Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


paprobert
(tag)

A buzzwordök idővel mind meghalnak. Ahogy az életképtelen, buzzwordre épülő projektek is.

Ahol pedig van értelme, ott nem lesz változás függetlenül a buzzwordtől.

[ Szerkesztve ]


Ribi
(PH! nagyúr)

Egyik azt mondja ez a jövő, másik hogy kifullad nemsokára.
Nem értem miért élnek meg ezek a piackutató cégek. :(


Nisida
(fanatikus tag)

Végülis lehet köröm ollóval füvet nyírni de azért mégis alkalmasabb rá egy fűnyíró :)

De azért jó sok ICO -val jó sok pénz eléget .... de hát tanulni kell, ha nem más kárán legalább a sajátodon.

Ribi: nem aztat írja, hogy a blokklánc hallot hanem azt, hogy az értelmentlen blokklánc projektek hallotak.

[ Szerkesztve ]


.Z.
(fanatikus tag)

Mert mindig vannak, akik lehozzák a cikkeiket :D


gabor7th
(őstag)

Szokásos történet egy "elkerülhetelenül ez lesz a jövő mindenféleképpen" technológiáról. Mondjuk ez önmagában azért nem volt legalább káros ötlet.


Youri
(PH! kedvence)

Általánosan elmondható, hogy a [...]-ra csak akkor érdemes építeni, ha annak egy adott vállalat kellő alapossággal utánajárt, és az adott problémára valóban megoldásokat kínál.

[ Szerkesztve ]


opr
(PH! addikt)

Szoval, meg mindig nem sikerult megoldani a blokklanc legnagyobb gondjat, nevezetesen hogy meg senkinek sem sikerult problemat talalni a megoldashoz? :DDD

Amugy meg mit csodalkozunk, az elmult 4 ev arrol szolt, hogy... Irok inkabb peldat:
Van Beluska, akinek van egy igazi angyalkorus szol a hatterben es kivilaglik a fold szinten zsenialis otlete (szerinte), miszent interkontinentalis raketaval akar hazhozszallitani vaniliafagyit varoson belul. Sajnos Beluska zsenijet senki nem latja, nem kap penzt. Beluska masnap bejelenti, hogy igen am, de a raketaknak a roppalyajat blokklanccal fogja szamolni es tarolni, es igy minden biztonsagos lesz, es nem lehet azt mondani, hogy nem kaptal fagyit, mert latszani fog, hogy de!
Beluskarol megjelenik egy hetig minden nap ket cikk minden magara valamit is ado IT portalon, csillogo szemu emberek zengik a blokklanc zsenialitasat, a befektetok meg egymast olik, hogy ki boritsa hamarabb Beluskara a talicska penzt, mert milyne zseni mar, blokklancot hasznal. Azt, hogy kozben amugy interkontinentalis raketaval akar varoson belul fagyit hazhoz szallitani, mar reg elfelejtette mindenki.

Aztan megy a csodalkozas, hogy bedol az egesz a francba. Sajnos ha valami baromsag, nem lesz kevesbe baromsag attol, hogy koze van a blokklanchoz, csak bonyolultabb baromsag lesz belole.

[ Szerkesztve ]


mepet
(PH! addikt)

Pl. ebben a portfolio cikkben felsorolt magyar fejlesztéseknél pl szerintem komoly előnyökkel bír a "meghamisíthatatlan" blochchain más technológiákkal szemben.

Persze ettől függetlenül egyet értek a cikkel, a 90% bukó lesz. És nem csak azért, mert az ICO-k 90%-a még mindig scam, hanem azért is, mert a nagyvállalatok is rosszul mérik fel mire való a blockchain. Pl. amikor a Fujitsu azzal reklámozta a szolgáltatását, hogy egy mobilappon keresztül elérhető blockchain alapú kupon-rendszer is bérelhető tőle, akkor vertem a fejem a falba...


h-yle
(PH! addikt)
Blog

Mondjuk ezt hasonló %-al bármilyen "világmegváltó" IT projektre rá lehet mondani. 90%-ból semmi nem lesz, vagy pár év alatt elhalnak.
Amúgy a blockchain annyira 2017. Tavaly óta minden AI-al működik. :))


margithid
(PH! kedvence)

Ezt akartam én is írni.
A coinmarketcap oldalán több mint 2000 érme van, ezeknek a 90% valóban el fog tűnni, meg majd jönnek persze újak, vállalatok saját blokklánc technológiát fognak fejleszteni, stb.
Kb olyasmi lesz mint a dotcom lufikor, az életképtelen ment a levesbe.


