Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


UHHH
(senior tag)

Nekem 1997-es az ECDL vizsgám, pont a napokban gondoltam rá, hogy vajon létezik-e még ilyen?! :)

[ Szerkesztve ]


Dhampir
(PH! félisten)

Mindenhová papír kell, de ha nincs, jó a kimaxolt fűcsomó is. :)


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

Nekem sincs semmilyen papírom - még - bár tény hogy felsőoktatásban tanulok, a munkáltatóm mégis versenyképes fizetést ad, ami tükrözi a szaktudásom.

Szóval nem kell mindenhova papír, csak érts hozzá.

Nem mellesleg a mai - csak az én szakmámat nézem - szoftverfejlesztők akik most végeztek az egyetemen jó eséllyel nem tudnának egy nagyobb, pláne többszemélyes projektben részt venni, mert az egyetemek jórészén azt tanítják hogy "TE ÍROD MEG A KÓDOT, EGYEDÜL, NEM MÁSOLHATSZ A MÁSIKRÓL, NEM SEGÍTHET SENKI, TE SEM SEGÍTESZ SENKINEK". Majd mikor odakerül egy céghez és elé tolnak ez 20k soros programot hogy kéne vele kezdeni valamit, akkor pislog, GIT-ről meg maximum a beadandó feladathoz felhasznált - egyébként nem engedett - toolok keresésekor hallott maximum.

Tisztelet a kivételnek. :K

[ Szerkesztve ]


gabor7th
(őstag)

Vagy inkább olyan szakmád legyen ami baromira hiányszakma és a munkáltató menne hozzád, és nem fordítva.


Banano
(kvázi-tag)

Mekkora hulyeseg ez az ecdl vizsga edesistenem... Nalunk kozepsuliban minden agyhalottat ravettek,mert ,,majd jol fog jonni a munkaeropiacon". Egy embert nem buktattak meg,mindneki kivetel nelkul atment, 99%-uk egy driver telepitest nem tud megcsinalni,windoz ujratelepiteserol nem is beszelve.


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

Szerintem egy ennyire digitalizált világban minden IT területen emberhiánnyal küzdenek.
Ahol nem, annak a cégnek nem megy elég jól, és/vagy nem akarja/tudja megfizetni a munkaerőt, bekerülve így egy végtelen ciklusba.

Az XY papír ami az általános tudást igazolja, mint például egy ECDL tök jó arra hogy tükrözze, a vizsga megírásának pillanatában meg tudtál írni egy SUM-os függvényt az excel táblában, meg Accessben egy Select * from-ot. (némi sarkítással persze, de nagyjából ez a helyzet).

A sok sok IT-s ágazatból nem lehet mindenki mindenből jó, ha el akarsz helyezkedni specializálódni kell, de majdnem mindegy hogy milyen irányba, a mai világ tendenciája az hogy MINDENRE IS szükség van.
A divat folyamatosan rotál így vannak néha felkapottabb ágazatok, például az utóbbi időben ahogy látom kevesebb webfejlesztőt keresnek, ellenben sokkal több IOT és Deep Learninggel foglalkozó cég alapult mint az elmúlt években, na meg ott az autóipar ami folyamatosan nagy mennyiségű fejlesztőt szippant fel.


Dhampir
(PH! félisten)

A hazai munkáltatók részéről történő ilyenfajta alkalmazás rendhagyónak számít, vagy bevett szokás?

Elképzelhető, hogy ez inkább az IT-szektorra jellemző?

Lehetséges, hogy csökkenne a vészharangkongatástól kísért munkaerő-kereslet, ha bevezetnék az általad említett szemléletet, hozzáállást, miszerint a meglévő tudás, tehetség, szorgalom sokkal többet nyom a latba, mint egy esetenként sok pénzbe kerülő papiros?


vicze1
(PH! nagyúr)

Ha egy munkáltató csak a papírt képes nézni (ez lehetséges begyöpösödött HR osztályokon, multinál vagy közszférában), az egyszerűen veszett és versenyképtelen attól a pillanattól kezdve.

Azért erősen különböztessük meg egy IT-ban az ég világon semmit nem érő főiskolai vagy egyetemi diplomát, és a valós szakimai certifikációkat, amik esetében valós bizonyítékot kell adj a tudásodról az adott területen.
De sok terület van jelenleg ahol ez lehelten, vagy a terület olyan iszonyat dinamikus, hogy évek alatt elavul a tudás. Itt a munkáltató rá kell szánja az időt és fel kell mérje a jelentkező valós tudását, minden papír nélkül, ha nem teszi megint csak versenyképtelen marad.


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

Szerintem egészen bevett szokás, de inkább a fiatalabb munkaadóknál. Az idősebb berögzült vezetőségnél még mindig a papír a mérvadó.

IT szektorra szerintem kifejezetten jellemző hogy nem kérnek papírt ha jól végzed a munkád, de ide jellemzőbb is a korral való haladás, különben nem lehetnének piacképesek. Így a vezetőség is adaptálódik a szokásokhoz és tudja hogy találhat megfelelő embert papírok nélkül is.

De ez a papírok nélküli történet is csak akkor működik ha valóban érted amit csinálsz és szakszerűen el tudod végezni a feladataid. Vagy hajlandóságot mutatsz a tanulásra. Sok cég az ígéretesebb "növendékeket" drága képzésekre küldi mert tudja hogy ebből mindkét fél profitálhat.

A mi cégünk például folyamatosan vadászik a megfelelő fejlesztő palántákra, kifejezetten kevesen indulnak el ebbe az irányba (én is csak véletlenül keveredtem bele de úgy megtetszett hogy végül úgy döntöttem ez egy jó lehetőség), főleg azért mert az egyetemeken nem is tanítják, így az ebben a körben mozgó munkáltatónak majdnemcsak mindegy hogy kinek milyen papírja van kevés amit hasznosítani tud belőle.

De például egy szoftverfejlesztő teljesítménye nem is mérhető úgy mint egy esztergályosé például. Hisz utóbbinál mondjuk darabszám és minőségben mérhető a teljesítmény, nekünk szoftverfejlesztőknek nehezebb a teljesítmény mérés, mert van hogy egy problémán több napon keresztül gondolkodunk, majd álmunkból felriadva ülünk a géphez kódolni mert valami bekattant. Pláne nem mérhető megírt kód mennyiségében. Kód minőséget talán a formázás, megfelelő dokumentálás, illetve a sebesség tudja jellemezni, de ez megint nem egy mérhető dolog, előbbi kettő főleg magunknak történik, utóbbi kimutatható számokkal, de néha 2 ms gyorsuláshoz teljes szemléletváltás szükséges.

(#8) vicze1: A diploma lényegében a mainstream IT területekről ad 3-10-25-50 évvel ezelőtti képet minimális gyakorlattal, de talán a gondolkodásmódot hogy egy adott feladathoz hogyan álljon az illető megkapja. De én is pont ezért vagyok az egyetemen sokadik éve, mert maradt néhány tárgyam ami egyáltalán nem érdekel, és tudom hogy abban a szakmában ahol én szeretnék tanulni semmi hasznát nem veszem, és nem is fogom, ráadásul - a mérnöki fizikát leszámítva - elavult tudást kapunk.

[ Szerkesztve ]


vicze1
(PH! nagyúr)

"IT területekről ad 3-10-25-50 évvel ezelőtti képet minimális gyakorlattal"
Az a vicc, hogy vannak tárgyak amik nem, de az szinte mind fakultatív jellegű, és nem a szakod.
Ezek általában sokszor egy termék gyártó által szponzorált külön tárgyak, amik tényleg alig elavult vagy aktuális tudást képesek nyújtani, viszont itt sokszor az oktató "elavultságán" vérzik el a tantárgy.

De egy szó mint száz a valós tudást kell egy cég nézze és nem a papírt, ezzel pedig az a probléma hogy időigényes, így minél nagyobb egy cég, annál nehezebb erre időt szánni.

[ Szerkesztve ]


Silenc3Hun
(őstag)
Blog

Hát igen. De szerintem az nem is baj, hogy megkövetelik, hogy nem az évfolyam strébere írja meg mindenki beadandóját, mert a paraszt még arra is lusta, hogy legalább a kiadott példakódokból meg némi gugli keresésből összeollózza. Csak azt nem értem, aki ennyi energiát sem hajlandó belerakni, mit keres az egyetemen? A többivel kb egyetértek, mondjuk nálunk Git már van (kb egy tantárgy épül rá részben), de az is igaz, hogy tavaly ez még SVN volt, amit a világon senki sem használ már (legalábbis komoly cégek...)

Az infós ötös középszintű érettségihez automatikusan jár már az ECDL, gondoltam is, hogy kiváltom, de aztán sajnáltam rá azt az 5k forintot amibe asszem került volna :D


Reaper
(senior tag)

Bakker, ilyen még van? Én valamikor még 2000 előtt tettem le, azóta se érdekelt senkit, hogy van-e :DD

haxiboy: "van hogy egy problémán több napon keresztül gondolkodunk, majd álmunkból felriadva ülünk a géphez kódolni mert valami bekattant" Ez mennyire így van!!! :)

[ Szerkesztve ]


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

(#10) vicze1: Ez igaz, ahol jó tudást adnak általában külsős cégek óraadói adják, de ők általában nem tanítási szándékkal érkeznek, hanem a tehetséges diákot szeretnék magukhoz bevinni, ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja a toborzásnak. Oda kell menni ahol a préda van.
Tőlünk csábítottak nem egy diákot, egyik esetben az óraadónk meg is mondta hogy szánt szándéka a legjobbaknak álláslehetőséget ajánlani, mert ezért jött.

(#11) Silenc3Hun: Szerintem olyan projektet kéne adni a diákoknak ami minden területet lefed és kicsit komplexebb, és kisebb csapatoknak lehet kiosztani. (Volt ilyen tárgyunk egészen jól működött).
Persze itt sem lenne rossz valami motiváció, mert az tuti nem motiválja a diákot hogy megír magától egy olyan programot amit előtte már vagy 1 millióan megírtak a létező összes programnyelvben. Kéne valami egyediséget, és színt vinni bele ahogy 1-2 óraadó csinálta nálunk.

Persze ettől még jelen lesz az hogy valakinek a beadandóját más írja meg, ez elkerülhetetlen.

Illetve lehetne jobban specializálni a diákokat az alaptudáson felül úgy hogy ki miben jó vagy éppen mi érdekli. Elég szomorú ha megkérdezed xy-tól hogy szereti-e amit csinál a válasz nagy eséllyel lesz nemleges.


Silenc3Hun
(őstag)
Blog

Az óraadós részre: gyakornokként dolgozok már több, mint másfél éve. Nálunk a cégnél rendszeresen szerveznek kurzusokat, az egyiket az egyik kolléga tartja, a jobbaknak a kurzus végén általában felajánlják, hogy jöjjenek el interjúzni. Nyilvánvaló, hogy a szándék itt is az, hogy elcsábítsák az ígéretes munkaerőt.

A másikra: nálunk is volt több ilyen tárgy már eddig (most is van egy), élveztük is (kivéve, hogy sikerült kicsit beválasztani a csapatból, így a 6 ember munkáját hárman hárman csináltuk. Ez van). A többivel egyet értek én is, de attól sem lehet elvonatkoztatni, hogy muszáj az alapokat megtanulni ahhoz, hogy valami érdekesebbet, izgalmasabbat, bonyolultabbat csináljunk. Ezért nem is értem, hogy az alap kötprogokat miért nem hajlandóak egyesek (elég sokan) megcsinálni, mikor ezeknek pont az lenne a lényege, hogy begyakorolja az alap dolgokat, fejlesztőkörnyezeteket megismerje, a debugolást, stb... De az ő dolguk, csak aztán nem kell felháborodni, ha nem megy. Gyakorlás nélkül persze hogy nem fog menni.

Amit mondasz, tényleg jó lenne, csak a legnagyobb baj itt a létszám. Nálunk az évfolyamon van 400-500 diák, vegyesen proginfo, mérnökinfo, stb. Na, most ennyi embernek egyedi projekteket kitalálni, mindet egyenként külön-külön ellenőrizni nagyon nagy munka. Néhány tucat diáknál ez megoldható lenne (tipikusan MsC már), de BsC-n kb lehetetlen megoldani. Kevés hozzá az oktató, a tanterv is kötött, kevés mozgásteret hagy az oktatóknak-gyakvezeknek minden téren. Persze a létszámmal is lehetne kezdeni valamit (kezdetnek mondjuk emelni a ponthatárokat, hogy ne utólagos kiszórás legyen, hanem előre szűrjünk), de szerintem ez pont nem az a szakma, ahol ez jól működik

de ugye csökkennek a helyek a felsőoktatásban, úgyhogy fogyni fog ez...

[ Szerkesztve ]


Dhampir
(PH! félisten)

haxiboy, vicze1

Köszönöm, érdekes dolgok ezek.


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

Csapatos dolgoknál nálunk egyszer volt a helyzet, mert értékelnünk kellett egymás munkáját hogy körülbelül ki mennyit dolgozott vele. Hiába voltunk haverok, itt őszintének kell lenni, így hiába volt kész a teljes projekt határidőre, ha tudtad hogy a 6 emberből 3 semmit nem csinált, kaptak külön feladatot, meg jó rossz jegyet mellé...
Sőt, megvolt a lehetőség hogy az illetőt a csapatvezető a tanárral egyeztetve kirakja a csapatból, a tanárt csak tájékoztatni kellett, megfelelő indoklás alapján nem volt beleszólása.

Ha ilyen történt a kirakott illető büntetőfeladatot kapott...


ALBY
(senior tag)

Miért az IT szakmákról beszéltek? Az ECDL vizsga a NEM IT-s embereknek van leginkább,
ahogy emlegették is, a "digitális írástudás" jelzésére, a minimum teljesítésének első checkpointja, és szerintem erre valamelyest jó is, más meg nem kell tőle várni.
(írástudás alatt érthetjük a párhuzamot, ami 7 éves gyerek szintje (Nagyi+ECDL) és egy képzett felnőtt (IT szakember)) Szóval tökmindegy.

ECDL tartalmát, nevetséges elvárásnak érezzük az IT-ban, ami szóra sem érdemes,
ami sajnos sok esetben mégsem naív elvárás!, Pl. nem egyszer a diplománál derül ki hogy embereknek fogalmuk nincs szövegszerkesztéshez.

Ezek a alap tudásanyagok sem maguktól lesznek,
attól hogy egy mai gyerek gátlástalanul vakargatja a telefont , üti az xboxot, még nem ért semmihez, egy nyomorult filet nem bírnak arrébbmásolni értelmesen stb.
Van akinek már az ECDL anyaga is sci-fi, nekik lenne ez főleg, ha megcsinálják azt ezzel a fecnivel elismerik.
Az ellen jó, hogy ne legyen meglepődés félreértett elvárásokból mikor Marikanéni nem bírja bekapcsolni a pénztárgépet, meg tudja írni a főnöknek emailben hogy elfogyott a sör. stb.
Nagyon gáz mikor egy asztalosnak nem lehet elküldeni egy tervet emailben mert képtelen elolvasni, nemhogy rendes tervekkel dolgozni.
Lehet hogy én fősulin már meg se mertem említeni az ECDL-t mert röhejes, de tömegekre ráférne ez képzés mégha elég bénácska is. 20 epizód Mónika Show helyett komolyabb emberek lehetnének akár egy ECDL megtanulásával.


haxiboy
(PH! kedvence)
Blog

Sajnos a nagy átlag azt mutatja hogy akinek van ECDL vizsgája az sem tudja megcsinálni 2 hónappal később amit a vizsgán még igen.


Zabalint
(tag)

Igen, elvileg nem IT-soknak van az ECDL, ebben igazad van. A gyakorlatban viszont nem láttam még olyan álláshirdetést, ahol bebeleírták volna, vagy hogy bárhol számított volna. Igazolni meg végképp nem igazol semmilyen tudást, azért nem, mert konkrét irodai szoftverek alapismereteit várják el, nem valami általános alaptudást, amivel valaki random user interface-t 1-2 nap alatt majd megtanul használni, ráadásul mindenkit átrugdosnak. A szövegszerkesztő, tablázatkezelő ismeretéről meg 30-szor annyit megtanul az ember, ha egy szakdogát kell összedobnia, vagy munkában 2 hét használat után.

Persze egy jó oktatóval lehet értelme egy ECDL tanfolyamnak, de a vizsga nem ad hozzá semmit.


bazsi83vp
(senior tag)

+1

Az EDCL olyan, mint az érettségi... gyakorlati szakmát nem ad. Csak annyit igazol, hogy van némi felszínes ismereted a témáról. Ezen túl maximum arra jó, hogy egy hivatalban a 2 nemzeti betanított ügyintéző annak sikeres letétele után megveregethesse egymás vállát.

üzenetek