Ha a méret a lényeg: CraftBot XL

A hazai 3D nyomtatógyártó legújabb készülékével akár 44 centis tárgyakat is nyomtathatunk. A szoftver csalódást okozott, a hardver hozta az elvárhatót.

Tesztnyomatok

Hamarosan részletesen foglalkozunk majd a különböző szeletelőszoftverekkel, ugyanis a CraftBot XL tesztelése során többet is kipróbáltunk, és meglepően nagy különbségek vannak az egyes megoldások között.


[+]

Hagyományosan a 3DBenchy kishajót használjuk tesztelésre, a komolyabb hibák ezzel felmérhetők. Nagy meglepetés nem ért, amikor gyakorlatilag a CraftBot 2-vel megegyező hajók születtek, hiszen a nyomtatófej, a vezérlés és a tálca sem változott, utóbbi mindössze nagyobbra nőtt.

Kíváncsiak voltunk azonban arra, hogyan bírja a gép a határok feszegetését. Ezért nyomtattunk 44 centis rudat, ugyanekkora pi-tornyot, illetve Dr. Seuss girbe-gurba szekrényét. Megnéztük azt is, mi történik, ha túlméretes tárgyat próbálunk meg kinyomtatni.


[+]

A rúd és a pi-torony egyaránt az elvárásoknak megfelelően készült el, a lecserélt tálcafelfüggesztésnek köszönhetően elcsúszás, szellemkép, illetve egyéb problémáktól mentesen megszületett. Az egyetlen kellemetlenség a pi-torony szöszölődése, amit okozhatott az is, hogy a fehér színű filament az alapbeállításhoz képest alacsonyabb hőmérsékleten működik optimálisan.

A CraftBot XL a cég eddigi gépei között a leghalkabb, átlagolva 47 dB-es hangerővel számolhatunk. A függőleges tengelyen történő mozgás a leghangosabb, ez 70 decibeles terhelést jelent a füleknek, ami nagyobb, mint a korábbi nyomtatók esetében. Az ok prózai: a mozgatómotor változatlan, viszont nagyobb feszültséget kap, így érték el a gyárban, hogy a 20 centi helyett 44 centiméteres úton járó tálca mozgása elfogadható sebességű maradjon.


[+]

Kipróbáltuk azt is, hogy olyan nyomtatási feladatot adunk a szeletelőszoftvernek, ami túllóg a lehetőségeken. A program ugyan jelezte, hogy a tárgy nem fog beférni a dobozba, de ennek ellenére legenerálta a G-Code-ot, amivel aztán a nyomtató nem tudott mit kezdeni, a tálca szélén tehetetlenül várakozó nyomtatófej elkeserítő élmény volt.

Pozitívumként kell viszont említenünk a hőmérséklet-állítást, ami külső hőmérőnk alapján +/- 1,5°C fokon belüli pontossággal került kiírásra mind a tálca, mind a Hotend esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények