A 3D nyomtatás sikerének alapja

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a nyomtatási hőmérséklettől a sebességen át a falvastagságig, hogy élmény legyen a nyomtatás.

Sebesség, visszahúzás, adhézió

A 3D nyomtatásban legtöbbször nincs szükség teljes kitöltésre, a készítendő tárgy felhasználási módjától függ elsősorban, hogy mekkorára érdemes állítani ezt az értéket. A legtöbb szeletelőprogramban 15-19 százalék közötti alapbeállítással találkozunk, ami megfelelő belső szerkezetet ad, de bizonyos esetekben üreges, vagy sokkal masszívabb, akár 50-75 százalékos kitöltöttségű tárgyakat is nyomtathatunk.

220 °C, 215 °C, 210 °C, 200 °C
220 °C, 215 °C, 210 °C, 200 °C [+]

Ehhez szorosan kapcsolódnak a falvastagsági értékek, melyeket vagy milliméterben, vagy rétegben kell meghatározni. Ezt a beállítást érdemes minden nyomtatás előtt végiggondolni, mind a függőleges, mind a vízszintes falvastagság tekintetében. Egyes gyengébb minőségű filamentek nem fednek olyan jól, mint drágább társaik, ha rendelkezünk ilyen információval, érdemes vastagabb falakkal dolgozni. Attól senki ne féljen, hogy ez növeli a nyomtatott tárgy méreteit, mert a szeletelő befelé vastagítja a falakat, ha szükséges, és kizárólag addig nyújtózik, míg a takaró ér, tehát ha az objektum eleve vékonyabb, mint a választott falvastagság, akkor az érintett területek teljes kitöltést kapnak, nem vastagodnak tovább.

Philament PLA (balra) és Devil Design PLA - 215 °C, 205 °C, 205°C, 215 °C
Philament PLA (a két bal oldali) és Devil Design PLA (a két jobb oldali) – 215 °C, 205 °C, 205°C, 215 °C [+]

Fontos beszélni a visszahúzás mértékéről is (retraction); ez a beállítás arra való, hogy amikor két pont között közlekedik a fej, mi történjen a filamenttel. Beállíthatjuk, hogy mennyit, és milyen gyorsan húzzon vissza a nyomtató a szálból, ezzel elkerülhető a kéretlen folyás, utánhúzás. Ha nem jól állítjuk be a visszahúzás mértékét, könnyen dugulást idézhetünk elő. A magasabb hőmérsékletekhez gyorsabb szálvisszahúzás javallott.

Ami 215 °C fokon elégséges visszahúzás, 220 °C-on már elfolyik
Ami 215 °C fokon elégséges visszahúzás, 220 °C-on már elfolyik [+]

Elérkeztünk az egyik kritikus ponthoz, a nyomtatási sebességhez. Ahogy arról korábban már írtunk, egyes filamentekbe kevernek különböző csúsztatóanyagokat, amik segítik a gyorsabb nyomtatást, míg másokba nem vagy csak kevesebbet. Új márkájú vagy típusú filament használatakor érdemes próbanyomtatást végezni, de alapvetően elmondható, hogy 30-80 mm/s között fogunk értelmezhető eredményt kapni. Nagyon sok múlik azon, mennyire stabil a nyomtató, mert bizonyos sebességtartományokban nem kívánt vibráció léphet fel, ami miatt a nyomtatott tárgy felülete inkonzisztenssé válhat. A CraftBotnál például azt mondják, 50 mm/s feletti sebességgel nem lehet szép tárgyakat készíteni. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy a túl alacsonyra állított sebesség mellett a fúvóka megégetheti a már kinyomott anyagot, megfolyhat a kész modell. A lassabb nyomtatáshoz jellemzően alacsonyabb hőfok is társul!

A CraftBot2 alapsebessége (60 mm/s) sok volt a csúsztatót nem tartalmazó Devil Design PLA-nak
A CraftBot2 alapsebessége (60 mm/s) sok volt a csúsztatót nem tartalmazó Devil Design PLA-nak [+]

A szeletelőprogramokban lehetőség van támasztékok tervezésére is; ezek olyan dúcok, melyek segítenek a szép nyomat elkészítésében, és a nyomtatás végeztével könnyedén letörhetők az elkészült tárgyról. Van olyan szoftver, amiben kézi beállításokat is végezhetünk, de mindegyik képes arra, hogy a megadott feltételek alapján maga állítson tornyokat. Az alaptétel szerint 45 fokos dőlésszög felett szükség van támasztékok használatára.

A CraftWare támogatja a kézi támasztékolást is
A CraftWare támogatja a kézi támasztékolást is [+]

A modern 3D nyomtatókat a gyártók tárgyhűtő ventilátorokkal szerelik fel, azt viszont tudni kell, hogy ezek jó szolgálatot tesznek a PLA nyomtatása során, viszont például az ABS esetében nem szabad bekapcsolni őket, mert a túl gyors hőmérsékletváltozás miatt tárgyaink vetemedni, esetleg törni fognak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények