWS 10 esetén 125%-ra nagyít az ember, egyes programok homályosak lesznek, míg WINDOWS 7 és 8.1 esetén nem.
A legfrappánsabban a “WINDOWS 10 DPI FIX” programmal lehet a problémát megoldani:

http://windows10_dpi_blurry_fix.xpexplorer.com/


joghurt
(PH! addikt)
Blog

Ez csak azért jó, mert fullHD laptopokon a Windows 10 alapértelmezésben 125%-ra állítva rakja fel magát.


vlevi
(PH! nagyúr)

55"-s 4K TV-n pedig 300%-ra.
Ez az utólagos nagyítgatás dolog egy kínszenvedés. A régi, windows1.0 óta meglévő API-ra épülő alkalmazások nincsenek felkészítve a változó képernyőkre, és túlnyomó részükben a méretezési egység a képpont. Ezeket az alkalmazásokat a Windows10 sem tudja rendesen felskálázni, csak grafikusan. Úgy, mintha te magad, paintban a printscreen-t 125%-ra nagyítanád.
UWP appokban (és néhány, hagyományos alkalmazásban, ahol odafigyeltek a méretezésre) rendesen működik a skálázás. Ez persze nem nyugtatja meg azokat, akik egyetlen UWP appot sem használnak (kivéve a startmenüt), hanem a régi, rosszul skálázható programjaikkal szeretnének dolgozni.
Nem kell erőltetni a nagyítást, hanem lehetőség szerint olyan méretű és felbontású monitort érdemes használni, amin minden jól olvasható 100%-ban. Persze egy laptopnál gondban van az ember, mert az így-is-úgy-is kicsi, főleg, ha 15" és FullHD.


ddekany
(PH! kedvence)

Ha pont ugyan azt a műveletet csinálod CPU-val VS GPU-val, akkor nyilván a GPU töredékét fogyasztja, de itt nem ugyanazt csinálják. A GPU-s, amennyire megértettem, brute force megközelítéssel dolgozik a hagyományoshoz viszonyítva. Kb. mint a játékoknál, azaz, nem vacakolunk azzal, hogy képernyő melyik részét kell újrarajzolni, stb., hanem az egészet újrarajzoljuk mindig és kész. Ha minden izeg mozog a képen, akkor ez bizonyosan gyorsabb, de ha nem... hát majd meglátjuk. Mondjuk nem tudom elképzelni, hogy ne mérték volna fel, hogy mi lesz a fogyasztással, mert ilyen téren pont szokták versenyeztetni a böngészőket a szaklapokban.

üzenetek