Gigabiten a Telekom, kíváncsi driver, Radeon Pro WX

Gamer monitorok, Mali IGP-k, strapatablet

Az elmúlt héten elmaradt a Heti Szemle rovat, így ezúttal dupla adaggal készültünk, amit persze besűrítettünk a megszokott oldalszámba. Ugyanakkor ez így is tíz napi termés, és izgalmakban nem volt hiány, szinte minden területről érkezett valamilyen bejelentés, vagy termék.

Szokás szerint kezdjük a grafikus vezérlőkkel, mert pontosan tudjuk, hogy ez tartja lázban az olvasókat. Az elmúlt két hétben ezen a területen az ARM ficánkolt a legjobban, ugyanis bemutatták az ARM Mali-G51-et, ami mellett még előkerült a Mali-V61 nevű fixfunkciós blokk is. Az előbbi fejlesztés egyébként a kisebbik új generációs IGP-je lesz az ARM-nak, és természetesen többféle MP konfigurációban is elérhető, de a pontos paramétereket ezúttal nehéz meghatározni. Éppen emiatt táblázatba foglaltuk, hogy a különböző MP konfigurációk mit is jelentenek a Mali-G51 és -G71 kapcsán.


[+]

A VGA-k piacára rátérve az EVGA-val érdemes kezdeni, amely cég új BIOS-okkal próbálja javítani a melegedő VGA-it. Az ASUS ezzel szemben új videokártyával jelentkezett, mégpedig egy klasszikus DirectCU II hűtővel ellátott GeForce GTX 1060-nal. Ez NVIDIA oldaláról is voltak fejlemények, ugyanis a GeForce driver telemetriájától hangos a sajtó, amit megpróbáltunk helyrerakni, de hivatalosnak számító magyarázat is érkezett. Végül az AMD oldaláról hivatalosan is elstartolt az asztali Radeon Pro WX sorozat, ami három új modellt kínál első körben a piacnak.


[+]

A konzolpiac sem volt csendes, főleg azért nem, mert hivatalosan is megjelent a PlayStation 4 Pro. A Nintendo fő bejelentése ezzel szemben a Wii U gyártásának leállítása volt, amire vonatkozóan konkrét dátumot nem adtak meg. Persze nem szabad azért megfeledkezni, hogy a NES Classic Edition is megjelent a héten, aminek hála kiderült, hogy mi hajtja a retro élményt kínáló gépet. A Microsoft oldaláról a Scorpio kódnevű Xboxot is megpróbáltuk elemezni, és az eddigi információk alapján felvázoltuk, hogy mire lehet számítani.


[+]

A monitorpiac is sziporkázott a héten, ráadásul nem is akármilyen termékekkel, hiszen bemutatkozott a 240 Hz-es frissítésre képes BenQ Zowie XL2540, amit követett az akár 200 Hz-en is működő AOC Agon AG352QCX, de az LG is kiemelendő, hiszen elhozták hazánkba a saját játékosoknak szánt kijelzőjüket, ami a 34UC79G jelzést viseli. Mindegyik modell támogatja az AMD FreeSync technológiát, így a variálható frissítési frekvencia is adott.

AOC Agon AG352QCX
AOC Agon AG352QCX [+]

A jövőben érkező termékek szempontjából a Dell szállított némi muníciót, így érkezhet a Microsoft Surface Studio ellenfele, de jön a Panasonic "üsd, vágd" windowsos ToughPad táblagépének legújabb kiadása is.

Fontos hír még, hogy a Wi-Fi szövetség végre hitelesíti a WiGig eszközöket, megjött a hivatalos külső SSD is az Xbox One konzolhoz, új 14 és 10 nm-es node-okat jelentett be a Samsung, mechanikus billentyűzetet készített a Xiaomi, megjelentek az AMD SoC APU-ra épülő TVS-x73-szériás NAS-ok, a Fujitsu előállt az eddigi legnagyobb kapacitású ReRAM memóriával, illetve megérkezett az iparág első, globális záras, full frame méretű képérzékelője.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!