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

Én őszintén szólva, még ma sem értem, hogy a számítások milyen cégeknek hasznosak...szóval ki az aki pénzt tesz a rendszerbe, azokon kívűl akik csak spekulálnak az egésszel. Meg egyébként is, hogy működik ez a része gyakorlatban. Van egy bank, akik megveszi az eredményeket? Kinél vannak az eredmények? Mit számolnak mondjuk a bitcoinosok és mit számolnak a többiek?

Annyit értek, hogy a hype miatt, megy a spekuláció, mozog az árfolyam, de azt nem hogy hol van a valódi érték a virtuális mögött.


Malák
(kvázi-tag)

:D köszönöm, jót nevettem


atok666
(őstag)

Messze nem csak az ermekrol szol a blokklanc, de gondolom ezzel te is tisztaban vagy.

Atok


margithid
(PH! kedvence)

Persze, de azok amik szem előtt vannak.
Nyilván nagy része lehúzás.
Ha nem is a mostani formájában, de a blokklánc velünk fog maradni, főleg, hogy minden digitalizálódik.


TomMusic
(senior tag)

Hát, a sok számolgatásnak az a lényege (saját konyhanyelvemen fogalmazva), hogy van egy protokoll, ami elvileg végtelenül biztonságos (amúgy nem az, mert bebizonyosodott, hogy "törhető" ), és garantálja, hogy egy adatcsomag egyedi legyen, és tutira a feladótól eljusson a fogadóig. Viszont ehhez mindenféle kódokat kell számolgatni, a legegyszerűbb példa (ami nem kapcsolódik ide, csak szemléltetésképpen), pl. egy XOR vagy egy CRC érték, vagyis egy checksum. Ez azt jelenti, hogy az adatokat (ami pl egy adatsor egyes bájtjai) egy valamilyen operátorral összevonjuk. XOR esetén pl egy adatsor minden bájtja között XOR (bitenkénti kizáró vagy) műveletet hajtunk végre. Ennek eredményeképpen egy új bájtot kapunk. Az adatsort illetve ezt a kiszámolt bájtot ha elküldjük valahova, akkor a vevő is megcsinálja ezt a XOR számítást, és összehasonlítja a feladótól küldött eredménnyel. Ha azonosak, akkor valószínűleg sikeres volt a küldés, nem fals adatot kapott.
Ez egy nagyon egyszerű számítás, nanosec-ok alatt elvégzi egy proci. Azonban ez a mai világban kb semmire sem jó, túl egyszerű, sok a hibalehetőség, stb. Ezért vannak bonyolultabb számítási módszerek, amikkel egy adatsorról létre tudsz hozni egy egyedi "lenyomatot", vagy éppen el tudod úgy kódolni, hogy más soha ne tudja megfejteni. Erre találtak ki mindenféle függvényeket, kódoló algoritmusokat (pl. RSA). De persze ahogy fejlődik a technológia, úgy egyre gyorsabban tudnak számolni a procik, és egyre könnyebben kicselezhetőek ezek az algoritmusok. Ezért ezeket egyre inkább bonyolítják, és így jutottunk el kb. a blokklánchoz, ami annyira összetett és nagy számításigényű, hogy komplett erőművek teljesítményét vetették be, amik ellátták a pl. bányászgépeket, hogy számolgassák ezeket az algoritmusokat (amikről nem írtam egyébként, csak említettem pár egyszerű példát más területekről). Bár véleményem szerint úgy hülyeség ahogy van az egész. :)
Ami ennyire nagy erőforrásigényű, az értelmetlen, szerintem.


Dr. Romano
(PH! kedvence)
Blog

"főleg, hogy minden digitalizálódik."

