Meghalt a Windows, éljen a Windows!

Windows 7 és 8.x

Szakemberek arra számítottak, hogy a Vista bukásából levontak annyi tanulságot a Microsoftnál, hogy az erre épülő következő verzió meghozza a várva várt sikert. És ez így is történt.

A Windows 7-et sokan Vista R2-nek (második kiadás) nevezték, és tulajdonképpen nem is állnak messze a valóságtól. A Windows 7 a Vista jobban átgondolt, tovább optimalizált és csinosított változata. Ha röviden össze akarjuk foglalni a Windows 7 újdonságait, erre jutunk: új felhasználói felület, kisebb hardverigény, gyorsabb és megbízhatóbb működés, kevesebb beépített kellékprogram, az új generációs „multitouch” érintőkijelzők támogatása – s mindeközben a visszafelé kompatibilitás megőrzése.

Mindez be is jött, a felhasználók megkedvelték – a hibajavításokon átesett, kiforrott Win7 napjainkban legalább annyira népszerű, mint annak idején az XP –, és a szakemberek elfogadták.

A Windows 8, illetve a 8.1 viszont igen döcögősen indult – hogy finoman fogalmazzunk. De nem az induláskor minden OS-nél előjövő hibák miatt, hanem azért, mert a vállalat a 8-assal új koncepció megvalósításába kezdett: a teljes Windows termékvonal egységesítésébe. E változások döntő része a motorháztető alatt történt meg, ám a felhasználói felületet is átalakították („csempék”), hogy közelebb hozzák egymáshoz a mobil eszközökön és az egyéb gépeken használt felületet – és ez sokaknál kiverte a biztosítékot, emlékezzünk csak a „vissza az Asztalt és a Start menüt” véget nem érő vitáira.

E háború azóta lecsendesedett, sokan megszokták vagy megszerették az új felület – az elégedetleneknek pedig a Microsoft már a 8.1-ben is, de majd még inkább a Windows 10-ben biztosít olyan lehetőségeket, hogy saját ízlésüknek megfelelő felhasználói felületet használjanak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények