Bemutató: Bodhi Linux

Minimum és full extrás csomag

Az AppCenter kínálata koránt sem olyan túláradó, mint az Ubuntu Szoftverközponté, de azért a legismertebb és leglényegesebb dolgok (LibreOffice, Chromium, Firefox, Adobe Flash, VLC Media Player és Galaga) egy kattintással és két jelszóbeírással rendelkezésre állnak (egy jelszó a letöltéshez, egy a telepítéshez).

Nem kell feltétlenül alkalmazásonként válogatni, témakörök szerint válogatott csomagokból is telepíthetünk egy rakás cuccot egyben.

Ezen felül alkalmazáskészletek is rendelkezésre állnak. A Nikhila Application Set a teljesség jegyében készült, ebben olyan, jobbára bevált címek szerepelnek, melyek gazdag funkcionalitásával kapcsolatban nincs kétely, de az is biztos, hogy eszik a merevlemezt, a memóriát és a CPU-t is, legalábbis akadnak náluk takarékosabb napszámosok a Linux mezején. A Firefox, Thunderbird, LibreOffice, VLC Media Player sok platformon elismert szoftverek, a csomagban van még egyebek mellett Adobe PDF Reader és OpenShot videoszerkesztő is.

Bodhi Linux

Ha szerény háttértárral és géppel rendelkezzünk, akkor a Pratibha Application Set az, amit nekünk találtak ki a fejlesztők, ebben helyezték el a fentebb felsorolt szoftverek takarékosabb kiszerelésű alternatíváit – már amelyik területet számításba vették a kis teljesítményű hardverekkel kapcsolatban –, videoszerkesztő például érthető módon nincs a csomagban. Irodai munkára a Light Office, PDF-hez az ePDFView, emailhez a Claws Mail jár, a böngésző pedig marad a Midori, vagy amit egyébként feltettünk. (Mielőtt túlzottan eltöprengenénk, a Light Office az AbiWord szövegszerkesztő és a Gnumeric táblázatkezelő együttese, mindkettő szerény és gyors.) Úgy tűnik videolejtászásra nem talált a csapat az erős gépigényű VLC-vel szemben használható alternatívát.

Bodhi Linux

Van még néhány „must have” elem az AppCenterben (Skype, Steam stb.), de a kínálat mindent összevetve sem túláradó (ez persze lehet előny is). Ha minden kötél szakad, akkor ott a két csomagkezelő, vagy irány a Terminál, és elő a jó öreg apt parancsokkal, amikkel sok mindent telepíthetünk az Ubuntu szoftvertárakból. A dolognak ez a része már nem a kezdők területe, de mindenképpen egy jó lehetőség.

Profinak vagy amatőrnek?

A rendszer nagyon gyors, takarékos is tud lenni, két gigabájt RAM bőven elég neki, ebből a szempontból a legtöbb felhasználónak megfelelhet. A telepítés menete egyszerű, ugyanakkor nem végig honosított, ahogy a végeredmény sem, gyakorlatilag angolul van és kész. Ez visszaüt az irodai alkalmazásokban, telepítés után nem használhatjuk a magyar helyesírás-ellenőrző modult, ám ez a parancssorból orvosolható probléma. Ez ugye ellenjavallat, amennyiben a nagymama régi gépéhez kerestünk egy Windows XP-re alternatívát, de e nélkül is biztosak lehetünk abban, hogy a Bodhi Linux nem azoknak szól, akik pont olyat akarnak, mint az XP. Inkább azoknak, akik hangulatos megjelenésű és cseppet sem erőforrás-igényes asztali Linuxot keresnek mindennapi feladatokhoz. Kiforrottságra tehát inkább grafikailag számítsunk, azonban az irány ígéretes. Ha a ma még kissé éretlen projektet megnézve esetleg fanyalogva állunk is odébb, akkor is érdemes lehet néhány éven belül újra elővenni.

Azóta történt

  • Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket

    A kampány nem most kezdődött, de most már határidőt is megszabtak: 2020-ra meg akarnak szabadulni a Microsoft-függőségtől.

Előzmények