Na szép, akkor a Power Kapitány féle jövőkép vár ránk :( ;]


Dyingsoul
(PH! kedvence)
Blog

Mikor a kollégákkal beszélgetünk néha felmerül a kérdés: Java vs C# vs PHP vs ... Kérdeznek engem, Java-s emberkét, hogy melyik a jobb? Mindig azt várják, hogy majd én jól megvédem a Java-t hiszen abban dolgozom, de mindig ugyanazt válaszolom: az attól függ mit kell készíteni... Nem véletlenül létezik több ezer programozási nyelv. Mindegyiknek van létjogosultsága és persze vannak kihalt nyelvek mert változtak a megoldandó problémák és van olyan nyelv amin olcsóbban meg lehet oldani őket. Nagyon sok oldalról meg lehet közelíteni egy problémát, aminek ráadásul több megoldása is lehet. Ezek közül kell kiválasztani azt ami a szempontrendszer szerint megfelelő.

Én ugyanezt gondolom a Blockchainről is. Vannak projektek, melyek nagyon ígéretesek, sok gyerekcipőben van még de van köztük rengeteg hasznos is. Az emberek még nincsenek felkészülve erre. Én miután megismerkedtem a blockchain technológiával úgy gondoltam, hogy ez olyan dolog lesz ami nagyon lassan fog kiforrni, mert egész egyszerűen nem elég érettek rá az emberek. A technológiának is kell még csiszolódnia de ezen felül az emberek felé emészthető tálalásban kell tenni ami szerintem nem könnyű feladat ugyanakkor nagy hangsúlyt érdemelne.

A blockchain rákfenéje pedig az, hogy bár sok problémát meg tudna oldani vannak akiknek ezek a problémák jelentik a hatalmat és ezt nem akarják kiengedni a kezeik közül. Ezért pláne egy nagyon hosszú folyamat ezeknek a technológiáknak az elterjedése. Hasznos. Olykor túlságosan is az.


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Ennyi. Már a WC-papírt is blokklánc alapon akarták nyomatni persze, amikor látták, hogy a tőzsdehiszti felvitte 20e pontra. Érdekes módon a "tudományos" érdeklődés is gyorsan alábbhagyott, ahogy vége lett a nagy tőzsdei száguldásnak.

Amúgy érdekes, a kriptók lehet magukra találnak lassan a pénzügyi világban - a blokkláncnak, mint megoldásnak is megvan a helye a technikai életben - de értelemszerűen nem minden legtetején.


sb
(PH! kedvence)

Ráadásul az AI még jogosabb is mivel attól AI, hogy mindent megoldjon bármi legyen is a feladat.
Összességében ott azért nem is lesz hülyeség erre építeni... ez már most látszik.

De ettől még általában ez az üzleti modell minden egyes új technológiánál aminek köze nincs a problémák megoldásának 95%-ához:


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

"Pl. ebben a portfolio cikkben felsorolt magyar fejlesztéseknél pl szerintem komoly előnyökkel bír a "meghamisíthatatlan" blochchain más technológiákkal szemben."

Tényleg?

Pl. a BM-es projekt: ha az adott szervezet beküldi elektronikusan aláírva, hogy "Kovács Béla levizsgázott KRESZ-ből", amit aztán beleraknak a BM adatbázisába, az pont ugyanolyan jó, viszont lényegesen egyszerűbb, mint a blockchaines bohóckodás.

Igazából a blockchaint olyan szituációkra találták ki, amikor nincs egy központi szervezet, ami kezelné az adatokat, ezért nagyon bonyolult és erőforrásigényes módon egy elosztott hitelesítést biztosít. Namármost a cikkben lévő összes use case közös pontja, hogy tökre nem ilyen :), van valami központi hely, ami a blockchainnél jóval egyszerűbben meg tudja oldani a problémát.

[ Szerkesztve ]


Béééla
(őstag)
Blog

Én a blockchain taxirendelésnél dobtam le az ékszíjat. Persze hogy a projektek 90%-a be fog dőlni, mert pont annyi a céljuk, mint a blockchain ice tea-nek: átvágni a hülye befektetőket... Volt ez már .com-mal is, és csak nem tanulnak belőle...


Nisida
(fanatikus tag)

Bocsi de amit írsz éppen azt mutatja, hogy nem érted a blokkláncban rejlő igazi lehetőséget. Jelesűl 2 dolog:

- A blokklánc nem hamistíható , vagyis ami benne van az ott ismarad (ízlés kérdése, hogy ez jó vagy rossz, mert egy titkos szolgálatnak alapjában rossz, mert egy lakosság nyilvántartásba nehéz lesz 200-300 embert valamilyen indok miatt belecsempészni, hogy nem létező szamélyeket generáljanak 1-2 nap alatt pl, egy fedett akcióhoz. Ezzel szemben egy ingatlan tulajdonosnak jó lesz, mert nem lehet tőle elvveni az ingatlanját egy kis földhivatali manipulációval. )

- A blokklánc decentralizált - persze van ripple meg stb. az más de ezt most hagyjuk, mert általánosságban ez marginális - vagyis nincs egy helyen hanem mint az internet parasztosan szanaszét van , mindenkinél aki letölti, használja, stb. a blokkláncot ott van nálla. Vagyis könnyen elérhető és nehezen lehetne megsemmisíteni.
Ez pl. nekünk állampolgároknak jó, ha pl az pénzünket, ingatlanunk adatait, stb. tárolunk. De rossz is lehet mert ez azt is jelenti, hogy bárki be tud menni a "bankfiókba" és elveheti a pénzecskénket ha elég hülyék vagyunk és 12345678 számmal védjük a walletett.

A felhasználás esetén a blokklánc nem abban jó vagy rossz, hogy milyen mennyiségben és mit tárol hanem abban, hogy a fenti leírt dolgok miatt egy könnyen kivitelzhető és matematikai eleveken nyugvó biztonságot nyújt. Vagyis az értékét ez határozza meg.

Persze az kétségtelen, hogy nem mindenre jó. De szerintem az ember alapjában még minding egy ősember , amikor felfedeztük a tűzet, minden meg akartunk sütni vele... aztán persze lassan rájöttünk, hogy az asszony élőben jobb mint sülten és így tovább... a punding próbája az evés. ha csak a 80-20% szabályt vesszük, akkor nagy valószínüséggel a coinok felhasználásának 80% a coinok 20% fogja adni a többi meg leves.


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

"A blokklánc nem hamistíható"

Ez egyáltalán nem újdonság, a digitális aláírást elég rég feltaláták.

"A blokklánc decentralizált"

Ez tényleg új benne, és pont ezt írtam, hogy ehhez képest csupa olyan helyen akarják alkalmazni, ahol centralizált adatkezelés van :)


niof
(őstag)

Mi a tököm az a blokklánc egyáltalán? :F


Weareus
(őstag)
Blog


Dr. Romano
(PH! kedvence)
Blog

Most rákereshetnék a neten és linkelhetnék egyet. Egy gond van csak; kb ugyanolyan lusta vagyok mint te ;]


akosf
(PH! kedvence)
Blog

Annyival kiegészíteném a dolgot, hogy a blokklánc legnagyobb hátránya, hogy sokba kerül. Egy centralizált rendszer jóval hatékonyabb, olcsóbb fenntartani. Persze amíg van annyira érdekes a projekt, hogy kitermeli ezt a költséget, addig ez nem probléma. Csak kevésbé előrelátható, hogy mikor jön el az a pont, amikor "összeomlik" a dolog.


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Akárhányszor olvasom a blokklánc témakörét, egyszerűen nem látom át, és nem értem.

Lehet én vagyok a tematikához hülye, de számomra megfoghatatlan fogalom.

Így merész kijelenteni a tudatlanságom alapján, hogy biztosan vége lesz... de nagy jövőt nem jósolok én se :D

[ Szerkesztve ]


niof
(őstag)

:DDD
Persze, én is kereshetnék egyet, de minek? Úgysem életképes, a cikk szerint. :D


Ribi
(PH! nagyúr)

Bocs, de mindenki tudja a marketing szöveget, csak valóságban ez nem így van.
Pont mivel a kínaiaknál szerver farmokon nyomják a dolgot, így a kojinok nagy része is abban a kevés kézben van. Emiatt pedig ha valaki 50%-al rendelkezik, akkor úgy "hamisítja" ahogy akarja. Persze a második nem valószínű, de lehetséges.
Értékének 0 köze van a matematikához. Nagyon nem könnyen kivitelezhető, lásd a valóságot, 0 biztonság, lásd a valóságot.
Szóval szép és jó dolgok amiket leírsz csak 0 közük van a valósághoz.


schawo
(Jómunkásember)
Blog

19%, az nem is rossz. Az általános (minden egyéb) vállalkozások nagyobb százaléka döglik meg pár év alatt.


sb
(PH! kedvence)

Így van.
Ill. annyi összefüggés azért van a két dolog között, hogy a kulcsos aláírásokra is mond(hat)ják, hogy nem biztonságos, mert az XZY tuti tudja törni, ASD meg már rég kvantumszámítógéppel nyomja gyíkember operátorokkal a háttérben.

A decentralizáltság pedig struktúrájában oldja a központi törhetőséget...
De ez csak az elmélet és itt jön a lényeg: Nem vagyok biztos benne, hogy sok abszolút nem védett node (még ha időben is korlátozott a dolog) törését nem lehet-e ugyanúgy vagy akár könnyebben megoldani mint egyetlen, de jól védett központi helyet.
Innentől meg kicsit anarchista feltevés jellegű az egész: biztos jobb, csak mert nem központi... mertcsak.

És visszatérve a lényegre: ezen kívül meg konkrét problémakörre nehéz ráhúzni, ahol pont erre lenne szükség.
Eddig kb. a pénzmosás jellegű coin felhasználás lett az egyetlen gyakorlati haszna amit tényleg nehézkes máshogy megoldani... ez meg annyira nem pozitív vívmány. Bár erről is megoszlanak a vélemények. :)


Tapsi
(őstag)

Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk a földhivatal nyilvántartását bármikor bármelyik állam is kiadná a kezéből, és blockchain alapokon tárolná? Egyrészt értelmetlen, másrészt nonszensz.


Ribi
(PH! nagyúr)

Nem ezt mondta, hanem ha mondjuk minden nap végén aláírják újabb kúccsal, akkor ténylegesen visszakövethető és elvileg hamisíthatatlan lesz. Nem kerülnek bele innen onnan "dolgok" amikről már senki sem tudja hogy mászott bele.
Nem kell mindent kitolni a Zsinternetre.


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

"Nem ezt mondta, hanem ha mondjuk minden nap végén aláírják újabb kúccsal, akkor ténylegesen visszakövethető és elvileg hamisíthatatlan lesz."

Ehhez meg semmi szükség nincs blockchainre.

"Nem kell mindent kitolni a Zsinternetre."

A blockchainnek ugye pont ez lenne a lényege, hogy CSAK ott legyen.


Ribi
(PH! nagyúr)

Neeem, a blokkcsénnek nem ez a lényege, ez hülyeség. Ez a kiváltjuk a pénzt kojinfosnak a lényege. Blokkchain egy "technológia", amit legtöbben kojinfosra használnak. És sokan nem látnak tovább ennél. Mert a két dolog sajnos már sokak számára szinonima lett.

[ Szerkesztve ]


opr
(PH! addikt)

Es Te szemely szerint talaltal mar problemat a megoldashoz?
Tehat valami olyan felhasznalasi teruletet, aminel van ertelme blockchaint hasznalni, es nem csak tobbet art, mint hasznal, esetleg massal nem megoldhato?


Tapsi
(őstag)

Amennyit tudok a blockchainről, az alapján pont az az előnye, hogy publikus infrastruktúrán képes megvalósítani az ilyen szintű hitelesítést. Zárt infrán gyakorlatilag semmi értelme, hiszen ott legacy technológiákkal is képes vagy ilyesmire, kevesebb erőforrással. Akkor hol van itt a biznisz?


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

Ha a dolgot lecsupaszítjuk odáig, hogy minden egyes blokk tartalmazza az összes előző blokk cryptochecksumját is, akkor persze nem, de akkor egy PGP-vel aláírt emailváltás is blockchain :)

De ha ténylegesen magát a valós technológiát nézzük, akkor az egyértelműen arról szól, hogy hogyan lehet valamit úgy validálni, ha nincs központi, megbízható tekintély, hanem van sok, egyenként abszolút megbízhatatlan részvevőd.


Ribi
(PH! nagyúr)

Most jön az, hogy ha nem írtam róla diplomamunkát akkor mit szólok bele? ;)

Mondjuk legtöbbször alapból már ott indul a probléma, hogy semmivel sem biztosítják, hogy ne legyen módosítható utólag. Mert hát akkor a korábban leírt bele berhelünk dolog nem megy.
Hiába lenne meg a technológia, úgysem használják. Sokszor még a rendes backup sincs megoldva.

(#39) dabadab: Csak akkor nem lesz benne semmiféle "időbélyeg/előzmény". Sokszor logoknál használják, de hogy maga a teljes rendszer változásai is így legyenek védve a tényleges módosítástól az már nem véletlen nem visszakövethető.

