Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


gabor7th
(őstag)

"Tavaly 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, mint 2017-ben, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek."

Viszont akkor ennyi pénz kivonódott a gazdaságból, mégha fekete pénz is volt.

Majd a csalók adaptálódnak az új rendszerhez is.

[ Szerkesztve ]


Tapsi
(őstag)

Nem vonódott ki, az államháztartás egyenlege is része a gazdaságnak. Ezeket a pénzeket az állam újra osztja (redisztribúció), ez az egyik fő funkciója.


weiss
(őstag)
Blog

Ó, hát akkor akár adót is lehetne csökkenteni! ;]


Timer
(őstag)

"Ezeket a pénzeket az állam újra osztja (redisztribúció)"

Az biztos...

[ Szerkesztve ]


Televan
(PH! kedvence)

Csak rossz helyre osztja vissza. Az állam nagyon rossz gazdája a pénzünknek. Mert ez minden magyar pénze csecsemőtől az aggastyánig. :K


jFox
(őstag)
Blog

Én csak azt nem értem ki volt az a hülye, aki tudta, hogy figyik a számla kibocsátásokat és meg is csalt. Nagyon nem életszerű...


Krugszvele
(fanatikus tag)

Szokott lenni egyébként a NAV oldalán tájékoztatás, hogy kiket fognak kiemelten ellenőrizni.
És oda volt írva a múltkor, hogy most azokat fogják, akiknek az online pénztárgépük és a később leadott bevallás között feltűnően (!!) nagy volt az eltérés!

Tehát van ilyen vállalkozás, nem is kevés!

Mik lehetnek még, az adóhatóság tudna mesélni :)

Szerintem, ha valaki adót csal és a hatóság látóterébe kerül, az 100%, hogy lebukik.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Teljesen életszerű, mert a cégtemetőket ez a változás nem fogja megszüntetni.

Első lépés: alapíts céget valami megfoghatattlan emberrel (hajléktalan, külföldi, stb.).
Második lépés: gyárts számlákat töménytelenül.
Harmadik lépés: hagy magára a céget, vagy kérj felszámolást magad ellen.
Negyedik lépés: goto 1

Egy ilyen környezetben őt mennyire fogja zavarni szerinted, hogy majd jön a NAV?
Legfeljebb nem félévente-évente fogja az aktuális céget bedönteni, hanem háromhavonta...

Sajnos mi is belefutottunk ilyen cégbe, utána meg minket vizsgált a NAV... :(

[ Szerkesztve ]


orion1025
(őstag)
Blog

Nem értem az egészet, így valaki világosítson fel. Az állam nyert rajtunk, de ők azt zsebre vágták, így mi nem látunk belőle semmit, tehát kinek is jó ez?


gabor7th
(őstag)

Kivéve persze, ha adósságcsökkentésre fordítják, mint ahogy rebesgették, vagy tartalékot csinálnak belőle, vagy valami hülye értelmetlen projektre megy.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

azt kell mondanom, mintha a fogamat húznák, de ez elvileg minden törvényesen eljárónak jó, tehát pl. neked is.

az állam ebben a konstrukcióban nem nyer rajtad, csak behajtja, ami a törvény szerint jár neki. tehát, ha ez a cucc hibátlanul működik, akkor ezentúl ami az államnak jár, az nem feketén, illegálisan ismeretlen zsebekben landol, hanem az államnál, vagyis azt máshonnan nem kell majd behajtani.

ha javul az adózási hajlandóság, az mindenkinek jó, mert javul az esélyegyenlőség és, elvileg, csökkenhet az adóteher.

persze én is tudom, hol élek, így aki azt gondolja, hogy ezzel csak másik zsebbe kerül a szajré, az megalapozottan hiheti ezt. a fentiek elméleti gondolatok voltak, a valóság lehet más.


orion1025
(őstag)
Blog

Én azt gondolom ez az egész megint csak egy illúzió a népnek, hogy milyen pénz hová vándorol. Először a béreket kellene rendbe rakni, ami nem sikerült már lassan harminc éve, addig ez csak a felesleges körök futása...

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

szerintem meg nem.
az világos, hogy a begyűjtött számlaadatokkal a célt el lehet érni. ezen, szerintem, nincs mit vitatni.
amitől sz.rossá válik a történet az az, hogy mi más célt lehet még elérni ugyanezen adatokból? például felvásárlási célpontokat keresni?

szerk: azt nem ártana megszokni, így 30 évvel a módszerváltás után, hogy tisztességes országban tisztességes kormánynak a bérekhez nincs köze. másrészt az elmúlt nagyjából másfél évben példa nélküli béremelkedés volt a gazdaságban, és aki ezt kevesli, az, mielőtt hangot adna a véleményének, gondolkodjon el azon is, hogy az ő életét mennyiben rontja, ha bizonyos szektorokban nőnek a bérek.

[ Szerkesztve ]


orion1025
(őstag)
Blog

Az a baj az ezzel a béremeléssel, hogy nem létezik. Pesten lehet emelkedett, de "vidéken" hidd el csak urban legend az, hogy itt meg ott mennyit lehet keresni. Nekem elhiheted, tavaly novemberben hagytam ott az előző cégem, ezernyi állást megnéztem, de semmi, ismétlem, SEMMI nem változott bérek terén az elmúlt években, szóval csak duma az, hogy mennyit lehet keresni. Nekem 5000 Ft nem béremelés, és a három műszakban nem életszerű 150-160-at keresni, ami évekkel ezelőtt is ennyi volt, csak most még a béren felüli juttatásokat is likvidálták ugye az állam részéről. Szóval vonatkoztassunk el a fővárostól, mert a vidék halott, itt nem történt semmi évek óta. Én nem panaszkodok, normál munkaidőm van, emberi bérezésért, de még ez is egy vicc számomra, igaz nem a fizetésem a fő bevételi forrásom, de az átlag ember bére nem emelkedett, ezt garantálhatom. Aki mást állít, az hazudik, már pedig nagyon szeretnek ferdíteni az átlag emberek, mert látom, hogy az átlag user szegmensben nagy csóróság van még itt a nyugati határ mellett is.


gabor7th
(őstag)

Konkrét számok itt.


orion1025
(őstag)
Blog

Igen, konkrét, pont annyira mint az átlagbér felmérés... A munkám miatt van némi betekintésem a piac és a bérek alakulásába, de hidd el ez csak a mézes madzag. Volt olyan kollégám aki négy év alatt egyszer sem kapott emelést, akkor hogy is vannak ezek a bérek? Arról meg már nem is beszélek hány szakmunkás van segédként bejelentve a mai napig, akiknek ezt le kell nyelni, mert annyira dübörög a gazdaság. És nem, nem nógrádról beszélek, hanem egy nagyobb városról az osztrák határ mellett... Nekem elhiheted, aki nem "vállalkozó" vagy nepper, az itt sem keres lóf@szt se, illetve én nem hallottam senkitől az elmúlt években béremelést egy családtagomon kívül, aki egy jól menő kis cégnél ténykedik. Én minden évben megkaptam ami járt, de én is csak egy vagyok a kevés szerencsések közül, de ha elhelyezkedésre kerül a sor, gyakorlatilag a sötét középkorba kell lesüllyedni, mert vagy szopsz kevés pénzért, vagy nagyot szopsz egy picivel több juttatásért, és ebben ki is merült a jobban élünk történet. Arról meg már nem is beszélek, hogy közben mennyit drágult minden, így relatíve szarabbul élünk, mint négy éve...


fornettisuti
(PH! addikt)

Erre a bérnövekedésre gondoltál?

https://m.hvg.hu/gazdasag/20180717_Megszavaztak_az_atlagfizetes_haromszorosat_kapjak_mostantol_a_politikusok

[ Szerkesztve ]


Tikakukac
(Jómunkásember)

Baszkikám, itthon ezer éve minden sikertörténet, csodájára is jár az egész világ :P


orion1025
(őstag)
Blog

Ország-világ!


Kisiparos
(újonc)

Munkám miatt nagyon sok helyen megfordulok (50-1500 fős cégeknél), és szemtanúja voltam olyan esetnek, amikor a recepcióssal kiabált az operátor, hogy ő azonnal HR-essel akar beszélni, mert mi az hogy neki a cégnél eltöltött 7 év után kisebb a nettó bére, mint a frissen felvett, ugyanabban a pozícióban dolgozó operátornak... Sok cég arra játszik, hogy úgyse fog az alkalmazott panaszkodni (hangosan), ami az esetek döntő többségében be is jön.


orion1025
(őstag)
Blog

Az még a jobbik eset, ha a friss hús "keres pénzt". Én mondtam fel a munkahelyemen ezért, majd x összegért vissza is vettek, így két fizetésemelést is ugrottam egyszerre.


D1Rect
(PH! félisten)
Blog

Ha így haladunk 15-20 éven belül nem az adócsalás lesz a nemzeti sport.


Tewe013
(senior tag)

Akkor én is leírom a tapasztalatom, szintén vidék: Tavaly 12%-kal emelték a béreket nálunk, így három műszakban röhögve megkerestem a nettó 210-et (túlórával a 230-240 is összejött), 3 éve ugyanitt kb. elképzelni sem tudtak ilyen fizut ebben a munkakörben. Édesapám szintén egy vidéki multinál dolgozik ugyanez ment le ott is. Szóval ez a vidéken semmi nem történt nem nagyon állja meg a helyét, esetleg felétek nem.


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

azt azért tedd már mellé h hol, 1-2 nagyobb cégnél ez így van, de zöménél nincs
más kérdés. h lassan begyűrűzik a kör, és minél többen mennek annál kevesebb lesz a munkaerő, ahol tökösek ott tudnak értelmes pénzt kiharcolni, csak sajnos az emberek nagy része töketlen még akkor is ha nyerő pozícióban van


Tewe013
(senior tag)

Én nagy multinál voltam Robert Bosch, Hatvan (~6000 dolgozó), édesapám pedig egy kisebb multinál Carrier CR, Jászárokszállás (~300 dolgozó), de igazából a környéken bármelyik gyárban így alakul a fizu.

ahol tökösek ott tudnak értelmes pénzt kiharcolni, csak sajnos az emberek nagy része töketlen még akkor is ha nyerő pozícióban van

Ezzel tökéletesen egyetértek és ugyanezt tapasztalom, sok a töketlen béna.

[ Szerkesztve ]


Tikakukac
(Jómunkásember)

Ha muterék helyében lenne ötleted, várom :B Szocmunkást szabolcsi kisfaluból hova raksz el? :P


Quasi_modo
(PH! nagyúr)

Amikor az emelkedésről beszélünk, azt se felejtsük el, hogy xy cégnél cserébe megszűntettek valamilyen juttatást. Aminek az lett az eredménye hogy a valós emelkedés lett kb 3 százalék.

[ Szerkesztve ]


fornettisuti
(PH! addikt)

Abba benne volt az inflációkövető emelés is.
Bónuszok átcsoportosítása/megszüntetése is.
Tehát nem 12 az a 12.


D1Rect
(PH! félisten)
Blog

Költözzön Hatvanba és várja a Bosch.
A környező falukban kifejezetten olcsó az ingatlan, onnan akár Bp.-re is fel lehet járni.
Esetleg külföld, 2000+ nettót adnak idősgondozásért.

De nem gondolom, hogy bárkinek is joga lenne megmondani, hogy mit csináljon.


orion1025
(őstag)
Blog

Három műszakban itt is lehet annyit keresni, ha már 10 éve a cég szerves részét képzed. Csak amikor normába vagy és reggel az anyag keresgélésre elmegy egy órád amit be kell hozni, nem tudsz fosnihugyozni elmenni amikor akarsz csak vezény szóra, nem tudsz egy rohadt telefont elintézni, a szekus a szekrényedben matat míg te köpülsz a termelésbe, igen, valóban megéri... Arról nem is beszélve, hogy délután meg este dolgozol. Nálunk most segédmunkásból van hiány, ők heti 60-at is kaphatnak, 7:30-16:00 hétfőtől péntekig. De szakmunkát ne akarj végezni, mert mozgóval 170 körül megáll a mutató. Ennyit a nagy kereseti lehetőségekről, az átlag fizetés itt 150 körül alakul ha nem akar az ember gyárban rohadni, bár van olyan ahol háromban vagy folyamatosban még azt sem igazán éri el.


BlackPriest
(őstag)
Blog

sajnos most fehér lett az útvonal az állam zsebéig, onnantól meg olyan, amilyen eddig is volt. szerencsére van még hely a zsebben :U

de az elv amúgy valóban jó lenne, ha mindenki rendesen adózik, az állam rendesen osztja vissza, akkor vagy mindenhova több jut, vagy ha már minden tök jól megy, kevesebbet kell beszedni. ide mondjuk kell 300 év, ha most minden elkezd tankönyvszerűen működni


Tewe013
(senior tag)

Jogos, Boschnál tavaly az emelés 4%-át adta a bónusz átcsoportosítása és 8% volt az alapemelés ezen kívül más juttatásához nem nyúltak vagyis, de bevezettek egy bruttó 100ezer forintos negyedéves prémiumot ami egy évre nézve kb. 13. havi fizunak felel meg. A Carriernél meg ténylegesen 12% volt az emelés a bónuszok is maradtak.


Tikakukac
(Jómunkásember)

Jó ötlet. Igyekszem majd akkor a fenntartásait tolmácsolni :K


tothmaxy182
(őstag)

Ez pontosan így van. Szombathelyi multinál: nagy mellénnyel be lett jelentve a 2019-es évre a 9%-os fizetésemelés. Csak éppen idéntől nem jár a fizetésed 6%-ának megfelelő bónusz, illetve az étkezési támogatást is megvonták. Ha még azt is hozzávesszük, hogy az infláció idén olyan 3% körül fog alakulni, akkor az jön ki, hogy igazából a fizetés egyáltalán nem lesz több mint tavaly, sőt...

