30 éves a Windows a szuperszámítógépek hetén

Fekete péntek, művese, Netflix

Pont harminc évvel ezelőtt került a boltok polcaira a Microsoft Windows, az akkor még DOS-ra épülő ablakos rendszer. Nagyot változott azóta a világ és maga a szoftver is. A redmondiak PowerPointja is ráncfelvarrásokon esett át. A legújabb funkciókkal látványosabb diákat készíthetünk, profi dizájnerek segítségével. A Zune viszont nem élte túl az idő próbáját, a Microsoft bejelentette, hogy leállítják az összes Zune-szolgáltatást.

Ilyen is volt a Windows
Ilyen is volt a Windows

A Google viszont talán még időben kapcsolt, hallgatott a felhasználókra, és a csapat újragondolta a Google Plust. Tematikus fórumok és hasonló érdeklődésű emberek ismerkedését segítő megoldás lesz belőle.

Az Extreme Digital egy kicsit idén is belebukott a "Black Friday", azaz fekete péntek terhelésébe, vagyis korlátozni kényszerültek a maximális felhasználószámot, hogy ne omoljon össze rendszerük. Közben a Xerox új internetet fejleszt, ami tartalomközpontú lesz, és megoldja azokat a problémákat, amiket a megváltozott igények okoznak.

Sorba kellett állni az interneten is
Sorba kellett állni az interneten is

Idén Oxfordban az Év szava választáson a sírva röhögős figura nyert; először választottak hangulatjelet egy valódi szó helyett. Ennél sokkal komolyabb téma, hogy két amerikai kutató állami támogatással hamarosan megkezdi egy olyan művese klinikai tesztelését, ami képes a vese összes funkcióját ellátni, miközben nem nagyobb egy bögrénél.

Könnyű fizikai, vagy egyéb idényjellegű munkára már jelenleg is hatékonyabban választanak megfelelő alkalmazottat a szoftverek, mint maguk a HR-esek, azonban magasabb pozíciók esetén az emberek ügyesebbek. Nem lesz azonban mindig így, idővel a munkaügyes kollégák munkáját is gépek vehetik majd át. Januártól élesben működik a negyedik mobilszolgáltató, ami elsősorban kormányzati célokat szolgál majd, illetve az M2M megoldásokhoz fogják használni. Azon is elgondolkodtunk, túlárazott-e a projekt.

A héten elhunyt Gene Amdahl, a legendás mérnök, aki a hatvanas-hetvenes években adott rengeteget az IBM-nek. A digitális számítógépek atyjaként is szoktuk emlegetni. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlást adott ki az online tárolt adatok halál utáni sorsával kapcsolatban. Jelenleg Európában nem szabályozott ez a terület, de vannak figyelemreméltó kezdeményezések. A NAIH szerint a Facebook például jó úton jár.

Gene Amdahl
Gene Amdahl

A párizsi merényletek után az Anonymus totális háborút hirdetett az ISIS ellen, első körben Twitter-fiókokat hoztak nyilvánosságra, melyek összefüggésbe hozhatók a terrorszervezettel. A Párizsban történtek várhatóan a titkosítási megoldásokkal kapcsolatban is változásokat hoznak.

A hazai online videotékák, OTT szolgáltatók nem félnek a Netflixtől, látják a pozitív oldalát, úgy számolnak, hogy annak farvizén ők is több előfizetőhöz juthatnak el – árulta el kérdésünkre az SPI International. A Kaspersky részletes jelentésben számolt be a héten az orosz kibermaffia működéséről, módszereikről. Érdekes kép rajzolódott ki.

Egy héttel a Veletech-PlayIT előtt, most szombaton Linux Mint találkozót szerveznek Budapesten, ahol a rendszert nem ismerőknek is szívesen segítenek, vagy akár telepítik is az operációs rendszert. Még van idő regisztrálni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!