[ Szerkesztve ]


opr
(PH! addikt)

Nem, pusztan arrol beszeltem, hogy konkretan ertem en, hogy zsenialis a tech, meg azt is, hogy miert, meg minden, csak eppen haszna/ertelme nincs neki semmi a valamicoin-okon kivul. Ezert szokas azt mondani, hogy a blockchain fasza, csak meg senki nem talalt problemat a megoldashoz.

Ezt irtad, erre reflektalva irtam:
"Blokkchain egy "technológia", amit legtöbben kojinfosra használnak. És sokan nem látnak tovább ennél."
Ez alapjan azt gondoltam, hogy Te tovabb latsz ennel, tehat sikerult talalni valami problemat a megoldashoz, valami olyat, ahol nem csak ertelme van blockchain-t hasznalni (mar ez is ritkabb, mint a feher kola), de konkretan ertelme is van neki es/vagy konkretan az adott problema nem megvalosithato nelkule.


Tanisz
(senior tag)
Blog

Srácok a blockchain nem egyenlő a criptopénzzel. Ezt a technológiát használja a bitcoin és társai, de a technológiában több rejlik, mint főkönyvet vezetni, ami pl egy roppant jó dolog tud lenni egyébként :)

Érdemes utánanézni pl az Ethereum okosszerződésének, pl abban is van potenciál.

Valamint nem csak publikus blockchain van, hanem zárt is, van centralizált is, van decentralizált is...stb. (érdemes utananézni)
Felhasználási terület függő.
Amúgy ha jól rémlik valamelyik balti ország (észt, lett, litván már pontosan nem tudom) szinte az egész állami "kormányablakát" ezen a technológiai alapon használja. Nem csak a személyi nyilvántartást, hanem a nyugdíjrendszerét, eü rendszerét, gépjármű nyilvántartását, választási rendszert...stb.
Elsősorban a nagy vörös testvér miatti félelem miatt is kényszerülnek erre, na meg rájöttek, hogy nem ördögtől való dolog ez.
A finnek is most építik ezen a technológiai alapon az egészségügyi IT rendszerüket.

Van relevanciája a felhasználásának, csak ugye kormányzati akarat is kell hozzá.

Vagyis értelmes cél is :)

Pl a választási rendszer is tudna ez alapján működni:
Minden egyes szavazó a személyes ID+timestemp+voks alapján kezelhető lenne és hamisíthatatlan, nem feltétlen hozzákötve a vokshoz az adott szavazót (aninimitás miatt).

Csak ugye ez kinek állna érdekében, na meg mindenkinek kellene egy egyedi azonosító rendszerben. Nem lehetne választáson csalni így, ez itt banánisztánban nem járja.

Logisztika területén is van már használatban (MAERSK...stb).

Amúgy itt a prohardveren/ITcafen jó lenne egy terjedelmesebb cikk a témáról, nem a bitcoinra kihegyezve :)
Csak javaslat :)

[ Szerkesztve ]


Lenry
(PH! félisten)
Blog

Amúgy itt a prohardveren/ITcafen jó lenne egy terjedelmesebb cikk a témáról, nem a bitcoinra kihegyezve

tessék megírni ;)


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

Igazából a blockchain egy tök sima hash chain között az a különbség, hogy az előző elosztott rendszerként működik, szóval a nem elosztott rendszerként működő blockchain az nem is igazán az.

"Amúgy ha jól rémlik valamelyik balti ország (észt, lett, litván már pontosan nem tudom) szinte az egész állami "kormányablakát" ezen a technológiai alapon használja"

Gyakorlatilag kizárt, vagy a "blockchain" egy olyan nagyon-nagyon lecsupaszított definíciója illene csak rá, aminek sok köze nincs ahhoz, ami a Satoshi Nakamoto által közzétett algoritmus igazi értéke volt.

"Pl a választási rendszer is tudna ez alapján működni:
Minden egyes szavazó a személyes ID+timestemp+voks alapján kezelhető lenne és hamisíthatatlan, nem feltétlen hozzákötve a vokshoz az adott szavazót (aninimitás miatt).
"

Ha ott van a blockchainben kitörölhetetlenül mindenkinek az azonosítója, az mitől lesz anoním? Meg ez mit adna hozzá a rendszerhez?


kicsizoz
(lelkes újonc)

Pont jó a példa, a blockchain ereje pl. az államigazgatásban van, ott ahol több hivatal jelenleg 4-5 pecséttel ellátott papírokat postázgat egyik helyről a másikra, vagy egy adásvétel, ahol kell az ügyvéd szárazbélyegzője, közjegyző, bank, tulajdonosok és tanuk, és a hivatalok papírjai, rengeteg papír rengeteg pecsét sok példányban, mindezt azért mert senki nem bízik meg a másikban.

Erre pont jó megoldást adhat a blockchain!
Nem feltétlen kell publikus lánc legyen, lehet a hivatalokban elosztottan működő architektúra, így senki nem vállalja magára az adattárolás, és egyben mindenki egyszerre, továbbra sem kell meglegyen a bizalom, de a papírmunkát és az irattárakat esetleg kiválthatjuk végre...


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

"Pont jó a példa, a blockchain ereje pl. az államigazgatásban van, ott ahol több hivatal jelenleg 4-5 pecséttel ellátott papírokat postázgat egyik helyről a másikra, vagy egy adásvétel, ahol kell az ügyvéd szárazbélyegzője, közjegyző, bank, tulajdonosok és tanuk, és a hivatalok papírjai, rengeteg papír rengeteg pecsét sok példányban, mindezt azért mert senki nem bízik meg a másikban.

Erre pont jó megoldást adhat a blockchain!"

Mire is?

Mert ügyvédet, közjegyzőt, bankot, tulajdonost nem vált ki, a digitalizálást meg lényegesen egyszerűbben meg lehet csinálni blockchain nélkül (ahogy az egyébként bizonyos fokig meg is történt, pl. a földhivatali ügyintézéshez van elektronikus interface meg az államigazgatás is használ elektronikus aláírást).


Tapsi
(őstag)

"de a papírmunkát és az irattárakat esetleg kiválthatjuk végre..."

Ki van váltva, az e-közigazgatás működik. Ahol nem, ott a blockchain sem segítene.


Chal
(PH! addikt)

Áhh, köszi, végre valaki, aki nem csak beböfögi a következtetéseit, amit index meg portfólió cikkek olvasgatása után vont le, és állítja, hogy akkor ezek alapján hülyeség/nem hülyeség az egész.

A topicba eddig commentelők 90%-a bitcoinnal, egyéb coinokkal, és gigawattos kínai bányászfarmokkal azonosítja a blockchaint. Legalább egy picit olvassatok utána, hogy milyen viszonyban állnak ezek egymással...

Ez kb. olyan, mintha az sql adatbázisokról működéséről és használatáról értekeznénk, de minden állításunk és érvünk a Paypal nevű szolgáltatóról szerzett tapasztalatra olvasott dolgokra épülne, hiszen állítólag az alatt is sql van!

[ Szerkesztve ]


opr
(PH! addikt)

Mindenki erte, de valahogy azt kiveve, hogy szajkozzatok, hogy a blockchain milyen fasza dolog es nem csak kripto, valahogy megse tudott irni egyikotok se egyetlen olyan problemat sem (coin-okat kiveve), aminek a megoldasahoz nemhogy kulcs, de akar csak jo otlet is lenne a blockchain.


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

A szavazás szerintem teljes mértékben megvalósítható blockchainen, például one time pubkeyekkel, így csak a privát kulcs birtokosa tudja hogy az a tranzakció hozzá tartozik, másnak nem mond semmit, viszont egyértelműen látni lehetne hogy egy adott contract (pl pártonként külön contract hogy ne legyen félreértés/félreszavazás) hány szavazatot kapott.

A személyi igazolványok működhetnének "walletként", saját jelszó nélkül senki nem tudna szavazni, nem lehetne visszaélni a számlálgatásokkal...

(#49) opr: Könyvelt számlák tárolása meghamisítatlanul, pl (DMS rendszerek), Identitás rendszerek ahol fontos a személy egyértelmű azonosítása, IOT rendszerek, ahol sok kis erőforrású eszköznek kell nagy mennyiségű adatot továbbítani/vagy adatokkal dolgozni, Zeneipar ahol mint fizetőeszköz működik és közvetlenül a szerzőhöz/jogtulajdonoshoz mehet a pénz mindenféle kiadót megkerülve.

[ Szerkesztve ]

üzenetek