Böngészőpárbaj, Petya a pusztító, SSD érdekességek

Változik a hírközlési törvény, Petya tarol

Ausztráliában, egészen pontosan Victoria államban sikerült az egyik karbantartónak megfertőznie a fix telepítésű sebességmérő kamerák harmadát. Ehhez mindössze egyetlen pendrive-ra volt szüksége, amit szép sorban mindegyik egységhez csatlakoztatott egy rutin szoftverfrissítés során. Az eset kapcsán 590 gyorshajtási bírságot már visszavont a rendőrség, de összesen 7500 eset kapcsán rendelték el a felfüggesztést.

Az ausztrál incidens még a WannaCry vírus számlájára írható, azonban a héten egy ennél is jelentősebb zsarolóvírus bukkant fel, ami egy korábbi, Petya nevű megoldásra épül. Mivel azonban sok a különbség, a kutatók NotPetya néven is emlegetik, illetve PetrWrapként is szoktak rá hivatkozni. A történet Ukrajnában kezdődött, egy könyvelési szoftver frissítéseként indult világhódító útjára.


(forrás: Jön a mesterséges intelligencia a Microsoft antivírusába)

Azóta rengeteg vállalat elesett, ugyanis a WannaCry által használt sebezhetőség mellett más megoldásokat is használ a vírus, amivel kapcsolatban a Kormányzati Eseménykezelő Központ adott ki védekezési javaslatot. Mostanra már a védelmi szoftverek is felismerik a kártevőt.

Talán nem véletlen az időzítés a Microsofttól, hogy szintén a napokban jelentette be, hogy az Őszi Alkotói Frissítés részeként komoly fejlesztést kap a Defender Advanced Threat Protection: mesterséges intelligenciával igyekszik a vállalat kiszűrni azokat a káros szoftvereket, melyek gyanúsan viselkednek.

A Google visszaélt piaci erőfölényével, amikor saját árösszehasonlító szolgáltatását helyezte kiemelt pozícióba a keresések során, ezért az Európai Unió versenyügyi hatósága többéves vizsgálódást követően 750 milliárd forintos bírságot szabott ki a vállalatra, illetve kötelezte algoritmusának változtatására. A döntés nem jogerős.

A Linus Tech Tips YouTube csatorna ötletgazdája megelégelte a gyártói, sokszor részrehajló böngészőteszteket, és saját maga fogott bele az egyébként nem is olyan egyszerű összehasonlításba. Négy programot vizsgált, az Operát, a Firefoxot, A Chrome-ot és az Edge böngészőt.


(forrás: Független teszt alatt a böngészők)

Készülékvásárlás nélkül októbertől maximum egyéves hűségidővel köthető szerződés, mondja ki az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása. A szolgáltatók kötelesek a hűség lejártakor ingyenesen függetleníteni a telefonokat, a fogyasztók pedig jogkövetkezmény nélkül felmondhatják tévéelőfizetésüket, ha a csomagból kikerül akár csak egy csatorna is. A törvény október végén lép majd életbe.

Az Európai Unió 18 milliárd forintot ad adminisztratív terhek csökkentésére, ebből a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség egy ASP központot állít fel. Ez arra jó, hogy az önkormányzatok böngészőből érhetik el a távoli szolgáltatóközponttól a tevékenységük támogatásához szükséges szoftvereket, alkalmazásokat.


(forrás: Már nagyon hiányzott egy BT-s fidget spinner)

Egyre több fiatal kezében látni azokat a szokatlan formájú pörgő játékszereket, melyek a fidget spinner nevet kapták. Az általában háromágú, csapágyas unaloműző az Indiegogo oldalán kaphat tech-központú variánst, egy olasz csapat ugyanis Bluetooth és mágneses helyzetjelző, illetve érintésérzékelők segítségével egy alkalmazásra küldi a fontosabb adatokat, amivel a versenyzést tudományosabb alapokra lehet helyezni.

A Facebook havi aktív felhasználóinak száma átlépte a kétmilliárdos álomhatárt, a közösségi oldalnak innentől kezdve egyre nehezebb lesz új embereket bevonzania. Több lehetséges út is áll Zuckerberg csapata előtt, összeszedtük, mit tehetnek a növekedési pályán maradásért.

Egy orlandói vidámparkban virtuálisvalóság-szemüvegekkel szereltek fel több hullámvasutat is, a legizgalmasabbnak a Kraken tűnik, ami a víz alatti világot igyekszik szimulálni.

Négy hónapot késett, de megvan az első Digitális Jólét Alapcsomag, ami a UPC kínálatában jelent meg. A kábeles, 30 megabites csomag 2990 forintba, az optikán érkező, szintén jóárasított variáns 3790 forintba kerül. Ezzel mintegy 20 százalékkal lőtt saját árai alá a szolgáltató.


(forrás: 8,7 százalékon az elektronikus kereskedelem) [+]

Szépen hízik az elektronikus kereskedelem, tavaly 8,7 százalékon állt. Sok minden változott, de élelmiszert még mindig szívesebben vásárolunk a boltban, mint az interneten. Koncertjegyet viszont főleg online veszünk.

-szp-, Daywalker