[ Szerkesztve ]


Tapsi
(őstag)

Ki az a hülye, aki Szombathelyről nem Ausztriába jár át melózni?


MageRG
(őstag)

Nekem is épp ez jutott eszembe.
Lassan olyan lesz ez a jelző. mint a szocializmusban az "örök és megbonthatatlan"...


Pierre75
(senior tag)

Röfi Abszurdisztánja egy sima kleptokrácia, ahol a negatív növekedés is növekedés…
Az adóforintjainkat sem lopják el már, csak az elveszti közpénz jellegét...
A demens agyhalottakra és Farkas Florcsi rejtett tartalékára alapozott tömegbázissal egy bűnszervezet nyírja a birkákat: ez a NER. Ahol a Tiborcz-égő pisla fényénél Récsel szaros pelenkája is sikertörténet, épp ez ne lenne ez...

[ Szerkesztve ]


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

Nagy multik mellett vannak kis cegek is, kmeten a mercedes gyarat szorongattak meg, de azon kivul nem sok hasonlo kaliberu kereseti lehetoseg van ott sem
En lasaan 6 eve hagytam ott a ceget ahol dolgoztam, mars, csongrad mellett, 12 ora heten belul valtakozo nappql-ejszakazassal volt netto 100 korul a "fizetes", olyan munkaert ami eleg kemeny, a "kolcsonzott" munkaerok megnkaptak 60-70-et, epp minimalber meglegyen, nekunk meg volt evi 100e cafeteria, ha nem tevedek nagyot arra azota sem lett sokkal jobb a helyzet, pedig siman ki tudnak harcolni, mar akkor is megfordult ott ketszer legalabb a kornyek ertelmesebbje - volt akinek 10-ig se sikerult elszamolni ( : -


tothmaxy182
(őstag)

Talán az, aki gépészmérnök, és nem akar egy határmenti kocsmában pultozni napi 12 órát...
Olyan rengeteg cég pedig nincs itt a határ közelében, ahol a szakmámban tudnék dolgozni. Messzebb meg nem megyek el, mert már nem érné meg...


Narxis
(PH! nagyúr)
Blog

Ez nem semmi, az a baj, hogy a tied a sokadik ilyen sztori amit hallok. Mindenhol trükköznek, hogy ne kelljen ténylegesen annyit emelni a fizetésen.


orion1025
(őstag)
Blog

Egy: Nekem semmi bajom a fizetésemmel, megkövetelem azt ami jár, 150 ezrekért fel sem kelek...

Kettő: Aki azt hiszi, hogy csak átrittyenünk a parasztokhoz és ömlik a lé, az még nem dolgozott kint. Ott a magyar a ci**ny, a semmibe vett, futhatsz a pénzed után, stb. finomságok.

Három: Itthon is lehet keresni, csak fel is kell mutatni érte valamit. Ettől függetlenül szánalmas az ország fizetési összképe.


Béééla
(őstag)
Blog

Fekete a gazdaság mert egészen Deákig vezethető vissza az adónemfizetés: Fújj fekete gazdaság, rohadt magas adó azoknak akik akarnak is valamit!
Valós lépések a XXI. század eszközeivel a trükközés visszaszorítására, és így végre azok is rendesebben fizetnek akik miatt kell a felügyelet: Jajj de telhetetlenek!

Személy szerint szeretem az e-számlát. Nem írtam soha papírosat így nem tudom mennyi macera, de a "telefonon kattintok kettőt és minden le van tudva" elsőre is tetszett és nem tudok vele betelni. Az elektronikus kormányablak is egy valóra vált álom sok esetben, az e-személyi hasznosságán kénemár csak növelni.


orion1025
(őstag)
Blog

Inkább a személyi "szavatosságán", mert lassan csak két évre kapod meg, és veheted meg az újat. Egyébként nem is értem miért kell fizetni érte, az államnak van rá szüksége minden szarhoz, finanszírozza ő....


Tewe013
(senior tag)

Már megszűnt az igénylés díja. (2016.01.01-től)


orion1025
(őstag)
Blog

Akkor páromnak két éve hogyan került ötezer magyar valutába?


Tewe013
(senior tag)

Biztos kedves volt az ügyintéző és adott neki egy kis borravalót.


orion1025
(őstag)
Blog

Erre az opcióra nem is gondoltam...


Béééla
(őstag)
Blog

Én se fizettem érte, még a digitális aláírásért sem.


beyruth82
(őstag)

Vajon Mészáros melyik új fiókcége üzemelteti sokmilliárdért az új online számlarendszert? :))


orion1025
(őstag)
Blog

Na, hamarosan úgy is csináltatnom kell, kíváncsi leszek.

üzenetek