üzenetek

hozzászólások


Zabalint
(kvázi-tag)

Nem, nem olyan, mert:
- Az érettségi alapelvárás a legtöbb normális állás betöltésénél, az ECDL sehol sem elvárás.
- Az érettségi a középiskolás tananyagot kéri számon, amely ugyan sok haszontalan és lexikális tudást tartalmaz, de szükséges alapokat is a továbbtanuláshoz (pl. matematikai alapokat). Ezzel szemben az ECDL tananyaga annyi, hogy tudod a konkrét szoftverben mi hol érhető el, amíg el nem felejted.
- Az érettségi hivatalosan is előfeltétele a továbbtanulásnak, sőt felvételi is egyben.

Ami közös hogy mindkettőn majdnem mindenkit átrugdosnak (itthon, de románoknál például fele bukik).


hemaka
(PH! nagyúr)

Azt hittem mar reg kipusztult, bar az oneletrajzban 1 sorral tobb, az is valami. 😂


hcl
(PH! félisten)
Blog

Nem tanul az emberek nagy része semmit. Sok userem volt, akik mintha direkt nem akartak volna semmit tudni, amitől könnyebb lett volna a munkájuk. (Persze az eszközök sz@rozása ment.)
Most van pár kollega is, hasonló mentalitással, infó végzettséggel.
Az ECDL sokaknál tényleg csak papír.


Zabalint
(kvázi-tag)

Hozzáteszem, ma is azért csinál sok középiskolás ECDL vizsgát, mert ingyen vagy töredék áron megcsinálhatja a suliban, és akkor már miért nem. És persze a többség meg is csinálja felkészülés nélkül.


bazsi83vp
(senior tag)

"Ami közös hogy mindkettőn majdnem mindenkit átrugdosnak" - igazából erre gondoltam. Lótúró presztízse nincs emiatt.
Persze amit írsz, az igaz. De az értelmesebb közülük képes legalább egy kereskedelmi technikumot elvégezni utána, a maradékból (ippen ho átrugdosott, de minek) gyári munkás, réti önkorm. ügyintéző stb. lesz.


togvau
(senior tag)

anno az 5-ös info érettségiért 5000 forintért ki lehetett váltani az ecdl papírt. Soha nem használtam semmire, mert nem is jó semmire. 5000 forint tüzelőre meg kicsit sok.


csiby222
(kvázi-tag)

Javarészt a fiatalok azért teszik le hogy felmentést szerezzenek az óra látogatás alól plusz nagy részét visszatérítik ha egy bizonyos kor alatt csinálod. Az idősek meg azért szarják le mert tanultak már Ők eleget.


Necroman_Mk2
(senior tag)
Blog

Pontosan!
Az ECDL az eredeti elképzelés alapján valami olyan lett volna a PC használathoz, mint a KRESZ vizsga az autóvezetéshez. Csak valamiért nem lett olyan kötelező erejű, ezért nem hogy nem erőltetik, de még a munkáltatóknál se kérik számon. Igaz, ők sokkal inkább azt írták/írják az álláshirdetésbe, hogy "World, Excel ismeret", és nem a papírt kérik.

Én is letettem még közéiskolás koromban, mert azzal ki lehetett váltani az informatika érettségit, de kb. ennyi volt. Csodálkozom persze, hogy még mindig létezik, és csinálják, bár szerintem nem feltételnül baj ez. Legalább alapszintű Windows és Office ismereteket meg lehet belőle szerezni, amik ugyan nekünk triviálisak, de egy kb. 10 éves kisdiák csak ritkán venné elő magától pl. a táblázatkezelőt.

(#5) Banano A driver telepítés már szvsz egy magasabb szintű kezelést igényel, ami ma, a kész számítógépek (okostelefonok és laptopok) korában nem dívik már annyira. Oké, egy Setup.exe-t elindítani mindenki tud, de hogy melyiket kell keresni, az már neccesebb.
De ugyanakkor a - fenti hasonlatot folytatva - a KRESZ se várja el a sofőrtől, hogy értsen az autó szereléséhez. (Oké, minimális szinten igen, pl. kerékcsere.)

[ Szerkesztve ]


hcl
(PH! félisten)
Blog

Kapcsolódó.

" elmagyarázza a kollégának, hogy miért történt a hiba, mi romlott el, mit kell ilyenkor csinálni, és ha ezt és ezt máshogy csinálja, akkor legközelebb nem lesz ilyen problémája. Ennek az lesz az eredménye, hogy a dolgozók jobban értik a technológiát, amivel dolgoznak,"

Na, ezt csináltam, amikor voltam local IT.
Tudod, mi eredménye?
Semmi.
Max. azt tartják be, amit a főnökük mond, jó esetben. De leginkább tök nem foglalkozik azzal, hogy megértsen bármit, ő úgyis utálja ezt az egészet :D
Aztán amikor baja van, akkor szar a gép, hülyeség minden. Meg kimenti a céges cuccot Google Drive-ra (sajátjára), meg bedugja a saját laptopját a céges hálóra.


winhate
(őstag)

"Mindez azt jelzi, hogy bár napjainkban már a kisgyerekek is önállóan elboldogulnak egy táblagép vagy okostelefon használatával"

Na az nem nehez, egyklikkes userek.
Ultessek az a gyereket egy unix vagy linux ele...


hcl
(PH! félisten)
Blog

Meg csak az sem kell. Adj nekik olyan problémát, amit meg kell oldani, és nem 3 katt.


emvy
(PH! nagyúr)

A Google versenyképtelen? Kifejezetten nézik a papírt.


szabonagyur
(PH! nagyúr)
Blog

Nálunk az ECDL vizsga papír semmit sem ér. Ha olyat veszünk fel akinek szükséges a számítógép használata azzal tesztet csináltatunk és abból mindent le lehet szűrni.

Pl. sosem gondoltam volna, hogy 35 körüli férfi/nő mennyire nem tudja alap dolgokra sem használni a számítógépet, pedig jó egyetemen, jó szakot végzett stb.

Az ECDL pedig egy vicc, főleg amilyen a szigor... emlékszem annak idején a floppyt átadtuk egymásnak még és nem is nézte senki, hogy egy gépen készült minden, sosem bukott meg senki sem. :(


gabor7th
(őstag)

Valószínű nagyon is tudja használni a gépet, ha pl. egyetemet végzet, csak a korábbi munkahelyén nem kellett azt a dolgot használnia. Viszont aki egyetemet végzet rászán mondjuk egy hetet hogy újra gyakorolja a dolgokat és voila már meg tud csinálni mindent. Egyszerűen egy ember aki ami tudást nem használ rendszeresen megkopik, de szuper gyorsan újra tudja frissíteni. Vagyis, ha ilyen tesztek miatt kidobsz a jó egyetemet végzet embereket mindenféle plussz papírral és tapasztalattal akkor a cégednek rossz döntést hoztál, mert igazából csak egy hétig kellett volna türelmesnek lenned a fickóval, hogy újra átvegye amit már tud, csak mivel nem használt háttérbeszorult.


JoshaJosh
(újonc)

Megpróbálok annyira finom lenni amennyire csak tudok.

Az ECDL egy hasznos és jó dolog lehetne. Más országokban hasznos is. Hogy itt miért nem? Ugyanazért, amiért egy német cég Magyarországon ugyanúgy működik, mint egy 80-as évekbeli cucalista állami vállalat és nem úgy, ahogy az egy modern normális nyugati céghez illene.

Az ECDL alapvetően nem informatikusoknak van. Hanem egy kezdő lépés. Ugyanakkor magam is tapasztaltam, hogy menő informatikus csávó, aki fejből köpi a kódokat, amikkel én hetekig meg hónapokig szenvedek, nekiáll szövegszerkesztőben megírni egy levelet, az eredmény pedig olyan, mintha egy 5 éves csinálta volna, aki először ül gépnél....

Makrókat ír, meg vírusokat, de egy tisztességes excel táblát, ami áttekinthető, használható, képtelen összehozni.

Javascripteket köp, .net alkalamzásokat fejleszt, de ha egy átlátható, egyszerű tisztességes relációs adatbázist kell létrehoznia, akkor elakad.

Tudom hogy ezért most sokan fognak lehülyézni, de ilyen tapasztalatom is van. Nem mondom, hogy gyakori vagy akárcsak általános, de ilyen is előfordul.

Szóval az ECDL igenis szükséges. Mi több sokkal nagyobb hangsúőlyt kéne fektetni arra, hogy aki elvégzi, legalább 2-3 évente tisztességesen megújítsa. Sőt,hozzáteszem, ha az egyetemeken csak értelmes dolgokat tanítanának (ahogy leggyakrabban nem), én a diploma 5 évente megújítását is kötelezővé tenném minden szakra. De ez már más kérdés.

Szóval az ECDL igenis jó dolog, ha nem az eddig szokásos magyar módon csinálják.

[ Szerkesztve ]

üzenetek